A C- és a D-vitamin 4 legfontosabb hatása: nem csak az immunrendszert erősítik

A legfontosabb vitaminok között mindig ott szerepel a D- és a C-vitamin, hiszen jótékony hatásaiknak hála effektíven támogatják az egészséget.

GettyImages-1189134122
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki tudja, hogy a vitaminok nagyon fontosak a szervezet normál működéséhez, ám napjainkban sajnos a legtöbben nem visznek be elegendő vitamint pusztán az étkezéssel.

Persze minden vitamin fontos, de különösen érdemes foglalkozni a C- és a D-vitamin pótlásával, ugyanis ezeknek számos jótékony hatása van a szervezetedre – a szakértő tippjeivel mutatjuk őket.

A betegségek elkerülése

Mind a D-, mind a C-vitamin esetében kimutatható, hogy hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, és ezzel együtt segítenek, hogy ellenállóbbá váljunk a betegségekkel szemben.

GettyImages-1306357608

Ha az ember mindennap bevisz a szervezetébe legalább 200 milligramm C-vitamint, akkor akár magán is tapasztalhatja a hatást, ugyanis ez a vitamin nagymértékben hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, de a bőr állapotának a javulása is megfigyelhető. A D-vitamin szintén képes támogatni az egészséges immunrendszert, tehát mindkét vitamin segíthet abban, hogy fel tudd venni a harcot a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Nemcsak betegségmegelőzés érdekében érdemes szedni C- és D-vitamint, hanem folyamatosan, az év minden időszakában.

- A modern élelmiszeripari technológiák megjelenésének köszönhetően, valamint a termőföldek alacsony tápanyagszintje miatt már a zöldségek és a gyümölcsök sem tartalmaznak annyi vitamint és ásványi anyagot, hogy ellássanak minket megfelelő mennyiségben  – mondja Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

- Az elfogyasztott hasznos tápanyagok felszívódása az életkor előrehaladtával egyre rosszabb hatásfokú is. Ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, tudatos táplálkozás, megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztása szükséges.

Az izmok, csontok erősítése

A C- és a D-vitaminra egyaránt igaz, hogy segítenek a csontok normál állapotának fenntartásában. A C-vitamin azáltal éri el ezt a hatást, hogy nagymértékben segíti a kollagénképződést a szervezetben, így nemcsak a csontok, de a porcok és a fogíny egészségét is segít megőrizni. A D-vitaminnak szintén nagy szerepe van a csontok és a fogak egészségének fenntartásában, sőt, ezzel a vitaminnal még az egészséges izomfunkció fenntartásához is hozzájárulhat az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Agyműködést serkentő

A vitaminok a szellemi működést is képesek támogatni. A C-vitamin például hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a test energiatermelő folyamatait is segíti, miközben csökkenti a fáradtságot és a kifáradást. A stresszes időszakokban kifejezetten érdemes szedni ezt a vitamint, hiszen képes hozzájárulni az egészséges pszichológiai funkció fenntartásához is.

És mégis honnan jönnek ezek a vitaminok?

A C-vitamin rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálható, ami örvendetes, hiszen számos állattal ellentétben az emberi szervezet nem tudja ezt az igen fontos vitamint előállítani. Hiába fogyaszt azonban valaki megfelelő mennyiségben, akár mindennap belőlük, többre lenne szükség, már csak azért is, mert nagyon sok mindenre hasznosítja a szervezet.

GettyImages-142019718

A D-vitamin ezzel szemben zsírban oldódó vitamin, mely viszonylag kevesebb élelmiszerben található meg, és azokban is kis mennyiségben. Nyáron persze könnyen hozzájuthatunk, ha sokat tartózkodunk a napon, azonban a napfényhiányos hónapokban nagyon oda kell figyelni arra, hogy elegendő D-vitamin kerüljön a szervezetbe külső forrásból. A júniust, a júliust, az augusztust, esetleg a szeptembert leszámítva pedig már szinte elkerülhetetlen mindenki számára az étrend-kiegészítővel történő pótlása.

Ezeket az ételeket fogyaszd, ha C-vitaminra van szükséged

A C-vitamin elengedhetetlen tápanyag a szervezet számára, amit csak külső bevitellel lehet fedezni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük