Csökkenti a rák kockázatát és a gyulladást: ezért fogyassz többet a rostban gazdag gabonaféléből

A cirok gluténmentes, gazdag jótékony hatású tápanyagokban.

A cirok egészségügyi hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cirok rendkívül gazdag hasznos tápanyagokban, melyeknek köszönhetően gyulladáscsökkentő, rákmegelőző hatással bírhat. Használata ma nem túlzottan elterjedt, pedig érdemes lenne kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.

A cirok egy ősi, elfeledett, ám tápanyagdús álgabona, egészen pontosan a pázsitfűfélék családjába tartozik, mely azonban méltatlanul takarmánynövényként került be az utóbbi időszakban a köztudatba, pedig vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, és sokoldalúan beilleszthető az étrendbe.

A cirok egészségügyi hatásai

A cirok remek rostforrás, emellett tartalmaz többek között B1- és B6-vitamint, rezet, vasat, magnéziumot, káliumot, szelént, mangánt és cinket is. Fehérjetartalma ugyancsak magas, nagyjából olyannyira, mint a manapság nagy népszerűségnek örvendő quinoa.

100 grammja több mint 7 gramm rostot tartalmaz, ami kiemelkedő, nagyjából a napi ajánlott bevitel negyede. A rostpótlás az ideális testsúly elérésében, az emésztés serkentésében is fontos, de stabilizálja a koleszterin- és a vércukorszintet is. A rostban gazdag táplálkozás csökkentheti egyes rákos megbetegedések kockázatát, így a vastagbélrák rizikóját is. Lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, így a fogyókúrázók számára is ideális, kevés kalóriabevitel mellett elősegíti a jóllakottságérzetet.

A benne levő B-vitaminoknak köszönhetően jó hatással van az anyagcserére, az idegekre, de a haj és a bőr egészségét is szolgálja. A magnézium, melyet tartalmaz, részt vesz a szív vagy a csontok egészségének megőrzésében is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindezeken felül magas antioxidáns-tartalommal is bír, flavonoidokat, fenolsavakat, tanninokat tartalmaz, ezek pedig segítenek megkötni a szabad gyököket, csökkentik a gyulladásokat a szervezetben, és hozzájárulnak a krónikus betegségek, így a rák megelőzéséhez.

A cirok helye a gluténmentes diétában

A cirok jó alternatívája lehet a gabonaféléknek a gluténmentes diétában, cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység esetén is megfontolandó lehet használata. Bioboltokban, nagyobb szupermarketekben, csomagolásmentes boltokban is kapható már lisztté őrölve, mely kenyerek, sütemények készítésére is alkalmas, sőt gabonapehely kiváltására puffasztott változatban is elérhető több helyen. Köretként, megfőzve a rizs és a quinoa helyettesítésére is alkalmas.

A cirok a legtöbbek számára kockázat nélkül fogyasztható, ám a fűfélékre allergiásoknak érdemes óvatosan bánni vele, náluk esetenként allergiás reakciót válthat ki nyálkahártya-duzzanattal, hasfájással, szájzsibbadással, emésztési zavarokkal, súlyos esetben anafilaxiás sokkal. Ez azonban rendkívül ritka.

A legjobb álgabonák

Aki szeretne egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, már azzal nagy lépést tehet, ha hetente pár alkalommal lecseréli a valódi gabonát valamelyik álgabonafajtára. Megannyi kedvező élettani hatásaik miatt ugyanakkor némelyiket gluténérzékenység esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.

Melyik a leghasznosabb gabonapótlék? 8 álgabona, ami tele van vitaminnal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük