Fülzúgás, migrén, nyakmerevség: a banyapúp kialakulása mögött komoly mozgásszervi elváltozások állnak

A krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás hátterében gyakran a nyaki gerincszakasz elváltozása áll.

cover-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A görnyedt testtartás, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a számítógépek és okostelefonok helytelen pozícióban történő hosszas bámulása idővel hozzájárul a nyak és a hát közötti rész kipúposodáshoz, azaz a banyapúp kialakulásához.

A banyapúp egy rendellenes görbület, kitüremkedés a nyakcsigolyán, ami korántsem csontritkulásban szenvedő, idős embereken figyelhető meg: egyre több fiatalon látni ilyen elváltozást, ami sok esetben "csak" esztétikai problémát okoz, ami önbecsülési problémákkal járhat. A jelenség kialakulása mögött azonban komoly mozgásszervi elváltozások állnak. A deformálódott csigolyák fülzúgáshoz, nyakmerevséghez, szédüléshez, migrénhez, a porckorongok ellapulásához vagy porckorongsérv kialakulásához is vezethet.

Hogyan alakul ki?

Az okostelefonok, tabletek nyomogatása közben a helytelen, görnyed ülés és az előrehelyezett fejtartás következtében a nyakcsigolyák elmozdulnak és deformálódnak, a vállak előreesnek, a hát pedig kérdőjel alakú lesz. Ha túl sokat van a tested ilyen pózban, a nyak és a váll izomegyensúlya is megbomlik. Ha a fej előretolódik, a legalsó nyakcsigolya erősen kitüremkedik, védekezésképpen a szervezet pedig puha kötőszövettel borítja be a deformálódott csigolyák körüli területet, ezáltal púp képződik.

face-ok

Hogyan lesz a banyapúpból krónikus fejfájás?

Ha a csigolyák az előrehelyezett fejtartás miatt "elcsúsznak" egymáson, a nyakcsigolyák harántnyúlványai közti lyukacskák, amelyek csatornát képeznek, beszűkülnek, így a csatornában futó erek nem táplálják elegendő vérrel az agyat. Ez rendszeres fejfájáshoz, szédüléshez vezet. A helytelen testtartás következtében a tarkó kisizmai rendellenesen merevek és feszülnek, ezek pedig idegeket és ereket nyomhatnak, és képesek erős, kisugárzó fájdalmat okozni.

Mit tegyél, ha már kialakult a banyapúp?

A banyapúp kialakulása általában egy hosszú és lassú folyamat eredménye. A domborulat kifejlődését legjobb megelőzni, hiszen az izomegyensúly helyreállítása hosszabb időt vehet igénybe.

Figyelni kell a helyes testtartásra, és amennyiben lehet, minél kevesebb időt tölteni a monitor, okostelefonok előtt. Az ülőmunka kompenzációjaképp javasolt valamilyen gerincerősítő gyakorlat végzése, például gerincjóga, célzott mozgásterápia kialakítása vagy úszás, de kiegészítő kezelésként segíthet a kineziológiai tapasz, illetve az SMR-eszközök - gyógytornához használatos hengerek és labdák - mindennapos használata is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyaki gerincgyakorlat banyapúp ellen

A nyakizmok nyújtásával csökkentheted a helytelen testtartás és előrebiccenő fej káros hatásait, amik többek közt a púpot is okozzák. Ha nincs időd, a nyaki gerinckimozgatási gyakorlatokat otthon is elvégezheted.

  • Állj egyenesen, enyhe terpeszben. Húzd ki magad, a válladat húzd hátra, a fejedet pedig tartsd egyenesen. 
  • Döntsd meg a fejedet jobbra, egészen a válladig, amíg nem érzed, hogy feszülne a bal oldalon. A jobb kezedet helyezd a bal füledhez és úgy told a fejed a váll irányába addig, amíg nem kényelmetlen vagy fájdalmas. Fél percig tartsd meg ezt a testhelyzetet, majd ismételd meg ötször. Végezd el ezt a mozdulatot a másik irányba is.
  • Csavarás: fordítsd a fejed az egyik, majd a másik irányba. Figyelj arra, a vállaid és a tested ne mozduljon el, csak a nyakad. Háromszor ismételd meg a mozdulatot.
  • Masszírozd magad: vegyél egy nagy törülközőt, és csavard össze. Fogd meg a két végét, és helyezd a nyakad mögé, majd végezz lassú le-fel mozdulatokat.

10 jógapóz gerincferdülés ellen

A hanyag tartás nemcsak háti fájdalmakhoz vezet, de hosszú távon izomrövidülést okozhat, amely a gerinc formáját, sőt közvetetten a belső szervek működését, a légző- és emésztőszervek egészségét is negatívan befolyásolja, ezért rendkívül fontos a helyes testtartás és a gerinc tudatos védelme. Mutatjuk, mely pózok alkalmasak a gerinc átmozgatására!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük