Fülzúgás, migrén, nyakmerevség: a banyapúp kialakulása mögött komoly mozgásszervi elváltozások állnak
A krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás hátterében gyakran a nyaki gerincszakasz elváltozása áll.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A görnyedt testtartás, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a számítógépek és okostelefonok helytelen pozícióban történő hosszas bámulása idővel hozzájárul a nyak és a hát közötti rész kipúposodáshoz, azaz a banyapúp kialakulásához.

A banyapúp egy rendellenes görbület, kitüremkedés a nyakcsigolyán, ami korántsem csontritkulásban szenvedő, idős embereken figyelhető meg: egyre több fiatalon látni ilyen elváltozást, ami sok esetben "csak" esztétikai problémát okoz, ami önbecsülési problémákkal járhat. A jelenség kialakulása mögött azonban komoly mozgásszervi elváltozások állnak. A deformálódott csigolyák fülzúgáshoz, nyakmerevséghez, szédüléshez, migrénhez, a porckorongok ellapulásához vagy porckorongsérv kialakulásához is vezethet.

Hogyan alakul ki?

Az okostelefonok, tabletek nyomogatása közben a helytelen, görnyed ülés és az előrehelyezett fejtartás következtében a nyakcsigolyák elmozdulnak és deformálódnak, a vállak előreesnek, a hát pedig kérdőjel alakú lesz. Ha túl sokat van a tested ilyen pózban, a nyak és a váll izomegyensúlya is megbomlik. Ha a fej előretolódik, a legalsó nyakcsigolya erősen kitüremkedik, védekezésképpen a szervezet pedig puha kötőszövettel borítja be a deformálódott csigolyák körüli területet, ezáltal púp képződik.

face-ok

Hogyan lesz a banyapúpból krónikus fejfájás?

Ha a csigolyák az előrehelyezett fejtartás miatt "elcsúsznak" egymáson, a nyakcsigolyák harántnyúlványai közti lyukacskák, amelyek csatornát képeznek, beszűkülnek, így a csatornában futó erek nem táplálják elegendő vérrel az agyat. Ez rendszeres fejfájáshoz, szédüléshez vezet. A helytelen testtartás következtében a tarkó kisizmai rendellenesen merevek és feszülnek, ezek pedig idegeket és ereket nyomhatnak, és képesek erős, kisugárzó fájdalmat okozni.

Mit tegyél, ha már kialakult a banyapúp?

A banyapúp kialakulása általában egy hosszú és lassú folyamat eredménye. A domborulat kifejlődését legjobb megelőzni, hiszen az izomegyensúly helyreállítása hosszabb időt vehet igénybe.

Figyelni kell a helyes testtartásra, és amennyiben lehet, minél kevesebb időt tölteni a monitor, okostelefonok előtt. Az ülőmunka kompenzációjaképp javasolt valamilyen gerincerősítő gyakorlat végzése, például gerincjóga, célzott mozgásterápia kialakítása vagy úszás, de kiegészítő kezelésként segíthet a kineziológiai tapasz, illetve az SMR-eszközök - gyógytornához használatos hengerek és labdák - mindennapos használata is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyaki gerincgyakorlat banyapúp ellen

A nyakizmok nyújtásával csökkentheted a helytelen testtartás és előrebiccenő fej káros hatásait, amik többek közt a púpot is okozzák. Ha nincs időd, a nyaki gerinckimozgatási gyakorlatokat otthon is elvégezheted.

  • Állj egyenesen, enyhe terpeszben. Húzd ki magad, a válladat húzd hátra, a fejedet pedig tartsd egyenesen. 
  • Döntsd meg a fejedet jobbra, egészen a válladig, amíg nem érzed, hogy feszülne a bal oldalon. A jobb kezedet helyezd a bal füledhez és úgy told a fejed a váll irányába addig, amíg nem kényelmetlen vagy fájdalmas. Fél percig tartsd meg ezt a testhelyzetet, majd ismételd meg ötször. Végezd el ezt a mozdulatot a másik irányba is.
  • Csavarás: fordítsd a fejed az egyik, majd a másik irányba. Figyelj arra, a vállaid és a tested ne mozduljon el, csak a nyakad. Háromszor ismételd meg a mozdulatot.
  • Masszírozd magad: vegyél egy nagy törülközőt, és csavard össze. Fogd meg a két végét, és helyezd a nyakad mögé, majd végezz lassú le-fel mozdulatokat.

10 jógapóz gerincferdülés ellen

A hanyag tartás nemcsak háti fájdalmakhoz vezet, de hosszú távon izomrövidülést okozhat, amely a gerinc formáját, sőt közvetetten a belső szervek működését, a légző- és emésztőszervek egészségét is negatívan befolyásolja, ezért rendkívül fontos a helyes testtartás és a gerinc tudatos védelme. Mutatjuk, mely pózok alkalmasak a gerinc átmozgatására!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük