Hogyan kell helyesen ülni? A lábakat sem mindegy, hogy tartod

A rossz testtartás erős hátfájáshoz vezet. Kíméld meg magad!

Hogyan kell helyesen ülni?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ülőmunka egyoldalúan terheli meg az izomzatot, az állandó testtartásból következő mozgáshiány pedig számos fájdalmas hátproblémával együtt járhat. A mindennapokban mégsem könnyű odafigyelni a helyes testtartásra.

Az egészségtelen pozíció során a csigolyákra és a szalagokra háruló teher napi szinten keseríti meg az életet, akár komolyabb betegségeket is okozva - a panaszok megelőzésében a rendszeres, változatos mozgás mellett a testtartás korrekciója is sokat segíthet. Mutatjuk, mi az, amire ülés közben különösen ügyelni kell.

Ülj helyesen a széken!

Egészen addig told hátra a csípőd, amíg a székben csak tudod, a korszerű irodai székek háttámláit ugyanis éppen a megfelelő a pozícióra tervezték. A kemény háttámlájú székben is az a szabály, hogy a hátat egészen a támláig told hátra, mintha erre támaszkodnál.

hat-testtartas

Sajnos hamar erős fájdalmakat okoz a váll rossz tartása: ennek a helyes tartásban pontosan egy vonalban kell lennie a csípővel, miközben a hát egyenes. Próbáld meg elkerülni, hogy kényelmi pozícióban előreejtsd a vállakat. 

Úgy a legkönnyebb megtalálni a helyes pózt, ha felemeled a mellkasodat, majd a füled irányába húzod a vállaidat, és lazán, egy félkört leírva hátraengeded. A lapockák kissé, de ne erőltetve közelítsenek egymáshoz, a testsúlyt pedig egyenletesen oszd el a két ülőgumón.

Így tedd a lábakat!

Bár sokan hajlamosak arra, hogy keresztezzék egymáson a lábakat, ez egyenlőtlen testsúlyeloszláshoz vezet, ami a csípőt is terheli. A szék magasságát mindig úgy állítsd be, hogy a talpadat lazán a padlóra tehesd, a lábakat csípőszélességben, egymással párhuzamosan tartsd, a térd pedig a csípővel egy magasságban vagy ennél kicsit lejjebb helyezkedjen el. A lábszárnak és a combnak derékszöget kell bezárnia.

Durva képeken az irodai munka hatása: 10 bizonyíték, hogy meglátszik a testen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ideális, ha a szék háttámláját egy nagyon kicsit hátrébb döntöd: derékszög helyett 100-110 fokban kell állnia, ez ugyanis sokkal kényelmesebb és jobb a testtartásnak, mint az előredőlő pozíció. Az igazán jó szék a gerinc vonalát veszi fel, és a deréknál is támasztja a hátat - ezt megoldhatod úgy is, hogy a hát természetes görbületéhez egy kispárnát teszel.

Monitor és billentyűzet

Talán apróságnak tűnik, pedig egy jól beállított számítógéptől megkönnyebbül az egész hát. Ha ugyanis a széken túl alacsonyan ülsz, feszülni fog a nyakad, ha pedig túl magasan, akkor a vállaid fáradnak majd el a rájuk nehezedő testsúlytól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha te is számítógép előtt dolgozol, figyelj arra, hogy a billentyűzetnek olyan magasságban kell lennie, hogy a vállakat lazán tudd tartani, a csukló és az alkar pedig egyenesen fekhessen az asztalon. A monitor teteje legyen picivel a szemmagasság alatt, hogy a nyakad se fáradjon el.

Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy óránként tarts egy rövid szünetet, amikor kicsit felállsz a gép elől, és átmozgatod az egész testedet. Ha egyébként nem vennéd rá magad a sétára, menj, és igyál néhány korty vizet, közben pedig nyújtóztasd meg a tagjaidat!

(A kép forrása: Wikihow.com.)

Ezt is szeretjük