Az elhízás és a stressz súlyos következménye: ha nem figyelsz, idővel mozdulni sem tudsz majd
Te ne tekintsd természetesnek ezt a fajta hátfájdalmat, sokan ezt teszik, és súlyosbítják állapotukat.

gerinc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a megfelelő gyógymódot kell megtalálni.

Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, létfontosságú a fájdalom pontos okának meghatározása. A segítő kezelés és életmódváltás mellett szükséges a gyógytornász által betanított, személyre szabott gyógytorna.

A hátfájás leggyakoribb okai 

  • Az elhízás gyakori következménye a fájdalom

Főleg a hasi típusú elhízásnál jelentkező túlsúly terheli jelentősen a deréktáji gerincet, feszíti túl az izomzatot és a szalagokat. A felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb betegség kialakulásához. A szakorvosi kezelés mellett fontos a testsúly rendezése is, amelyre tartós megoldást jelent egy személyre szabott életmódprogram.

  • A stressz kiváltja a gerincproblémákat

A stressz egy élettani folyamat, amely úgy aktivizálja az izomzatot, hogy gyorsan menekülhessünk vagy támadhassunk. Főleg a törzshöz közeli, mély hátizomzat húzódik össze rugóként, ha elkezdenek termelődni a stresszhormonok. A mai stresszhelyzetekben nem lehet megoldás a támadás vagy a menekülés, így a megfeszült izmok nem tudnak gyorsan ellazulni, ugyanis a stresszhelyzetet nem követi mozgás. Vagyis ha egy feszült helyzet után kicsit mozogsz vagy sétálsz, az levezeti a feszültséget. 

A különféle csírák nagyon kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek. Érdemes őket rendszeresen fogyasztani. 

  • A mindennapi terhelés árt az ízületeknek

A hátunkon biztosan érezzük a 21. század megterhelő következményét: az elmerevedett, görcsös izmokat és a fájdalmas mozdulatokat. Még a hétköznapi tevékenységek is fokozott igénybevételt okozhatnak, ha nem megfelelő technikával végezzük őket, mint a kertészkedés, a biciklizés vagy a pakolás. Ha pedig már kialakult, az emiatti kényszertartások csak fokozzák a fájdalmat. Az ülőmunkát végzők helytelen testtartása pedig szinte biztosan elváltozásokhoz és fájdalomhoz vezet. 

  • Sérülések és balesetek is hatnak a hátra

A sérülések általában egy hirtelen mozdulat vagy rosszul kivitelezett sportmozgás következményei. Egy nagyobb balesetben elrepedhet vagy eltörhet a gerinc, kisebb mikrorepedéseket pedig a rendszeres ütközéssel, rázkódással járó sportok is okozhatnak. Ilyen a futás, a labdajátékok vagy az aerobic. Ezek a sérülések idősebb korban a csontritkulás miatt sűrűbben fordulhatnak elő. 

  • Az öregedés sajnos rizikófaktor

A korral az ínszalagok megvastagodnak és zsugorodnak, és ez csak egy része a változásoknak. A gerincben idővel bekövetkező változások olyan dinamikai elváltozásokhoz vezethetnek, amelyek károsodást okozhatnak a porckorongon. Így a gerincfájdalom, zsibbadtság és gyengeség tünetei akár már a húszas évek végén jelentkezhetnek. Nem szabad megvárni a jelentős állapotromlást vagy a degeneratív elváltozások kialakulását, orvoshoz kell fordulni már az első jeleknél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokféle terápiás gyógymód létezik

A megalapozott diagnózis felállításához szükség lehet különböző képalkotási eljárásokra is. A lehetséges terápiák közül mindig személyre szabottan kell kiválasztani azt, ami a leghatékonyabban és leggyorsabban hat.

Rövid távon szükség lehet célzott helyi gyulladáscsökkentő injekciókra, amelyek nagy megkönnyebbülést hozhatnak a betegnek. Hosszú távon pedig olyan modern eljárások közül lehet választani, mint a lágyrészbe adható hialuroninjekció, az orvosikollagén-injekciókúra, a lökéshullám-terápia és a fizikoterápiás kezelések.

Ezt is szeretjük