Az elhízás és a stressz súlyos következménye: ha nem figyelsz, idővel mozdulni sem tudsz majd

Te ne tekintsd természetesnek ezt a fajta hátfájdalmat, sokan ezt teszik, és súlyosbítják állapotukat.

gerinc

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a megfelelő gyógymódot kell megtalálni.

Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, létfontosságú a fájdalom pontos okának meghatározása. A segítő kezelés és életmódváltás mellett szükséges a gyógytornász által betanított, személyre szabott gyógytorna.

A hátfájás leggyakoribb okai 

  • Az elhízás gyakori következménye a fájdalom

Főleg a hasi típusú elhízásnál jelentkező túlsúly terheli jelentősen a deréktáji gerincet, feszíti túl az izomzatot és a szalagokat. A felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb betegség kialakulásához. A szakorvosi kezelés mellett fontos a testsúly rendezése is, amelyre tartós megoldást jelent egy személyre szabott életmódprogram.

  • A stressz kiváltja a gerincproblémákat

A stressz egy élettani folyamat, amely úgy aktivizálja az izomzatot, hogy gyorsan menekülhessünk vagy támadhassunk. Főleg a törzshöz közeli, mély hátizomzat húzódik össze rugóként, ha elkezdenek termelődni a stresszhormonok. A mai stresszhelyzetekben nem lehet megoldás a támadás vagy a menekülés, így a megfeszült izmok nem tudnak gyorsan ellazulni, ugyanis a stresszhelyzetet nem követi mozgás. Vagyis ha egy feszült helyzet után kicsit mozogsz vagy sétálsz, az levezeti a feszültséget. 

A különféle csírák nagyon kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek. Érdemes őket rendszeresen fogyasztani. 

  • A mindennapi terhelés árt az ízületeknek

A hátunkon biztosan érezzük a 21. század megterhelő következményét: az elmerevedett, görcsös izmokat és a fájdalmas mozdulatokat. Még a hétköznapi tevékenységek is fokozott igénybevételt okozhatnak, ha nem megfelelő technikával végezzük őket, mint a kertészkedés, a biciklizés vagy a pakolás. Ha pedig már kialakult, az emiatti kényszertartások csak fokozzák a fájdalmat. Az ülőmunkát végzők helytelen testtartása pedig szinte biztosan elváltozásokhoz és fájdalomhoz vezet. 

  • Sérülések és balesetek is hatnak a hátra

A sérülések általában egy hirtelen mozdulat vagy rosszul kivitelezett sportmozgás következményei. Egy nagyobb balesetben elrepedhet vagy eltörhet a gerinc, kisebb mikrorepedéseket pedig a rendszeres ütközéssel, rázkódással járó sportok is okozhatnak. Ilyen a futás, a labdajátékok vagy az aerobic. Ezek a sérülések idősebb korban a csontritkulás miatt sűrűbben fordulhatnak elő. 

  • Az öregedés sajnos rizikófaktor

A korral az ínszalagok megvastagodnak és zsugorodnak, és ez csak egy része a változásoknak. A gerincben idővel bekövetkező változások olyan dinamikai elváltozásokhoz vezethetnek, amelyek károsodást okozhatnak a porckorongon. Így a gerincfájdalom, zsibbadtság és gyengeség tünetei akár már a húszas évek végén jelentkezhetnek. Nem szabad megvárni a jelentős állapotromlást vagy a degeneratív elváltozások kialakulását, orvoshoz kell fordulni már az első jeleknél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sokféle terápiás gyógymód létezik

A megalapozott diagnózis felállításához szükség lehet különböző képalkotási eljárásokra is. A lehetséges terápiák közül mindig személyre szabottan kell kiválasztani azt, ami a leghatékonyabban és leggyorsabban hat.

Rövid távon szükség lehet célzott helyi gyulladáscsökkentő injekciókra, amelyek nagy megkönnyebbülést hozhatnak a betegnek. Hosszú távon pedig olyan modern eljárások közül lehet választani, mint a lágyrészbe adható hialuroninjekció, az orvosikollagén-injekciókúra, a lökéshullám-terápia és a fizikoterápiás kezelések.

Ezt is szeretjük