4 kímélő sport, ami enyhíti az aranyér tüneteit: a mozgás a megelőzésben is segít

Az aranyeresség esetén sem szabad felhagyni a sportolással, csak némely megerőltető edzésfajtát érdemes leváltani vagy módosítani.

Aranyér sport
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan tévesen azt gondolják, hogy az aranyér kellemetlen tünetei csak az időseket érintik, ezzel ellentétben a felmérések szerint a felnőtt lakosság közel fele ötvenéves korára legalább egyszer megtapasztalja, hogy milyen együtt élni ezzel a kellemetlen betegséggel.

Ez sajnos a mozgásszegény életmódnak is köszönhető, pedig a rendszeres mozgással sokat lehet tenni azért, hogy minél később, sőt, egyáltalán ne is alakuljon ki aranyérprobléma. De mit szabad sportolni, és mit érdemes teljesen elkerülni?

Mozgás és aranyér

Tisztában vagyunk azzal, hogy az egészséges életmód hozzásegíthet hosszú, betegségektől mentes élethez, a rendszeres mozgás pedig az egészséges élet alapeleme: érdemes hetente 2-3 alkalommal beiktatni az aktív mozgást a napjainkba.

GettyImages-679820679

Ha betegek vagyunk, nem érezzük magunkat teljesen jól a bőrünkben, nehezebben vesszük rá magunkat a kimozdulásra, pedig vannak olyan betegségek, melyeknek kifejezetten jót tesz, ha átmozgatjuk a testünket. Az aranyeres elváltozásokkal sem kell bezárkózni a négy fal közé, csak meg kell találni azt a kíméletes mozgásformát, amit biztonságban, kényelmesen végezhetünk!

Nem kell tehát lemondani a mozgás öröméről, csak meg kell tanulni alkalmazkodni a fennálló helyzethez: ha eddig futni jártunk, váltsuk le ideiglenes gyorsgyaloglásra, a bicikli helyett válasszuk az elliptikus trénert, vagy - ha még nem tettük - kezdjünk bele az egyik legkímélőbb sportba, és menjünk úszni! Ha ragaszkodunk a szokásainkhoz, és, mondjuk, továbbra is a kerékpározásra vágyunk, érdemes az eszközöket lecserélni, például vásároljunk szélesebb, kényelmesebb ülést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Jót tehet az is, ha könnyebb útvonalat választunk, az aranyér kiújulása esetén semmiképp nem érdemes húzósabb terepen vagy maratoni távon megerőltetni a szervezetet. Ezeket a sportok tehát akkor is nyugodtan végezhetőek, ha kiújult az aranyér, de természetesen az a legideálisabb, ha nem csak akkor kapunk észbe, ha már kialakult a probléma, hanem folyamatosan teszünk azért, hogy minél tovább egészségesek maradjunk: azaz a rostban és vitaminokban gazdag táplálkozás mellett a rendszeres, könnyű mozgásra is odafigyelünk.

Javasolt megismerkedni az intimtornával is - különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk az aranyérbetegségre -, melynek köszönhetően megtanuljuk helyesen mozgatni az izmokat. Ezeket a gyakorlatokat lényegében bárhol el tudjuk végezni, miután elsajátítottuk, és nemcsak az aranyérproblémákra nyújthat megoldást, de a szexuális életre is pozitív hatással lehet.

aranyer 1

Az aranyér kíméletesen, hatásosan gyógyítható, ha idejében elkezdjük a kezelést, ezért nagyon fontos, hogy ne szégyelljük a betegséget, hanem minél előbb tegyünk ellene, hogy visszakaphassuk a régi életünket, és újra örömünket leljük kedvenc sportágainkban is.

9 étel, ami segít megelőzni és enyhíteni az aranyeret

Az aranyér a terhesség kellemetlen velejárója, de lehet orvosolni.

9 étel, ami segít megelőzni és enyhíteni az aranyeret - Terhesség alatt gyakori panasz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük