3 étel és ital, amit érdemes elkerülni aranyér esetén: csak rontanak a tüneteken
Az aranyerességet nem szabad félevállról venni, a végbél környékén lévő sérülések jelentősen megnövelik a fertőzések kockázatát.

GettyImages-640722392
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aranyérbetegség igen kellemetlen, időnként pedig kifejezetten fájdalmas lehet. Ha szembesülünk a problémával, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, a kezelés mellett pedig mielőbb megváltoztatni az étkezési szokásainkat.

Fájdalmas, véres székeléssel járhat, megnő a fertőzések kockázata is, nem beszélve arról, hogy még ha látszólag tünetmentes is, időről időre kiújulhat helytelen életmód mellett.

Mit lehet enni aranyér esetén?

Ha rendszeresen rostban gazdag ételeket fogyasztunk a nap folyamán, elkerüljük a székrekedést, ami már önmagában nagyban hozzájárulhat az aranyérproblémákhoz. A mértékletességnek azonban itt is nagy szerepe van: nem szabad átesni a ló túloldalára, ugyanis, ha túlzásba visszük a rostbevitelt, és közben nem figyelünk oda a szervezet folyadékigényére, akkor tovább rontunk a betegség állapotán.

GettyImages-861595772

Aki aranyérbetegséggel küzd, az a finomított lisztből készült pékárut cseréljele, hiszen ezekben az ételekben nagyon kevés a rost, így nem segítik az emésztőrendszer normál működését. Térjen át a részben vagy teljesen megőrölt gabonafélékből készült termékekre - ezzel már önmagában sokat teszünk a szervezetünkért. Ügyeljen arra, hogy egyes helyeken a barna kenyér csak égetett cukorral színezett fehér kenyér - mindig olvassuk el a megvásárolt élelmiszerek összetevőit, nehogy emiatt fokozódjon a probléma!

Az érintettek kerüljék el a túlságosan sok sót, mivel ha túl magas a szervezet sótartalma, könnyen felborul a folyadékegyensúly, ami nehezebb ürítéshez és székrekedéshez vezethet. Az erőteljesen vagy csípősen fűszerezett ételekről is érdemes lemondani, mivel ezek irritálják a bélfalat. Szintén kerüljenek tiltólistára a feldolgozott, túl sok adalékanyagot tartalmazó ételek: ezek haspuffadást okozhatnak, ami csak tovább ront a bélműködésen. A tejtermékek egy részét is jobb kiiktatni aranyérpanaszok esetén, mivel ezek fokozott gázképződéssel járhatnak együtt, valamint kihatnak a belek savképző képességére.

Mit lehet inni aranyér esetén?

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen italokat választunk aranyérpanasz fennállásakor: akkor az alkoholt teljes mértékben kerülni kell – különösen hanyagoljuk a tömény, magas alkoholtartalmú szeszesitalok fogyasztását, hiszen ezek nagyon ingerlik a belek és a gyomor nyálkahártyáját. A betegség ideje alatt a koffeintartalmú italokról, a kávéról és az energiaitalról is mondjunk le. Ezek dehidratáló hatásúak, így a székrekedés kialakulásához is hozzájárulhatnak. Ha nagyon nagy lemondással járna ezen italok elhagyása, válasszuk a koffeinmentes változatukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos megjegyezni, hogy önmagában az étkezési szokások megváltoztatása nem fogja megoldani a problémát, viszont elkerülhető, hogy a helytelen életmód hatására újra és újra kiújuljanak a panaszok. A helyes életmód nagyban hozzájárulhat a kezelés sikerességéhez és ahhoz, hogy komfortosabban érezzük magunkat a mindennapokban.

Az aranyér magától nem múlik el, csak rosszabb lesz

Sajnos a legtöbben figyelmen kívül hagyják az aranyér tüneteit, pedig műtétre is szükség lehet, ha sokáig nincs kezelve.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük