Az aranyér magától nem múlik el, csak rosszabb lesz – Táblázatban mutatjuk a különböző stádiumait
Sajnos a legtöbben figyelmen kívül hagyják az aranyér tüneteit, pedig műtétre is szükség lehet, ha sokáig nincs kezelve.

aranyér
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aranyérbetegség elsősorban kismamák, 50 év feletti férfiak és nők körében fordul elő, ám - főként az ülőmunka miatt - egyre gyakrabban jelentkezik fiatalabbaknál is.

A betegek nem minden esetben fordulnak szakemberhez, mivel kellemetlennek érzik a panaszt, ám megfelelő kezelés nélkül komoly szövődmények is kialakulhatnak. Dr. Medgyesy Gábor, a Trombózis- és Hematológiai Központ sebésze elmondta, ahhoz, hogy ezt megelőzzük, már az enyhébb tünetek jelentkezésekor javasolt szakember segítségét kérni.

Az aranyérgyulladás tünetei

Ahogy a lábakon a visszerek, úgy a végbél és a végbélnyílás falában is kialakulhatnak vénatágulatok. Ezeket aranyeres csomóknak nevezzük. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkedik el, beszélhetünk külső – a végbélnyílás elé, a végbélcsatornából előesve kialakuló – vagy belső – a végbélnyílásba bedomborodó képletként megjelenő - aranyérről.

aranyér3
Fotó: Lars Neumann / Getty Images Hungary

A lábon kialakuló visszerekhez hasonlóan az elhanyagolt aranyér is idővel egyre súlyosbodó tüneteket okozhat. Időnként begyulladhat, és vérrög is keletkezhet benne. A panaszok eltérhetnek attól függően, hogy külső vagy belső aranyérről van szó. A külső aranyér általában fájdalmat, gyulladást okoz, a belső aranyér többnyire fájdalmatlan, ám ijesztő mértékű vérzést képes okozni.

Magától nem múlik el

Az aranyeres betegség négy stádiumra osztható. A panaszok idővel fokozatosan rosszabbodnak. A csomók kezdetben nem tapinthatók, csak végbéltükrözés során észlelhetők. Idővel aztán székeléskor kitüremkednek a végbélnyílás elé, de még maguktól visszahúzódnak. Később már csak kézzel helyezhetők vissza, és gyakrabban jelentkezik székeléskor vérzés. A legsúlyosabb állapotban már kézzel sem lehet visszahelyezni, az aranyér nagyon érzékeny és fájdalmas.

aranyér2
Fotó: LuisPortugal / Getty Images Hungary

- Míg a korábbi stádiumokban ajánlott, ebben az állapotban már elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás – magyarázza dr. Medgyesy Gábor. - Hogy ezt megelőzzük, azt javasoljuk mindenkinek, hogy már az első, enyhébb tünetek észlelésekor forduljon orvoshoz, mert kezelés nélkül az aranyeres csomók súlyosbodására lehet számítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos, hogy az érintetteket ne tévessze meg a békés, gyulladásmentes aranyér. Stádiumtól függetlenül ugyan valóban előfordulnak tünetmentes epizódok, ám a panaszok időről időre kiújulnak és fokozódnak, ha már egyszer kialakult, az aranyér magától nem múlik el.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az alábbi táblázatban feltüntetett tünetek az aranyeresség különböző stádiumait mutatják be. Az első szakaszban a komolyabb panaszok megelőzése érdekében célszerű szakember segítségét kérni. A második stádiumban fontos mielőbb orvoshoz fordulni, a végső szakaszban pedig már a sürgősségi sebészeti beavatkozásra is szükség van.

 Enyhébb stádium  Előrehaladottabb stádium  Sürgősségi sebészeti ellátást igénylő állapot
 Időnként, elsősorban székeléskor jelentkező idegentest-érzés Székeléskor kiforduló, de spontán visszahúzódó aranyér A végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetők
 Viszketés, fájdalom Magától már vissza nem húzódó, de kézzel visszahelyezhető csomó Állandó diszkomfort, változó mértékű fájdalom
Székeléskor pecsételő friss, piros vér  Gyakoribb, élénkpiros vérzés Szinte mindennapos a vérzés
    A végbéltáji fájdalom intenzívebb Gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely a fájdalom mellett már gyulladással, lázzal is járhat

Aranyér ellen a legjobbak: 9 gyógynövény, ami segít a kínzó panaszokon

Az aranyérbetegséggel járó panaszokat hatékonyan csökkenti néhány erős gyógynövény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük