Aranyér: így lehet védekezni, ha fokozódnak a panaszok a nyári melegben

Az aranyérrel élők megszokták, hogy a diéta, a helyi ápolás a mindennapi élet része. Nyáron a nagy melegben külön hangsúlyt kapnak ezek a tevékenységek.

Aranyér kezelése nyáron
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emelkedő környezeti hőmérséklet értágulatot okoz. Az aranyeres csomók - melyek vénás tágulatok a végbélben és környékén - szintén kitágulnak. A vérbőség gyulladáshoz vezethet, illetve a tág vénás öblökben vérrög is kialakulhat a vénafal fájdalmas gyulladásával. 

Az aranyeresség miatt több dologra kell figyelni - hogy mikre, arról  dr. Baranyai László , a  sebésze osztotta meg gondolatait.

Termálfürdők és az aranyér

A magasabb vízhőmérséklet miatt a medencében fokozódik a meleg terhelés. A tünetek kellemetlenné válhatnak, ezzel szemben a végbélrepedés tüneteit csökkentheti a meleg fürdő. Érdemes tudni, hogy a tág vénákban nagyobb eséllyel jelenhet meg trombózis is, így tünetek esetén mielőbb forduljon orvoshoz! Viszont a hűvösebb természetes vizek, a tenger hasznosak lehetnek.

Szomjúság esetén

Melegben a folyadékszükséglet megemelkedik, a bőr felszínén fokozottá válik a vízleadás. Az izzadás dehidrációhoz vezethet, rontva az egész szervezet működését. Emiatt különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk, ami elengedhetetlen normál széklet képzéséhez. Nyáron a több zöldség, gyümölcs általában biztosítja az elegendő rostot, de a kielégítő folyadékbevitelről tudatosan kell gondoskodni. Nagy melegben minimálisan három liter folyadék, lehetőleg víz szükséges naponta. A kávé, tea vagy az alkoholok vízhajtó hatásúak, így ezeket jobb kerülni!

aranyér, nyár, meleg
Fotó: Franck Sauvaire / Getty Images Hungary

Izzadás

A fokozott izzadás miatt megnő a megfelelő higiénia jelentősége. Melegben az összefekvő bőrfelszíneken könnyebben alakul ki gyulladás, és a végbél környékén ez az aranyerek izgalmát okozhatja. Különösen hosszú utazásoknál fenyeget ez a veszély.

Fontos, hogy bizonyos időközönként fel kell állni, mozogni. Amennyiben gyulladt aranyérrel utazol, hasznos lehet a speciális aranyérpárna. Gondoskodni kell a száraz környezetről, nedvszívó fehérneműről, valamint minél előbb száraz ruhára váltani a nedves fürdőruhát!

A higiénia jelentősége fokozódik

A nem kellő tisztálkodás melegben még veszélyesebb. A környezet megváltozása kizökkenti és nehezíti a megszokott tisztálkodást. Utazásnál érdemes bekészíteni nedves törlőkendőt és biztosítani a száraz környezetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Széklet rendszeres biztosítása

A megváltozott környezet, a nem megszokott élelmiszerek sokszor okozhatnak székletürítési nehézséget. Ezért, amennyiben kell, jó ha kéznél van bélmozgató. Ezenkívül arra is érdemes gondolni, hogy legyenek a csomagokban az ápolás megszokott készítményei, természetesen a megfelelő szállítás biztosításával.

Gyógynövények aranyérre

A betegek sokszor nem szívesen fordulnak orvoshoz panaszaikkal, pedig a kezeletlen betegségnek súlyos szövődményei is lehetnek, így gyulladás vagy erős fájdalommal, lázzal járó aranyeres krízis léphet fel. Átmenetileg azonban segítséget jelenthetnek a gyógynövényes készítmények, ülőfürdők, illetve a széklet lazítására alkalmas rostdús étrend és a hashajtó növények.

Aranyér ellen a legjobbak: 9 gyógynövény, ami segít a kínzó panaszokon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük