Nemcsak a rák okozhat véres székletet: 5 betegség, aminek a tünete lehet

A székletben megjelenő vér több komoly emésztőrendszeri betegséget is jelezhet.

hasfájás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A székletben megjelenő vér nagyon rémisztő jelenség lehet, mely legtöbbször az emésztőrendszer szervi megbetegedéseihez köthető. A szín és a kísérő tünetek függvényében azonban nem csupán daganatra, illetve rákmegelőző állapotot jelző polipra utalhat.

A véres széklet mindig orvosi kezelést igénylő problémát jelez, a legkönnyebben gyógyítható betegségektől az élethosszig tartó terápiát igénylő problémáig. A székletvér kimutatására a laborvizsgálatok mellett otthoni, internetről rendelhető tesztek is rendelkezésre állnak, de pozitív minta esetén a diagnózist csak szakorvos állíthatja fel.

A piros vér aranyeret is jelenthet

A székletvér színe árulkodó: ha halványabb, piros vagy barna színű, a végbélben lehet a kiváltó ok, esetenként akár egy eredményesen, könnyen kezelhető aranyér vagy végbélrepedés is okozhatja. Noha ezek rendszerint gond nélkül orvosolható problémák, a pirosas vért is komolyan kell venni, hiszen a végbélben akár sérülés vagy polip is jelen lehet.

Gyomorfekély a háttérben

A sötét, akár egészen szurokfekete szín az emésztett vérre jellemző, ami a felsőbb gasztrointesztinális traktus megbetegedéséből eredhet, akár a gyomor vagy a belek vérzéséből is. Nem ritka, hogy a székletvért gyomor- vagy nyombélfekély okozza. 

A gyomorfekély leggyakrabban a Helicobacter pylori baktérium fertőzéséből ered, ám a helytelen életmód fokozza a problémát. A gyomor fekélyesedését, a gyomorfal és a nyombél megsérülését erős és gyakori gyomorégés, görcsös hasi fájdalmak és a nyelőcső bántalmai előzik meg. A betegség korán felismerhető, és kezelést igényel a súlyos szövődmények, például a gyomorrák elkerülése érdekében.

Crohn-betegséggel is járhat

A Crohn-betegség a tápcsatorna több szakaszát is érintheti, de az esetek többségében a vékonybélben és a vastagbél egyes szakaszaiban létrejövő krónikus gyulladással jár, melyben nyugvó fázisok és fellángolások váltják egymást. A véres széklet mellett gyakran jár együtt a betegség hasi fájdalmakkal, hasmenéssel, hányással, lázzal, fáradtsággal és fogyással, felszívódási zavarokkal. 

Nem gyógyítható, ezért szigorú diétát és mielőbbi, élethosszig tartó kezelést igényel, mellyel megelőzhetők a szövődmények, így a fekélyesedés, a fisztulák és a bélfal megvastagodása miatti bélelzáródás. Diagnózisát a tükrözéses vizsgálat mellett a székletben mérhető kalprotektinszint megállapítása segíti.

Colitis ulcerosa tünetei

A Crohn-betegséghez képest kimondottan a vastagbél krónikus gyulladása okozza a colitis ulcerosát, azaz a fekélyes vastagbélgyulladást, mely ugyancsak járhat véres széklettel. A betegség hasi görcsökkel, lázzal, hányingerrel, laza széklettel ad hírt magáról, a bélfal megvastagodása és a vérzés, a véres-nyákos széklet a következő tünet. Kezeléssel akár tünetmentessé is tehető, bár teljesen még nem gyógyítható.

Vastagbél-divertikulitisz

A bélfal kitüremkedései jellemzően az idősebb korúakat, a hatvanéves kor fölöttieket érintik, a probléma sok esetben tünetmentes marad, a divertikulumok akár maguktól fel is szívódhatnak. Gyulladás, pangó széklet esetén azonban puffadás, hasi fájdalom, láz és különböző erősségű vérzés léphet fel, fájdalmas székelési ingerrel kísérve. Ilyen esetben orvosi kezelés, akár műtét is szükséges lehet, mivel szövődményei közé tartozik a bélfal kilyukadása, a bélelzáródás és a hashártyagyulladás is.

Jógával az emésztési panaszok ellen

A jóga kíméletes segítséget jelenthet az emésztőszervi betegségekben, segít a székrekedés megszüntetésében és a görcsök csillapításában is. A gyakorlatok akár Crohn-betegséggel vagy colitis ulcerosával is végezhetők.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük