Mit jelez a széklet színe? Az élénkpirostól a szurokfeketéig
Az aranyér nem az egyetlen lehetséges gond, ami véres székletet eredményezhet.

WC véres széklet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A széklet egész sokat elárul, egy szakember már a színéből vagy az állagából is tud következtetni a probléma gyökerére.

Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa elmondja, miért fontos véres széklettel orvoshoz fordulni, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy a baj ne fokozódjon.

A belek vérzése bármilyen életkorban előfordulhat, fiatalabbaknál inkább gyulladásra, sérülésre, végbélrepedésre utal, idősebb korban pedig polip vagy a tumor gyakoribb panasza. Egy biztos, hogy a rostszegény és ülő életmódnak is nagyban köszönhető, hiszen ezek kihatással vannak a székletürítési szokásokra is.

Mire utalhat a véres széklet?

Mindig figyelni kell, és folyamatos önvizsgálatot tartani annak érdekében, hogy a legapróbb változás is idejében érzékelhető legyen. A friss szülők sem véletlenül követik erőteljesen nyomon újdonsült csemetéjük minden pelenkaváltását, hiszen nagyon sokat elmondhat a gyerek állapotáról a széklete. Ez felnőttkorban sem szűnik meg, csak sokan megfeledkeznek az önvizsgálatról.

baba WC
Fotó: Ekaterina Morozova / Getty Images Hungary

A legtöbb esetben aranyér vagy repedés okozhat a végbél területén vérzést. Minél közelebbről származik a vér a végbélhez, annál inkább élénkpiros színű. De megkülönböztetnek fekete, úgynevezett szurokszékletet is, aminek fekély állhat a hátterében, és a gyomorban lebomló vér maradéka színezi meg. Véres széklet természetesen ennél sokkal több okból kifolyólag lehet, mint például véralvadászavar, bélgyulladás, jóindulatú polip, vagy rosszabb esetben daganat. Kockázatát növeli a véralvadásgátló szedése vagy a májbetegségek miatti fehérjehiányos állapot kialakulása. Aki egyéb tüneteket is észlel, azaz fájdalom, diszkomfortérzet, étvágytalanság vagy fogyás jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz!

3 fontos teendő véres széklet esetén

Ha a széklet színéből látszódik, hogy valami nincs rendben, akkor gyógyszertárban is kapható gyorsteszt segíthet a vér eredetének megállapításában. Ez nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt, de beigazolhatja gyanút.

Bármilyen típusú vérzés is van, kerülni kell a nagyobb terheléssel, emeléssel járó tevékenységeket és a nagy fizikai teljesítményt igénylő sportokat. A medencefenék mozgatása fokozza mind az aranyeres, mind pedig a végbél repedéséből eredő problémát.

Ha néhány napon belül nem szűnik meg a panasz, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és proktológiai vizsgálatot kérni.

Mit jelent a proktológiai vizsgálat?

A proktológiai vizsgálat – tehát a végbéltükrözés – a végbélcsatornát és végbelet vizsgálja, különösen az aranyerek, végbélrepedés, polip, végbélsipoly és nemi úton terjedő betegségek tekintetében. A bélben előforduló polipok kezdetben nem okoznak panaszt, és méretüktől függően tükrözés közben el is tudják távolítani azokat.

A vastagbéltükrözés egy gyors vizsgálat, ami során a befújt gáz ugyan okozhat kellemetlen feszülést, ezt azonban az altatásban végzett tükrözés során nem éli meg az ember, mivel ébredés előtt a gázt leszívják, így azt követően semmi nem érződik az egészből. A jóindulatú polipok életkortól függetlenül jelentkezhetnek, és kialakulásuk több mint 10 évet is igénybe vehet. Ezek a polipok alakulhatnak át később vastagbélrákká, mely megjelenését követően akár 2 év alatt már áttéteket is okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek megelőzése céljából már negyvenéves kortól érdemes szűrővizsgálatra járni, akinél pedig volt korábban ilyen típusú betegség a családban, azok hatványozottan ki vannak téve ennek a veszélynek. Ötvenéves kor felett jelentősen megemelkedik a bél daganatos megbetegedéseinek kockázata, ezért ennek a korosztálynak és a fiatalabb, ám a betegségre hajlamos embereknek erősen javasolt az évenkénti vastagbélszűrés.

Aranyér ellen gyógynövényekkel

Átmenetileg segítséget jelenthetnek aranyér esetén a gyógynövényes készítmények, ülőfürdők, illetve a széklet lazítására alkalmas rostdús étrend és a hashajtó növények.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük