Mit jelez a széklet színe? Az élénkpirostól a szurokfeketéig

Az aranyér nem az egyetlen lehetséges gond, ami véres székletet eredményezhet.

WC véres széklet

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A széklet egész sokat elárul, egy szakember már a színéből vagy az állagából is tud következtetni a probléma gyökerére.

Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa elmondja, miért fontos véres széklettel orvoshoz fordulni, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy a baj ne fokozódjon.

A belek vérzése bármilyen életkorban előfordulhat, fiatalabbaknál inkább gyulladásra, sérülésre, végbélrepedésre utal, idősebb korban pedig polip vagy a tumor gyakoribb panasza. Egy biztos, hogy a rostszegény és ülő életmódnak is nagyban köszönhető, hiszen ezek kihatással vannak a székletürítési szokásokra is.

Mire utalhat a véres széklet?

Mindig figyelni kell, és folyamatos önvizsgálatot tartani annak érdekében, hogy a legapróbb változás is idejében érzékelhető legyen. A friss szülők sem véletlenül követik erőteljesen nyomon újdonsült csemetéjük minden pelenkaváltását, hiszen nagyon sokat elmondhat a gyerek állapotáról a széklete. Ez felnőttkorban sem szűnik meg, csak sokan megfeledkeznek az önvizsgálatról.

baba WC
Fotó: Ekaterina Morozova / Getty Images Hungary

A legtöbb esetben aranyér vagy repedés okozhat a végbél területén vérzést. Minél közelebbről származik a vér a végbélhez, annál inkább élénkpiros színű. De megkülönböztetnek fekete, úgynevezett szurokszékletet is, aminek fekély állhat a hátterében, és a gyomorban lebomló vér maradéka színezi meg. Véres széklet természetesen ennél sokkal több okból kifolyólag lehet, mint például véralvadászavar, bélgyulladás, jóindulatú polip, vagy rosszabb esetben daganat. Kockázatát növeli a véralvadásgátló szedése vagy a májbetegségek miatti fehérjehiányos állapot kialakulása. Aki egyéb tüneteket is észlel, azaz fájdalom, diszkomfortérzet, étvágytalanság vagy fogyás jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz!

3 fontos teendő véres széklet esetén

Ha a széklet színéből látszódik, hogy valami nincs rendben, akkor gyógyszertárban is kapható gyorsteszt segíthet a vér eredetének megállapításában. Ez nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt, de beigazolhatja gyanút.

Bármilyen típusú vérzés is van, kerülni kell a nagyobb terheléssel, emeléssel járó tevékenységeket és a nagy fizikai teljesítményt igénylő sportokat. A medencefenék mozgatása fokozza mind az aranyeres, mind pedig a végbél repedéséből eredő problémát.

Ha néhány napon belül nem szűnik meg a panasz, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és proktológiai vizsgálatot kérni.

Mit jelent a proktológiai vizsgálat?

A proktológiai vizsgálat – tehát a végbéltükrözés – a végbélcsatornát és végbelet vizsgálja, különösen az aranyerek, végbélrepedés, polip, végbélsipoly és nemi úton terjedő betegségek tekintetében. A bélben előforduló polipok kezdetben nem okoznak panaszt, és méretüktől függően tükrözés közben el is tudják távolítani azokat.

A vastagbéltükrözés egy gyors vizsgálat, ami során a befújt gáz ugyan okozhat kellemetlen feszülést, ezt azonban az altatásban végzett tükrözés során nem éli meg az ember, mivel ébredés előtt a gázt leszívják, így azt követően semmi nem érződik az egészből. A jóindulatú polipok életkortól függetlenül jelentkezhetnek, és kialakulásuk több mint 10 évet is igénybe vehet. Ezek a polipok alakulhatnak át később vastagbélrákká, mely megjelenését követően akár 2 év alatt már áttéteket is okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennek megelőzése céljából már negyvenéves kortól érdemes szűrővizsgálatra járni, akinél pedig volt korábban ilyen típusú betegség a családban, azok hatványozottan ki vannak téve ennek a veszélynek. Ötvenéves kor felett jelentősen megemelkedik a bél daganatos megbetegedéseinek kockázata, ezért ennek a korosztálynak és a fiatalabb, ám a betegségre hajlamos embereknek erősen javasolt az évenkénti vastagbélszűrés.

Aranyér ellen gyógynövényekkel

Átmenetileg segítséget jelenthetnek aranyér esetén a gyógynövényes készítmények, ülőfürdők, illetve a széklet lazítására alkalmas rostdús étrend és a hashajtó növények.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük