A végbélpolip 5 jellemző tünete: rosszindulatúvá is fajulhat, ha nem kezelik
Akár az egyszerűnek tűnő hasmenés is utalhat végbélpolipra.

orvos-zseb-sztetoszkop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A végbélpolip lehet, hogy évekig észrevétlen marad, ám gyakran igen kellemetlen tünetek jelzik az elváltozást. Fontos, hogy a megfelelő beavatkozásra még időben sor kerüljön, és nemcsak a panaszok miatt, hanem azért is, mert akár rosszindulatú daganattá is válhat.

Hogy milyen tünetek esetén érdemes végbélpolipra gyanakodni, arról dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze beszélt.

Végbélpolip: kitüremkedés a végbél üregében

A végbélpolip a vastagbél utolsó részében, a végbél nyálkahártyáján kialakult kinövés. Méretét tekintve elég változatos képet mutathat, léteznek igen aprók és nagyra növő polipok is, kocsányon lógóak, laposan a falon fekvők, létrejöhetnek csoportosan és magukban is. Általában az ötven-hatvan év feletti férfiaknál fordul elő, ám megjelenhet a fiatalabb korosztály tagjainál is. Kialakulásának pontos oka nem ismert, ám nagyobb kockázati tényezőnek számít a genetikai hajlam mellett a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a rostszegény táplálkozás.

Főbb tünetei

  • Hasfájás.
  • Nyákos széklet.
  • Ritkán, elhanyagolt esetben bélelzáródás.
  • Végbélvérzés - akár látható vagy csak laboratóriumban kimutatható.
  • Megváltozik a székürítés - váltakozóan hasmenés-székrekedés jelentkezik.

Rosszindulatúvá is fajulhat

A végbélpolip általában jóindulatú, ám a nagyobb és mirigy eredetű vastagbélpolipok - polip-adenoma - rosszindulatúvá válhatnak. Sajnos elsőre nem lehet kideríteni, vajon jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó, arra csakis a daganat eltávolítása után lehet választ kapni, éppen ezért minden polipot ki kell metszeni. A szövettani vizsgálat során állapítják meg a daganat típusát. Sajnos egy jóindulatú elváltozás is átalakulhat idővel, elrákosodhat. De akár tünetek hiányában is érdemes orvoshoz fordulni, ha a családban többször előfordult már a betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Eltávolították a polipot, hogyan tovább?

- Ha valakinél polip alakult ki, és azt eltávolították, utána az érintettnek rendszeres kontrollon kell részt vennie, mivel az elváltozás sajnos újra megjelenhet. Hogy pontosan milyen időközönként kell a szűrésen járni, az változó, ugyanis függ többek között a kioperált polipok számától, nagyságától, rosszindulatúságától - mondja dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze.

A végbélpolip szűrése, diagnózisa, kezelése

A végbélpolipok olykor kitapinthatók, ám általában végbéltükrözés - rektoszkópia - vagy az egész vastagbél vizsgálata - kolonoszkópia - során fedezik fel. A polipok gyakran az egész vastagbélben előfordulhatnak. Amennyiben a polip típusa és elhelyezkedése lehetővé teszi, ezzel egy időben el is távolítják. Szerencsére csupán a nagy polipok esetén van szükség hasi műtétre. Legtöbbször a polip eltávolítása elegendő a gyógyuláshoz, ám, ha rosszindulatú az elváltozás, úgy további sebészeti, onkológiai terápia szükséges.

Emésztőrendszeri betegségek képeken

Bizonyos egészségügyi problémákat még elképzelni is nehéz. Béltükrözéssel és CT-vel készült képeket mutatunk a súlyos emésztőrendszeri betegségekről.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük