Vannak egyszerű és egészen bonyolult sütemények, de van néhány kihagyhatatlan dolog, ami jó ha van otthon, illetve előkerül a konyhaszekrény mélyéről, amikor süteménykészítésre kerül a sor.
Szakácskönyv
Mielőtt sütésbe kezdesz, olvasd el alaposan a receptet, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés egy hiányzó hozzávaló miatt.
Mérleg
A bögrés sütikhez könnyű kimérni a hozzávalókat, de sok édességhez ennél pontosabban meg kell határozni az összetevők arányát. Van, hogy ezen múlik a siker.
Némelyik sütemény sütési ideje nagyon pontosan meghatározott, és már pár perces sütőben felejtés is végzetes lehet. Inkább nézd az órát, ha pedig a recept úgy kívánja, akár az ébresztőórát is beállíthatod.
Eszközök
Készíts mindent a kezed ügyébe, a kést, a habverőt, a fakanalakat és tálakat, hogy ne maszatos kézzel kelljen a szekrényben kutakodni, illetve ne kelljen ötpercenként kezet mosnod.
Liszt
A legtöbb süti legnagyobb része lisztből áll, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyet használsz. Kövesd mindig a receptet, hogy rétes- vagy finomliszt kell-e hozzá.
Mindig ellenőrizd, hogy van-e elegendő papírkapszli raktáron, nehogy a formába töltésnél találj pár darabbal kevesebbet a szekrényben. Ugyanígy fontos, hogy legyen elég sütőpapír is otthon.
Tojás
A tojás kötőanyagként működik a legtöbb süteménynél, de néhánynál, például a tiramisunál nyersen használják.
A gyümölcs tölteléknek, alaphozzávalónak és lekvárként ragasztóanyagnak is használható. Ha lehetőséged van rá, tárazz be pár doboz mirelit gyümölcsöt, hogy bármikor előszedhesd.
A csoki belevalóként és bevonóként is tökéletes. Fontos, hogy jó minőségű, minimum 50%-os kakaótartalmú csokit használj, ha azt szeretnéd, hogy tényleg finom legyen a süti.
Bár nem mindenki szereti, a mazsola remek ízesítője a sütiknek, a madártej pedig szinte elképzelhetetlen nélküle.
Narancshéj
Bár inkább karácsonykor használjuk, a narancshéjról később se feledkezz meg, mert különlegessé teszi bármelyik süti ízét. Reszelve vagy kandírozott formában is használhatod.
Fűszerek
Nemcsak sós ételeket lehet fűszerezni, de a süteményekbe is elkél egy kis ízesítő. A legtöbbször fahéjat, ánizst és szegfűszeget használnak, de a chili például tökéletes párja a csokoládénak.
Szárazabb sütikhez vagy piskótákhoz és töltelék nélküli változatokhoz csak verj fel egy kis tejszínhabot, majd egy kanálnyit tegyél a sütiszelet mellé. A tejszín alapanyagként is sokszor használatos.
Díszítés
Bár a süteményt elsősorban az íze miatt készíted, és senki nem utasítja vissza, ha magában tálalod fel, különleges alkalmakkor nyugodtan elengedheted a fantáziád. Egy papírból kivágott forma és némi kakaópor máris feldobja az egyszerű piskótát.