4 isteni tiramisurecept
Amilyen finom a tiramisu, olyan könnyű elkészíteni. További jó hír, hogy nem kell sütögetésbe fognod. Elrontani sem lehet, így biztosan sikert aratsz vele.
Az édes, krémes tiramisu nagy nyári kedvenc. Egyesíti magában a desszertet és a kávét. Külön mellette szól, hogy a sütőt sem kell bekapcsolnod az elkészítéséhez.
Viszont türelemre mindenképpen szükséged lesz, hiszen az ízeknek össze kell érniük a hűtőben, és ez igazi erőpróba, hiszen az eredmény mesés lesz.
Eredeti olasz tiramisu
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 tojás
- 250 g mascarpone
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag babapiskóta
- 3 dl kávé
- kakaópor
Főzd le a kávét, és hagyd kihűlni. Érdemes rendes kávét készíteni, nem pedig neszkávéból csinálni. A tojásokat válaszd szét. A sárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral. Forgasd bele a mascarponét, és dolgozd krémmé kézi habverővel. Könnyebben megy, ha előtte egy órát szobahőmérsékleten voltak a hozzávalók.
Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, és forgasd a krémbe. Óvatos, laza mozdulatokkal dolgozz, hogy szinte habos krémet kapj. Ha ez kész van, akkor már csak a rétegezés és a várakozás jön. Mártogasd a babapiskótákat a kávéba, és rétegezd egy magasabb tál aljára. Vigyázz, hogy ne tocsogjon, csak épphogy átjárja a kávé a piskótát. A piskótákra tegyél egy réteg krémet, és szitálj kakaóport. Ismét egy réteg kávés piskóta, krém és kakaópor jön. Ha elkészült, akkor fedd le, és tedd hűtőbe nyolc órára. A krémbe keverhetsz likőrt, de kipróbálhatsz gyümölcsös változatokat is.
Ananászos tiramisu
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kg lecsöpögtetett, konzerv ananász
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 25 dkg babapiskóta
- 2 kanál aromás likőr
- 3 tojássárgája
- 1 citrom
- 25 dkg mascarpone
- 1,5 dl joghurt
- 1 evőkanál kakaópor
- pár szem dióbél és mentalevél a díszítéshez
Egy serpenyőben olvassz meg 5 dkg cukrot, add hozzá a vajat, majd szórd rá a lecsöpögtetett, feldarabolt ananászt, és körülbelül 5 percig párold. Egy négysarkos jénai tál alját rakd ki babapiskótával, locsold meg likőrrel ízesített ananászlével, és halmozd rá a kihűlt ananászdarabok felét.
A tojássárgáját a maradék cukorral és 3 kanál forró vízzel keverd krémesre. Szórd bele a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként dolgozd bele a joghurttal simára kevert mascarponét. A massza felét simítsd a gyümölcsre. A többi ananászt oszd el a krém tetején, majd vond be a maradék krémmel. Legalább 2 óra hosszára tedd a hűtőbe. Fogyasztás előtt szitálj kakaóport a tetejére, szórd meg vágott dióval, és néhány mentalevéllel díszítsd a tetejét.
Tiramisu másképp
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg babapiskóta
- 30 dkg mascarpone
- 3 tojás
- 3 evőkanálnyi méz
- 2 evőkanálnyi neszkávé
- 2 dl víz
- 1 evőkanálnyi kakaópor
Melegítsd meg a vizet, és keverd bele a neszkávét, majd hagyd kihűlni.
A tojások sárgáit keverd habosra a mézzel, ezután dolgozd bele a sajtot is. A fehérjékből verj kemény habot, majd lazán keverd hozzá a sajtkrémhez.
Tedd egy széles tálba a piskóták felét, locsold meg a kávé felével, majd halmozd rá a krém felét, és óvatosan kend szét, szórj rá kakaót, majd tedd a krémre a maradék piskótát, öntözd meg a maradék kávéval, végül a krémmel fedd le, és szórd meg a maradék kakaóval. Érdemes egy napra jégszekrényben tartani, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tiramisu csokoládétálkákban
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál kristálycukor
- fél teáskanál vaníliaaroma
- 25 dkg mascarpone
- 120 ml erős feketekávé
- 1 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál kávélikőr
- 16 amaretti - mandulás - keksz
- kakaópor - a szóráshoz
A csokoládétálkákhoz:
- 18 dkg jó minőségű étcsokoládé, kockákra törve
- 3 dkg sótlan vaj
Készítsd el a csokoládétálkákat: vágj ki hat 15 cm átmérőjű kört sütőpapírból. Olvaszd fel a csokoládét a vajjal egy hőálló edényben, lassú tűzön, forró víz felett. Keverd simára, majd önts egy kanál csokit minden papírkörre. Simítsd ki úgy, hogy körülbelül 2 cm a szélén tisztán maradjon.
Óvatosan emeld fel a papírokat, és igazítsd őket felfordított teáscsészékbe vagy pudingostálkákba, hogy a széleik összefodrosodjanak. Várj, amíg teljesen megdermednek, majd óvatosan távolítsd el a papírt.
A tiramisuhoz keverd el egyenletesre a tojássárgáját a cukorral, majd add hozzá a vaníliaaromát és a mascarponét. Addig kevergesd, amíg lágy, krémes állagú nem lesz. Egy másik edényben keverd össze a kávét, a kakaóport és a likőrt. Törd össze a kekszeket, és add a keverékhez.
A kekszes keverék felét adagold ki a csokoládétálkákba, és kanalazd rá a mascarponés krém felét. Oszd el a tálkákban a maradék kekszkeveréket, tedd a tetejére a maradék mascarponés krémet, és szórd meg kakaóporral. Azonnal tálalhatod.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény