Ezekkel a húsfélékkel nagyon vigyázz! Alattomosan növelik a zsírraktárakat

Nem csak a kalóriaértékkel van a probléma. Ezeket kerüld el!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szó nincs arról, hogy húsok nélkül kellene végigcsinálnod a fogyókúrát, vagy mindössze csirkemellet ehetnél, míg diétázol. Vannak azonban olyan hústermékek és ételek, amelyeket jobb elkerülni a fogyókúra idején, ezek ugyanis jóval több állati zsírt, transzzsírt és sót tartalmaznak, mint amennyi az egészséges, karcsúsító étrendbe belefér. Ha hatékonyan és gyorsan szeretnél fogyni, ezeket felejtsd el!

A legdurvább fogyókúragyilkos, húsból készült termékek a virsli és a kolbász. Ezek nemcsak meglepően sok zsírt tartalmaznak - gyakran bedarált szalonnából készülnek -, de rengeteg só és nitrát is van bennük. A nitrátok fogyasztása kis mennyiségben előnyös lehet, hiszen értágító, vérnyomást csökkentő hatással bírnak, a virsliben lévő adagnak azonban már a mellékhatása is megjelenik. Ez a hörgők, a méh és az emésztőrendszer simaizmainak elernyesztését jelenti, aminek köszönhetően a nitrátok lassítják az anyagcserét.

Fotó: pixabay.com

A parizer nemcsak sok kalóriát tartalmaz, de átlagosan, szeletenként 3 milligramm telített zsírt is, melyet további 300 milligramm só súlyosbít, így a fogyás során kerülendő, főleg, ha azért kezdtél diétázni, hogy egészségesebb legyél.

A húsospult termékei közül azonban nemcsak ezt, de a szalámit is érdemes száműzni a szendvicsekből, hiszen akár 6 gramm zsírt is tartalmazhat, melyből általában 2 gramm hizlaló, telített zsír.

Fotó: pixabay.com

A hentesnél érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyen hússzeleteket választasz. A diétára leginkább a zsíros sertéshasaalja a veszélyes, mely 10 dekában 518 kalóriát tartalmaz, míg más zsíros disznóhúsok 314-et. Válaszd inkább a lapockát, a combot, a sovány tarját, a bélszínt vagy a belső szerveket, melyek kalóriaértéke 100-250 között mozog.

Fotó: pixabay.com

Gyakorta láthatod az étrendekben, hogy azok néhány szelet sonkát írnak elő. Ennek kiválasztásakor érdemes a boltokban a csirke- vagy pulykasonkák felé kacsingatni, ezek ugyanis kevesebb zsírt tartalmaznak, ám ezeknek is nézd meg alaposan az összetételét. Érdemes betartani, hogy semmi olyat ne vegyél meg, amin nem látod a hús jellegzetes, csíkos mintázatát, a szőtt húsok esetében ugyanis könnyebben kerül a keverékbe szalonna vagy más, telített zsírokban gazdag alapanyag.

Fotó: pixabay.com

A szárnyashúsok közül legkevésbé a kacsa és a hízott liba ajánlottak - noha ezek húsában számos értékes tápanyag van, mellé legalább annyi zsír is. Ha a fogyókúra során kacsa- vagy libaételek elkészítése mellett döntesz, vedd figyelembe, hogy 6 gramm zsírt, ezzel pedig 2,3 gramm telített zsírt viszel be a szervezetedbe. Ezt csökkentheted, ha a húsról eltávolítod a bőrt, és azzal együtt az alatta található zsírt is, valamint kevés olajat használsz főzéskor.

Fotó: pixabay.com

A halhúsok általában szegények kalóriában. Még a zsírosabb ponty és a vajhal is csak nagyjából 120-150 kalória, ám emellé 5,6 gramm zsír jár. Hasonlóképpen nem ajánlott a rántott hal, a halrudacska vagy az olajos hal sem, melyek jócskán tartalmaznak hizlaló zsírokat, viszont lazacot, pisztrángot, tőkehalat és tonhalat időnként nyugodtan fogyaszthatsz.

Fotó: pixabay.com

Ezeket az anyagcserét stoppoló ételeket kerüld!

Egy részük megtévesztő, így könnyen bekerülhetnek egy egészséges étrendbe, ám a fogyókúra ideje alatt nincs helyük a menüben. Nézd meg, mire kell nagyon figyelned!

Stoppolják az agyagcserét és lassítják a fogyást: 5 dolog, ami nem tesz jót a diétának

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük