Az éles látás igazi kincs, amire nagyon kell vigyáznia az embernek, különösen manapság, amikor a számítógépek, az erős mesterséges fények, de még a pollenek és a káros sugarak is folyamatosan terhelik a szemet, ezért egyre többeket érint a látásromlás.
Ahhoz, hogy a szem kifogástalanul működjön, és ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben is, számos vitamin és ásványi anyag segítségül hívható a mindennapokban - a leghatásosabb és legolcsóbb ezeket természetes formában bevinni a szervezetbe, az étkezés folyamán.
Szemvédő vitaminok
A legismertebb mind közül az A-vitamin, különösen a retinol és a béta-karotin, de a B2-, a C-, az E-vitamin, a lutein és a zeaxantin, valamint az omega-3 és -6 zsírsavak ugyancsak hasznosak. Ezek a mindennapi étkezésben is helyet kaphatnak zöldségek, gyümölcsök és halak formájában: tíz ételt mutatunk, amit érdemes betervezned az étrendedbe.

A répa tele van béta-karotinnal, retinollal és luteinnel, melyek hasznosak a szem egészségére nézve. Mindez főtt vagy sült formában jobban érvényesül,
fokhagymával isteni köret lehet belőle.

A narancssárga zöldségek közül a sütőtök szintén béta-karotin- és retinol-, továbbá E-vitamin-tartalma miatt hasznos. Sülten vagy főzve a legjobb, ha még nem tetted, próbáld ki
krémlevesként!

A tőkehalmáj az A-vitamin mellett gazdag D- és E-vitaminban, valamint omega-3 zsírsavban is. Konzervben is kapható, salátába keverve vagy tésztára téve ízletes alapanyag.

Egyéb tengeri halak fogyasztása is ajánlott a látás védelme érdekében, hiszen omega-zsírsavtartalmuk mellett szelénben is gazdagok, ami segíti az E-vitamin felszívódását.

A tojás
minden formában hasznos a szervezet számára. A sárgája retinolt, luteint és zeaxantint tartalmaz, melyek mindegyikének erős szemvédő hatása van.

A fekete áfonya ugyancsak híres retinavédő tulajdonságairól, amit annak köszönhet, hogy természetes antioxidánsokat, így antociánt tartalmaz. Gazdagítsd vele gyakran gyümölcssalátádat, zabkásádat!

Egy
friss gyümölcssalátát bármikor készíthetsz az étkezések között, ha pedig citrusokkal és kivivel gazdagítod, a bennük található C-vitamin segít csökkenteni a szembetegségek kockázatát is.

A csonthéjasok nagyon egészséges nassolnivalók. A mandula tele van E-vitaminnal,
a brazildió szeléntartalma kiemelkedő, de a dió és mogyorófélék cinktartalma is jelentős, ami az A-vitamin felszívódását segíti.

A
zöld leveles zöldségek luteinben és a zeaxantinban gazdagok, ezért védik a szem retináját a káros sugaraktól is, különösen főve és sülve. A spenótot főzelékbe vagy a pirított csirkemellhez is teheted akár.

Bár sokan nem kedvelik, még egy érv a kelbimbó mellett: a spenóthoz hasonlóan luteint és zeaxantint tartalmaz.
Sülve finom köret, de akár a húslevesbe is dobhatsz párat.