Te jól látod a színeket? Most 1 perc alatt tesztelheted a szemedet

Csak azt kell meglátnod, hányas van a képen.

latas-hunyorog
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A színtévesztés vagy más néven dikromácia a rendellenes színlátás egy fajtája, ami azt jelenti, hogy az illető a három főszín egyikét, a kék, a zöld vagy a piros színt nem képes érzékelni. Ezt nem szabad összetéveszteni a színvaksággal, amikor az ember csak a szürke árnyalatait látja.

A színtévesztés főként öröklődés útján alakul ki, és mivel az X kromoszómával hozható kapcsolatba, elsősorban a férfiakat érinti: 8%-uk küzd a problémával, miközben ez a szám nők esetében mindössze 0,2%, hiszen két kromoszómával az esély is nagyobb a hibás gének felülírására. Esetenként egyébként betegség, például szemhályog, cukorbetegség vagy sérülés is okozhatja a problémát.

Színtévesztő teszt

A színtévesztést gyerekkorban nehéz észrevenni, csak a színhasználat során derül fény a problémára. A leggyakrabban az Ishiara-tesztet vagy közismert nevén a baboskönyvet használják a látászavar meghatározására. Aki valamely színt rosszul érzékeli, a képeken látható számokat nem látja. A következő tíz képpel megbizonyosodhatsz az éleslátásodról: a feladványokat követő képeken megnézheted a megoldást is.

Ezt is szeretjük