Egészséges, boldogságfokozó élelmiszerek - A csoki még csak nincs is köztük

Ha mostanában úgy érzed, nem vagy a legjobb formában, segítünk visszanyerni a jókedved.

Boldogságfokozó élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Időnként mindenkivel megesik, hogy szeretné kissé enyhíteni a hétköznapok nyomását, ami teljesen rendben van. Sokan ilyenkor egészségtelen pótcselekvésekkel, például dohányzással vagy túlzott alkoholfogyasztással próbálnak úrrá lenni a helyzeten. 

Aztán ott vannak azok, akik az ártalmas nasikban, különösen a csokoládéban lelnek vigaszra, ugyanakkor egy tábla elfogyasztása nem éppen a legjobb választás az egészség szempontjából. Összegyűjtöttük, milyen ételeket érdemes fogyasztanod, ha eluralkodott rajtad a rosszkedv.

Mik az a boldogsághormon?

A boldogsághormon, vagyis az endorfin voltaképp az agyalapi mirigyben termelődő fehérje. Biztosan hallottál már olyat, hogy sérülés hatására valaki felfokozott, szinte jókedvű állapotba került: az endorfin feladata ugyanis a fájdalomcsökkentés, a szerveztet ért sokk hatására pedig az agy azonnal működésbe lép és elkezdi termelni. Ugyanakkor nemcsak a fájdalom képes előidézni, hanem a mozgás, a napsütés, a félelem, és valóban: a csokoládé is. Talán ezért használják ennyien mintegy felmentésként a diéta alól, hiszen az csak boldogsághormon. 

Egészséges, boldogságfokozó élelmiszerek 

Szerencsére nem kell feltétlenül a csokoládénál leragadnod, ha szükségét érzed egy kis extra boldogsághormonnak. Összeállításunkban megismerkedhetsz pár boldogságfokozó étellel, amelyek bár a gyógyszereket nem helyettesíthetik, de a jobb közérzet érdekében megéri a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként beépíteni őket az étrendedbe.

A narancsot többnyire C-vitamin tartalma miatt emlegetik, pedig a gyümölcs B6-vitamint is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, így a rosszkedvet is elűzheti.
A kukoricában található tiamin, vagyis a B1-vitamin fokozza a vérkeringést, élénkíti az agy funkcióit, ezáltal befolyásolhatja a közérzeted. Érdemes főtt kukoricát fogyasztanod, amikor csak teheted!
Fotó: bodu9 / Getty Images Hungary
A béta-karotin egy természetes színezőanyag,mely a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul. Ez a vitamin felelős többek között az agysejtek kommunikációjáért, ezáltal befolyásolhatja hangulatodat. A sárgarépa mellett a sárgadinnye ugyancsak gazdag béta-karotinban.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
A spárga folsavval látja el a szervezeted, melynek hiánya lecsökkentheti az agy szerotonin-szintjét, ami hangulatingadozáshoz, depresszióhoz vezethet.
A tirozin nevű aminosavhoz jellemzően a magas fehérjetartalmú ételekből, így például a mandulából is hozzájuthatsz. Az értékes tápanyag csökkentheti a stresszt és a szorongást.
Nemcsak a húsokban van B12-vitamin, amely újratöltheti szervezeted energiatartalékait amikor kimerültnek érzed magad. Az ananász szintén tartalmazza a vitamint, a gyümölcs pedig akkor a legfinomabb, ha a vásárlás után pár napig még érleled.
Az eper egyebek mellett antociánt is tartalmaz, melyet elsősorban jótékony antioxidásként ismerhetsz, de ezen kívül csökkenti a stresszt és fokozza az agyműködést.
A zöld tea természetes aminosava, az L-Thenaine nyugtató hatása miatt ideális gyógymód lehet szorongás, hangulatingadozás ellen.
Az avokádó szerotonin tartalmának köszönhetően felvértezheti szervezeted a fáradtság, és a lehangoltság ellen.
A spenót elsőrendű forrása a folsavnak és a B-vitaminnak, melyek együttesen megelőzhetik a depressziót, illetve csökkentik a fáradtságérzetet.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük