Jobb, mint a nyírfacukor? 0 kalóriás természetes édesítőszer, fogyókúrához is

Érdemes lecserélned a cukrot gyümölcsből kivont eritritre.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdekes, hogy míg a nyírfacukorról és a sztíviáról egyre több helyen olvashatsz, addig egy harmadik természetes eredetű édesítőről viszonylag keveset hallhattál.

Az eritrit - E-968 - egy természetes cukoralkohol, amelyet gyümölcsökből - például szőlőből, dinnyéből, körtéből - vonnak ki. Mivel gyakorlatilag kalóriamentes, tökéletes választás, ha diétázol, de a cukorbeteg étrendbe is beilleszthető. Cikkünk megírásához Henter Izabella dietetikus nyújtott segítséget.

Így készül az eritrit

Az eritrit külsőre és ízre is nagyon hasonlít a hagyományos kristálycukorra. Íze - csakúgy, mint a nyírfacukoré - kicsit hűs, ám utóíze nincs. Mivel közvetlenül nincs hatással a vércukorszintre, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. További előnye, hogy védi a fogakat - jelenlétében a szájban élő baktériumok nem képesek erjedni.

Míg a nyírfacukrot kukoricarostból, illetve lombos fák rostjaiból állítják elő, addig az eritrit cukorból készül. Valójában a tápcsatornában lévő baktériumok okozta erjedés követeztében is létrejön, de az élelmiszeripar a fermentált tejtermékekhez hasonló módon cukor erjesztésével állítja elő.

Nullkalóriás édesítő

Az eritrit természetes édesítő fogyni vágyók számára, hiszen kalóriaértéke nulla. E tekintetben tehát fogyasztása előnyösebb, mint a nyírfacukoré, hiszen utóbbi csak 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos kristálycukor.

Milyen élelmiszerek ízesítéséhez használható?

Az eritritet elsősorban sütemények, kekszek, kétszersültek ízesítéséhez használja az élelmiszeripar. Édesítő hatása mellett hosszabb eltarthatóságot is garantál. Otthoni sütés-főzés esetén szinte bármilyen ételhez felhasználhatod az eritritet, azon viszont ne lepődj meg, hogy hevítés következtében bebarnul.

Az eritrit hátrányai

Hasonlóan a nyírfacukorhoz, az eritrit sem karamellizálódik. Ezen kívül különös sajátossága, hogy mivel erős endoterm reakciókat vált ki, lehűti a forró folyadékot - ugyanakkor hideg vízben nehezen oldódik. Az üvegpoháron finom kristályokat hoz létre, így olyan benyomást kelthet, mintha az koszos lenne. Az eritrit édesítőereje 60-80%-a répacukorénak, vagyis kicsit több kell belőle, ha ragaszkodsz a megszokott édes ízekhez.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Túl sokat ebből sem lehet

Természetesen jóból is megárt a sok, ezért amennyiben más cukoralkoholok - xilit, laktit, szorbit, maltit - is szerepelnek az étrendedben, az esetleges mellékhatások elkerülése végett ne vidd túlzásba az eritrit fogyasztását se.

Azért sem ajánlott túl sokat enned belőle, mert nagy dózisban fogyasztva hasmenést okozhat, valamint - hasonlóan a cukorhoz és a sóhoz - rontja az ízérzékelést és erősíti az édességfüggőséget.

Ezt is szeretjük