Az élet nagy kérdései: miért sírunk a hagymától?

Sokakban felmerült már kérdésként, miért van az, hogy a hagymavágás közben könnybe lábad az ember szeme.

Hagyma, könnyezés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki megtapasztalta már, hogy vörös- vagy lila hagymát felvágni nem éppen leányálom. Miért könnyezünk a hagymától?

Kutatókat is foglalkoztatott a kérdés, és megtalálták azt az összetevőjét a hagymáknak, ami ezt a kellemetlen hatást váltja ki.

Könnyezés a hagymától

A hagymák szin-propán-etil-S-oxid irritáló vegyületet tartalmaznak. Egy 2002-es tanulmányban bizonyították, hogy ezek a molekulák a szemben található könnymirigyre hatnak, ennek köszönhető a hagymapucolás és -vágás alatti sírás. 

hagyma sírás (2)
Fotó: angelsimon / Getty Images Hungary
  • Hagymavágás közben felszabadulnak lachrymatory-faktor szintáz enzimek. 
  • Ezek az enzimek a hagymában lévő aminosavakat szulfénsavvá alakítják. 
  • Az instabil szulfénsav szin-propán-etil-S-oxiddá alakul.
  • Amikor a vegyület molekulái a levegőbe kerülnek, érintkeznek a szemmel. A könnycsatornához tartozó mirigyeket irritálják, ami könnyezést okoz.

Sírás nélkül hagymát vágni

Cheryl Forberg professzionális séf és regisztrált dietetikus szerint érdemes feldolgozás előtt vízben áztatni a hagymát vagy víz alatt felvágni. A víz semlegesítheti az enzimeket, amik ezeket az irritáló vegyületeket hozzák létre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Az amerikai hagymatársaság javasolja, hogy pucolás után fél percig pihentesd a hagymát, majd vágd le a tetejét, de hagyd egyben a gyökerét. Ez a rész tartalmazza a legmagasabb koncentrációban a szulfátos hatóanyagot, érdemes utoljára hagyni.

Gluténérzékenységnek tűnhet, de nem az - A fruktánintolerancia tünetei és a kerülendő ételek listája

Fruktánintoleranciában szenvedő betegek tünetei megtévesztően hasonlíthatnak a gluténérzékenység tüneteire, ezért sokszor kerül sor az alapprobléma félrekezelésére.

Gluténérzékenységnek tűnhet, de nem az - A fruktánintolerancia tünetei és a kerülendő ételek listája

Közismert jelenség a fruktánintolerancia, mégis kevés esetben kerül sor diagnosztizálásra és kezelésre.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük