Az élet nagy kérdései: miért sírunk a hagymától?
Sokakban felmerült már kérdésként, miért van az, hogy a hagymavágás közben könnybe lábad az ember szeme.

Mindenki megtapasztalta már, hogy vörös- vagy lila hagymát felvágni nem éppen leányálom. Miért könnyezünk a hagymától?
Kutatókat is foglalkoztatott a kérdés, és megtalálták azt az összetevőjét a hagymáknak, ami ezt a kellemetlen hatást váltja ki.
Könnyezés a hagymától
A hagymák szin-propán-etil-S-oxid irritáló vegyületet tartalmaznak. Egy 2002-es tanulmányban bizonyították, hogy ezek a molekulák a szemben található könnymirigyre hatnak, ennek köszönhető a hagymapucolás és -vágás alatti sírás.

- Hagymavágás közben felszabadulnak lachrymatory-faktor szintáz enzimek.
- Ezek az enzimek a hagymában lévő aminosavakat szulfénsavvá alakítják.
- Az instabil szulfénsav szin-propán-etil-S-oxiddá alakul.
- Amikor a vegyület molekulái a levegőbe kerülnek, érintkeznek a szemmel. A könnycsatornához tartozó mirigyeket irritálják, ami könnyezést okoz.
Sírás nélkül hagymát vágni
Cheryl Forberg professzionális séf és regisztrált dietetikus szerint érdemes feldolgozás előtt vízben áztatni a hagymát vagy víz alatt felvágni. A víz semlegesítheti az enzimeket, amik ezeket az irritáló vegyületeket hozzák létre.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az amerikai hagymatársaság javasolja, hogy pucolás után fél percig pihentesd a hagymát, majd vágd le a tetejét, de hagyd egyben a gyökerét. Ez a rész tartalmazza a legmagasabb koncentrációban a szulfátos hatóanyagot, érdemes utoljára hagyni.
Gluténérzékenységnek tűnhet, de nem az - A fruktánintolerancia tünetei és a kerülendő ételek listája
Fruktánintoleranciában szenvedő betegek tünetei megtévesztően hasonlíthatnak a gluténérzékenység tüneteire, ezért sokszor kerül sor az alapprobléma félrekezelésére.
Gluténérzékenységnek tűnhet, de nem az - A fruktánintolerancia tünetei és a kerülendő ételek listája
Közismert jelenség a fruktánintolerancia, mégis kevés esetben kerül sor diagnosztizálásra és kezelésre.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- hagyma
- szendvicskrém
Házi hagymás tepertőkrém pofonegyszerűen: régi falusi recept

- hagyma
- leves
Sűrű, háromhagymás leves: isteni immunerősítő

- hagyma
- zöldbab