Az élet nagy kérdései: miért sírunk a hagymától?
Sokakban felmerült már kérdésként, miért van az, hogy a hagymavágás közben könnybe lábad az ember szeme.

hagyma sírás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki megtapasztalta már, hogy vörös- vagy lila hagymát felvágni nem éppen leányálom. Miért könnyezünk a hagymától?

Kutatókat is foglalkoztatott a kérdés, és megtalálták azt az összetevőjét a hagymáknak, ami ezt a kellemetlen hatást váltja ki.

Könnyezés a hagymától

A hagymák szin-propán-etil-S-oxid irritáló vegyületet tartalmaznak. Egy 2002-es tanulmányban bizonyították, hogy ezek a molekulák a szemben található könnymirigyre hatnak, ennek köszönhető a hagymapucolás és -vágás alatti sírás. 

hagyma sírás (2)
Fotó: angelsimon / Getty Images Hungary
  • Hagymavágás közben felszabadulnak lachrymatory-faktor szintáz enzimek. 
  • Ezek az enzimek a hagymában lévő aminosavakat szulfénsavvá alakítják. 
  • Az instabil szulfénsav szin-propán-etil-S-oxiddá alakul.
  • Amikor a vegyület molekulái a levegőbe kerülnek, érintkeznek a szemmel. A könnycsatornához tartozó mirigyeket irritálják, ami könnyezést okoz.

Sírás nélkül hagymát vágni

Cheryl Forberg professzionális séf és regisztrált dietetikus szerint érdemes feldolgozás előtt vízben áztatni a hagymát vagy víz alatt felvágni. A víz semlegesítheti az enzimeket, amik ezeket az irritáló vegyületeket hozzák létre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az amerikai hagymatársaság javasolja, hogy pucolás után fél percig pihentesd a hagymát, majd vágd le a tetejét, de hagyd egyben a gyökerét. Ez a rész tartalmazza a legmagasabb koncentrációban a szulfátos hatóanyagot, érdemes utoljára hagyni.

Gluténérzékenységnek tűnhet, de nem az - A fruktánintolerancia tünetei és a kerülendő ételek listája

Fruktánintoleranciában szenvedő betegek tünetei megtévesztően hasonlíthatnak a gluténérzékenység tüneteire, ezért sokszor kerül sor az alapprobléma félrekezelésére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük