Gluténérzékenységnek tűnhet, de nem az - A fruktánintolerancia tünetei és a kerülendő ételek listája

Közismert jelenség a fruktánintolerancia, mégis kevés esetben kerül sor diagnosztizálásra és kezelésre.

Fruktánintolerancia tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fruktánintoleranciában szenvedő betegek tünetei megtévesztően hasonlíthatnak a gluténérzékenység tüneteire, ezért sokszor kerül sor az alapprobléma félrekezelésére.

A fruktánokat az élelmi rostok közé sorolják, mivel az emberi szervezet mindössze 5-15%-át tudja feldolgozni - gyakorlatilag emésztetlenül haladnak végig a bélrendszerben. Később a belekben erjedni kezdenek, és az arra érzékenyek különböző kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak.

A fruktánintolerancia tünetei

A fruktánintolerancia erős összeköttetésben áll a különböző emésztési enzimek hiányával, mivel a feldolgozatlan, magas víztartamú fruktánok a belekben erjedni kezdenek. Ez a folyamat az érzékenyeknél képes puffadást, gyomorgörcsöt, váltakozó székrekedést vagy hasmenést okozni.

bélrendszer fruktán magas 2
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

Az ételek fruktántartalmáról jelenleg dietetikus és egyéb táplálkozás-szakértők által készített listák állnak rendelkezésre, de ezeknél jóval kiterjedtebb adatbázisra lenne szükség. Ezenkívül figyelembe kellene venni az ételek előállítása közben hozzáadott fruktánokat is.

  • Zöldségek közül többek között a hagymák több fajtája is, répa, cékla, kelbimbó, káposzta, brokkoli, pisztácia, gomba, édes kukorica, karfiol, cukorborsó, articsóka tartoznak a csoportba.
  • Gabonák közül a búza, tönkölybúza, kamut búza, rozs, árpa, kuszkusz és az ezekből készült tészta- és kenyérfélék kerülendőek érzékenység esetén.
  • Vegetáriánus fogyasztási cikkek közül a szójatej, a szójaprotein, a miso, a vega burgerek, az aszalt bab és borsó, a margarin, a humusz, a kávé és az egyéb feldolgozott élelmiszerek tartoznak ide.
  • Tejtermékek közül kiemelkedő a lágy sajtok, ricotta, túró, krémsajtok, ízesített tej és joghurt, krém, vaj, jégkrém fruktántartalma, ez függ az édesítőszer gyanánt hozzáadott kukoricaszirup mennyiségétől illetve meglététől is.
  • Gyümölcsök közül az alma, szilva, görögdinnye, cseresznye és körte kiemelendő, édesítőszereknél pedig a xilitben és a szorbitban található magas mennyiségben.

A nyugati diétákban egyre elterjedtebb a magas fruktántartalmú ételek fogyasztása, amivel párhuzamosan a gabonafogyasztás mértéke egyre csökkent. A fruktánok olyan oligo-, vagy poliszacharidok, amik rövid láncolatú fruktózokat tartalmaznak egy állandó glükóz molekulával. A leghétköznapibb formája az inulin, levan és garminan.

magas fruktántartalmú ételek 1
Fotó: Martin Poole / Getty Images Hungary

Csak a légzésteszt mutatja ki

A diagnózis során légzésvizsgálatot végeznek, a leheletben található hidrogén és metán mennyiségét vizsgálják. Azonban a fruktánintolerancia jelenlétét még így sem lehet tökéletesen kimutatni, mégis jelenleg ez az egyik legbiztosabb módja. Három órán keresztül félóránként ellenőrzik a leheletben a hidrogén és a metán szintjét, és ha túl nagy mennyiségben mérik a két vegyületet, akkor lehet fruktánintoleranciára gyanakodni.

Társbetegségként tartják számon az irritábilisbél-szindrómát, hiszen a betegek 24%-a fruktánérzékeny. Egy svéd tanulmány szerint a fruktánintolerancia terápiájával még az IBS tüneteit is lehet csökkenteni. Ezenkívül egyéb vizsgálatok alapján a fruktóz- és a laktózintoleranciát is összefüggésbe hozták a fruktánérzékenységgel. Az érzékenységnek nincs kifejezett diétás kezelése, egyedül úgy lehet eredményeket elérni, ha csökkentik a magas fruktántartalmú ételek fogyasztását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az étrend megváltoztatása előtt azonban érdemes dietetikus szakértővel egyeztetni, hogy ne alakuljon ki tápanyaghiányos állapot. 

A 10 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs: diéta alatt is fogyaszthatod

A finomított cukrokról gyártásuk során mindent letisztítanak, ezért elveszítik értékes rost-, vitamin-, ásványianyag- és fehérjetartalmuk jelentős részét. Ezáltal gyorsan felszívódnak, és megdobják a vércukorszintet, ám csak rövid ideig biztosítanak energiát, amitől kisvártatva ismét farkaséhesnek érzed magad. A természetesen előforduló cukrok viszont más lapra tartoznak.

A 10 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs: diéta alatt is fogyaszthatod

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük