Ez az egy szokás az egész heti stresszt semlegesíti, ráadásul nagyon kellemes

Egy kutatás szerint a stressz csökkentése mellett még az életet is hosszabbá teszi, ha így alszol.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Alszol te eleget? Egy friss kutatás szerint a hétvégi lustálkodás semlegesíti az egész heti hajtás és maximális fordulatszámon való pörgés negatív hatásait. Ha csak egy dolgot teszel hétvégente az egészségedért, akkor az egy kiadós szundizás beiktatása legyen!

Több tízezres mintán végzett kutatás igazolja, hogy a hétvégi lustálkodás kifejezetten jó hatással van az egészségre. Most már hivatalosan is az egészségéért tesz, aki hétvégén néhány órácskára ledől, és élvezi az édes semmittevést. Azon felnőttek körében, akik átlagosan öt vagy annál kevesebb órát alszanak, 65%-kal magasabb a halálozási arány, ám azok, akik hétvégente behozzák a lemaradást, és beiktatnak egy kis lustálkodást, ellensúlyozhatják a hétköznapi pörgésből származó veszélyeket.

Hétvégén töltsd vissza az akksidat!

A Stress Research Institute kutatásából kiderül, hogy a legjobban az jár, aki hétköznap sem hajtja szét magát, és következetesen legalább hét órákat alszik. Viszont azoknak sem kell kétségbeesni, akik ennél általában kevesebbet. A kutatás során több mint 38 ezer felnőttből álló mintáról vettek adatokat az életvitelre és az egészségi állapotra vonatkozóan, majd 13 éven keresztül utánkövetést végeztek.

Az eredmények alapján egyértelmű: akik a heti pörgés során kiesett alvásidőket behozzák a hétvégi elnyújtott szundizással, azoknál kisebb a halálozási arány, mint a folyamatosan maximális fordulatszámon pörgő társaiknál: a hétvégi szundikálás ellensúlyozza a stresszes, rohanós munkanapok hatását.

Jóból is megárt a sok

A svéd kutatásból az is kiderült, hogy hétalvónak lenni sem feltétlenül egészséges. Azoknál, akik átlagosan nyolc vagy annál több órát alszanak, 25%-kal magasabb az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik csak hat-hét órát. A kutatás egyik vezetője szerint elképzelhető, hogy a folyamatos rövid alvások negatív hatással vannak a szervezetre, míg a hosszabb alvási idő rejtett egészségügyi problémákra vezethető vissza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy akkor járunk a legjobban, ha hét közben hat-hét óránál nem alszunk többet, hétvégente pedig szánunk időt a pihenésre. Stuart Peirson, az emberi biológiai óra egyik szakértője szerint az alvás egyrészt a köznyelvben biológiai óraként emlegetett cirkadián ritmustól függ, de erre a folyamatra is jellemző a homeosztázis, vagyis minél tovább vagyunk ébren, annál több alvásra van szükségünk.

Az alvásigény egyénfüggő, amit genetikai tényezők is meghatározhatnak, azonban az alvási költségeket vissza kell fizetni. "Nem lehet két végén égetni a gyertyát, vagyis lehet, de akkor nem fogunk sokáig élni" - emelte ki Peirson.

További érdekességekért látogass el a Hrpwr oldalára!

Ezt is szeretjük