4 jel, hogy ideje munkahelyet váltanod: lehet, hogy észre sem veszed
A fásultság idővel megöli a lelket: fontos tudnod, hogy mikor kell munkahelyet váltanod.

fonok
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Talán nem ez a világ legjobb munkája, de egy ideig még elleszek valahogy" - sokaknak ismerős ez a kijelentés, ami nem csoda, hiszen szükség van egy stabil állásra, legalább az alapvető szükségletek kielégítéséhez. De, ahol nincs motiváció, ott a pénz előbb-utóbb másodlagos lesz, belefásulsz a munkádba, miközben fel sem tűnik, hogy kalitkába zártad magad.

Félreértés ne essék, nem kell hanyatt-homlok rohannod, és most rögtön felmondanod, de megéri időnként kicsit befelé fordulni, hogy meghalld, mit üzen a belső hangod. Ha az alábbi jelek közül legalább kettőre igennel bólogatsz, meglehet, ideje elgondolkodnod, a helyeden vagy-e.

Egy helyben toporogsz

Ha évek óta dolgozol egy cégnél, ahol a szervezeti hierarchia megengedné, hogy előrébb léphess a ranglétrán, te pedig ennek érdekében rendszeresen erődön felül teljesítesz, de a menedzsment észre sem veszi, lehet, hogy ideje továbbállni. Sok vállalatnál viszont nincs lehetőség a karrierutad váltogatására, ezért tényleg fontos, hogy ismerd a munkahelyed. 

A menedzsment alkalmatlansága

Előállhat olyan szituáció, hogy a dolgozók kollektíven kérik a kisfőnök eltávolítását, hiszen (ál)tevékenysége az egész szervezet működésére kihat, de a felső vezetés a struccpolitikát választja, és ügyet sem vet az alkalmazottakra. Ha veled is ez a helyzet, célszerű lehet feltenni magadnak a kérdést: van-e értelme az idődet pazarolni egy ilyen munkahelyen?

Elvárás, hogy a munkád legyen az életed

Természetes, hogy minden vállalatnak megvannak a maga fontos projektjei, de van egy kritikus pont, ahol a munka és a magánélet határvonalai egybeolvadnak. Ha a munkahelyeden elvárás, hogy 0-24-ben elérhető legyél, a stresszes időszakok végeláthatatlannak tűnnek, a sikerélmény elmarad, helyette állandó szorongást érzel, sőt, néha még álmodból felriadva is az irodai dolgokon pörögsz, okosabb lenne másik állás után nézned. Ugyanakkor előfordulhat, hogy, bár úgy érzed, rengeteget dolgozol, nem vagy hatékony. Ilyenkor célszerű lehet külső tanácsadó segítségét kérni. A szakember jól irányzott önismereti kérdésekkel segíthet, hogy újra sikeresnek és felszabadultnak érezd magad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor a szervezeted üzen

Életünk során több mint 80 ezer órát töltünk munkával, ezért korántsem mindegy, milyen környezetben tesszük ezt. A WHO már 1986-ban elismerte az SBS, azaz a Sick Building Syndrome jelenségét, mely a munkahelyi építménnyel kapcsolatos problémákra vezethető vissza. Mielőtt az orvosi szótárba emelték volna, az emberek tömegével jártak orvoshoz szinte kísértetiesen megegyező tünetekkel: rekedtség, fejfájás, szúrós szemfájás, orrfolyás, torokkaparás, viszketegség, állandó levertség. Kiderült, hogy az SBS azokat az épületeket érintette, ahol a szellőzés nem megfelelően megoldott, mert az ablakok nagy részét még csak kinyitni sem lehetett.

Szomorúbb, hogy ez sok helyen manapság is így van, mert nem fordítanak elég pénzt az épületek korszerűsítésére. És persze ott van a munkahelyi megbetegedés másik lehetséges formája, ha minden reggel gyomorgörccsel lépsz be az irodába, míg az állandó szorongás idővel fizikai tüneteket produkál. Így vagy úgy, soha ne feledd, hogy az egészséged a legfontosabb, és ezerszer többet ér, mint egy rossz munkahely!

Ezt is szeretjük