Így lesz tökéletes a főtt tészta
Veled is előfordult már, hogy a remekül kitalált vacsorának betett a szétesett, ehetetlen tészta?
Tésztafőzésnél az alapvető cél az, hogy al dente, vagyis fogkemény legyen a végeredmény, tehát ne essen szét, lehessen egy picit harapni, de azért lehessen érezni azt is, hogy alaposan megmártózott a főzővízben.


Tartsd be ezt a néhány teljesen egyszerű alapszabályt, és a végeredmény mindig ízletes és tökéletes állagú tészta lesz!
A tésztafőzés titkai
- Az első és talán legfontosabb titok az, hogy mindig olvasd el, hogy a gyártó mennyi főzési időt javasol, ha ezt betartod, nagy baj már nem lehet.
- Mindig figyelj arra, hogy bő és sós vízben főzd ki a tésztát, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő végeredményhez juss.
- Mindig várd meg türelmesen, hogy a főzővíz rendesen felforrjon - csak ekkor add hozzá a sót! -, tésztát csak lobogó vízben érdemes főzni.
- Az olajat nyugodtan tedd félre, nem lesz rá szükséged, párszor keverd meg főzés közben a tésztát, és biztosan nem fog összeragadni. Ha mindenképp szeretnél olajjal dolgozni, készíts olyan feltétet, amibe szükségeltetik, a tésztafőzéshez felesleges, kivéve, ha friss alapanyagból dolgozol, ebben az esetben indokolt pár csepp olívaolaj használata.
- Mindig akkor főzd, amikor enni tervezed, ez alól csak a tésztasaláta lehet kivétel, egyébként frissen elkészítve érdemes fogyasztani, a melegített tészta nem az igazi, erre van is egy olasz mondás, miszerint a vendég várhat a tésztára, de a tészta a vendégre soha. Tényleg csak frissen az igazi.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
- Ha elkészült a feltét, és krémes megoldást választottál, végy elő egy serpenyőt, szedj bele a szószból, add hozzá a tésztát, és magas hőmérsékleten főzd össze egy vagy maximum két perc alatt, így lesz igazán ízes a végeredmény, mert ilyenkor a tészta magába szív egy keveset a mártásból és annak ízéből. Ha ezt a módszert választod, akkor egy nagyon picit hamarabb vedd ki a főzővízből, mint hogy elérné a fogkemény állapotot.
- Végül, de nem utolsósorban: folyamatosan kóstolgasd, teszteld a tészta állagát, miközben főzöd, így biztosan a megfelelő időben tudod kivenni a vízből.
Mennyei tészták a legjobb feltétekkel
OLVASD EL EZT IS!

- zöldséges
- tészta
Tésztasaláta tavaszi zöldségekkel

- paradicsom
- zöldség
Paradicsomos-ruccolás tészta reszelt sajttal

- olasz
- sajt