Tavaszi tekercs
A tavaszi tekercs - chūn juǎn, ahogy a kínaiak mondják - ropogós tésztába hajtott húsos-zöldséges - inkább csak zöldséges - ragu.
A tavaszi tekercsnek számtalan változata létezik egész Ázsiában, van, ahol hússal töltik, de a csak zöldséget tartalmazó verzió jóval elterjedtebb. A fix pontja a káposzta, na meg természetesen a tészta, e kettő nélkül nem igazán létezhet tavaszi tekercs.
Tulajdonképp bármit pakolhatsz bele, ahogyan bármit, amit nem szeretsz, vagy nem tudsz hozzájutni, ki is hagyhatsz belőle, itt minden a fantáziádra van bízva!
Tavaszi tekercs
Hozzávalók:
- 1 kg jamgyökér
- 15 dkg zöldbab
- 6 evőkanálnyi mogyoróolaj
- 5 dkg vaj
- 5 darab szárított shiitake gomba
- 1 nagyobb répa
- fél fej kisebb káposzta
- 1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
- 1 teáskanálnyi szójaszósz
- 1 csomag tavaszitekercs-lap
- só
- cukor
Elkészítés ideje:
50 perc
Elkészítés menete:
A gombákat tedd forró vízbe, nagyjából öt percre, majd csíkozd fel őket, és tedd félre. A jamgyökeret tisztítsd meg, majd reszeld le minél kisebb csíkokra. A répával tegyél ugyanígy. A mogyoróolajat hevítsd fel, majd pirítsd meg benne a feldarabolt káposztát, majd, ha kicsit összeesett, a rövid csíkokra vágott zöldbabot is, aztán vedd le a tűzről. Tedd ki a babokat egy tálba, a megmaradt olajon pár pillanat alatt pirítsd meg a reszelt gyömbért, húzd le a tűzről, adj hozzá egy teáskanálnyi cukrot, egy teáskanálnyi sót, és szintén egy teáskanálnyi szójaszószt, valamint fél deci vizet.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Tedd vissza a tűzre, kavard meg párszor, majd, ha forrásnak indult, add hozzá a jamgyökeret és a répát, főzd őket együtt. Ha még kell, egy kis vizet adhatsz hozzájuk, de vigyázz arra, hogy ne legyen a végén leve. Ha mindezzel kész vagy, tedd félre hűlni a zöldséges ragut, mielőtt tekercsekbe töltöd. A lapokat terítsd ki, töltsd meg a raguval, és tekerd fel őket. Egy mélyebb serpenyőben - wokban - forrósíts olajat, és süsd ki benne a tavaszi tekercseket.
Fűszeres ízek
A húsos és a zöldséges ételek is elképzelhetetlenek válogatott fűszerek nélkül: nézz be képgalériánkba néhány ízletes ötletért!
OLVASD EL EZT IS!
- kacsa
- fahéj
Az eredeti pekingi kacsa receptje
- méz
- csirkemell
Kínai csípős, szezámmagos csirke
- gombóc
- édességek