A pörkölttől a raguig: 8 legfinomabb szaftos hús csirkéből, sertésből vagy marhából

A tartalmas, változatosan elkészíthető szaftos húsok kiadósak, így akkor is jól jönnek, ha nagyobb társaságot kell jóllakatnod.

Szaftos húsos ételek

A szaftos húsok a világ minden táján népszerűek, mi, magyarok különösen odavagyunk értük. Elsősorban a pörkölteket szeretjük, sok hagymával, sűrű szafttal. A franciák a különféle ragukat imádják, az indaiak és az angolok pedig a curryket. 

Ha nem rajongsz a túl zsíros falatokért, akkor csirkehúsból készítsd a fogásokat. A sok szaft miatt nem kell aggódnod, hogy kiszárad főzés, sütés közben. A sertés és a marha zsírosabb, hosszabb ideig kell a tűzön rotyogtatni. A szaftos húsok különféle zöldségekkel is jól kombinálhatóak. A paradicsom, a paprika és a borsó gyakori kísérőjük. Ősszel és télen érdemes sütőtökkel is gazdagítani a finomságokat.

Szaftos húsos ételek 

Bár a pörkölteket és a többi szaftos fogást is élvezet kenyérrel tunkolni, jó, ha készítesz melléjük köretet. A házi galuska, a tarhonya vagy akár a rizs szinte mindegyikhez illik. Nézd végig összeállításunkat, és próbálj ki minél többet!

Az egyik legnagyobb kedvenc az ízletes csirkepaprikás. Minden benne van, ami a magyar konyhára jellemző. A sok hagymától igazán sűrű a szaftja, így bőven lesz mit tunkolni. Sok tejföllel az igazi.
Ha a kicsit zsírosabb húsból készült pörköltet részesíted előnyben, a sertéscomb vagy a lapocka tökéletes alapanyag. Vörösborral locsolgatva zamatosabbá, chilivel még pikánsabbá teheted.
A tokány nagyon hasonló, mint a pörkölt, csak szalonna is kerül bele, pirospaprika viszont nem. Készíthetsz borsos, borsós vagy akár hentestokányt is. Mindegy, hogy melyiket választod, a siker garantált.
A szaftos sertésragut kedvedre tunkolhatod, ráadásul még a pörköltnél is egyszerűbb. Jól jön akkor is, ha egyszerre sok vendéget kell jóllakatnod. Tejfölös, mustáros szósszal minden igényt kielégít.
A tejszínes, fűszeres szószban sült csirkemell egyszerűen isteni. Így az is biztos, hogy a hús nem szárad ki főzés közben. A gomba pedig különleges ízt ad az ételnek.
Míg mi a pörköltet, addig a franciák a marharagut imádják. Rakhatsz hozzá zöldségeket, így tökkel ősziessé varázsolhatod. Akkor az igazi, ha a hús szétomlik a szádban. Kevés bor pedig még jobban kihozza a csodás ízeket.
A fiákergulyás osztrák specialitás, a bécsi kocsisok egyik kedvenc étele. A mi szaftos fogásainknál is laktatóbb és tartalmasabb. A tetejére még tojás is kerül.
A csirkemájat is elkészítheted jó szaftosan. Sót csak a legvégén adj hozzá, hogy ne keményedjen meg. Ha bírod a csípőset, a chilit vétek róla lehagyni.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük