Te is a szádban érzed még néhány iskolai vagy tábori menzakaja ízét? Az biztos, hogy volt köztük néhány emlékezetes, és talán még több felejthető. Egyesek a paradicsomos húsgombócért lelkesedtek, mások a krumplis tésztából kértek repetát. Közös bennük, hogy egyszerű, házias, kiadós és viszonylag olcsó ételek.
Az elmúlt évtizedekben néhány menzakaja kicsit átalakult. Talán már nem is lehet hozzájutni minden régi hozzávalóhoz. Otthon még ízletesebben főzheted, sütheted meg az egykori nagy kedvenceket. Nézd végig összeállításunkat, és próbálj ki minél több receptet a levestől a desszertig!

Az iskolai menzán szinte minden héten szerepelt a kínálatban spenótfőzelék krumplival és tojással.
Sok fokhagymával, tejszínnel még finomabb. Mivel egészséges, ráadásul gyorsan elkészül, érdemes otthon is rendszeresen elkészítened.

Hasonlóan sokszor ehettél paradicsomos húsgombócot. Ha még a régi ízeknél is jobbra vágysz, készítsd el sűrű, selymes, fűszeres szósszal.
Ezzel a recepttel a gombóc nem esik szét, és nem lesz kemény.

A húsos tészta után a milánói vagy a bolognai spagetti igazi különlegességnek számított. Minőségi alapanyagokból, olasz recept szerint még finomabb.
Ez a szósz verhetetlen.
Mindegy, hogy az osztrák vagy a magyar változatot szereted, a császármorzsára képtelenség nemet mondani.
Ezt a tésztát nem lehet elrontani. Kompóttal, almaszósszal, lekvárral vagy fagyival még vonzóbbá teheted.

A rizsfelfújt is régi kedvenc, lekvárral leöntve, esetleg porcukorral megszórva. Ha otthon készítenéd, arra figyelj, hogy a rizs ne ázzon szét, de ne is legyen túl száraz. A tejszíntől még finomabb, krémesebb lesz. Feldobhatod még fahéjjal is.