Retró menzakaják a paradicsomlevestől a rizsfelfújtig: ezekért ma is lelkesedünk

Ha még mindig élénken él benned az iskolai menzakaják emléke, nosztalgiázz összeállításunkkal!

Retró menzakaják
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Te is a szádban érzed még néhány iskolai vagy tábori menzakaja ízét? Az biztos, hogy volt köztük néhány emlékezetes, és talán még több felejthető. Egyesek a paradicsomos húsgombócért lelkesedtek, mások a krumplis tésztából kértek repetát. Közös bennük, hogy egyszerű, házias, kiadós és viszonylag olcsó ételek. 

Az elmúlt évtizedekben néhány menzakaja kicsit átalakult. Talán már nem is lehet hozzájutni minden régi hozzávalóhoz. Otthon még ízletesebben főzheted, sütheted meg az egykori nagy kedvenceket. Nézd végig összeállításunkat, és próbálj ki minél több receptet a levestől a desszertig!

Az édes paradicsomleves az egyik legkedveltebb menzai fogásnak számított. Kitűnő hidegen-melegen, de akkor az igazi, ha betűtészta is van benne. Ha feldobnád, bazsalikommal megteheted.
Az iskolai menzán szinte minden héten szerepelt a kínálatban spenótfőzelék krumplival és tojással. Sok fokhagymával, tejszínnel még finomabb. Mivel egészséges, ráadásul gyorsan elkészül, érdemes otthon is rendszeresen elkészítened.
Hasonlóan sokszor ehettél paradicsomos húsgombócot. Ha még a régi ízeknél is jobbra vágysz, készítsd el sűrű, selymes, fűszeres szósszal. Ezzel a recepttel a gombóc nem esik szét, és nem lesz kemény.
A tésztáknak mindig nagy sikerük volt, különösen a krumplisnak, azaz a gránátos kockának. Pofonegyszerű, és a házias ízek kedvelőinek mindig kedvezhetsz vele. Kolbásszal tartalmasabbá teheted.
A jól elkészített rizses hús is megunhatatlan. Gyakori hiba, hogy az egytálétel túl száraz lesz. Ha a rizst a hússal együtt párolod puhára, még ízletesebb. Keverhetsz hozzá borsót vagy akár sárgarépát is.
A húsos tészta után a milánói vagy a bolognai spagetti igazi különlegességnek számított. Minőségi alapanyagokból, olasz recept szerint még finomabb. Ez a szósz verhetetlen.
Mindegy, hogy az osztrák vagy a magyar változatot szereted, a császármorzsára képtelenség nemet mondani. Ezt a tésztát nem lehet elrontani. Kompóttal, almaszósszal, lekvárral vagy fagyival még vonzóbbá teheted.
A rizsfelfújt is régi kedvenc, lekvárral leöntve, esetleg porcukorral megszórva. Ha otthon készítenéd, arra figyelj, hogy a rizs ne ázzon szét, de ne is legyen túl száraz. A tejszíntől még finomabb, krémesebb lesz. Feldobhatod még fahéjjal is.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük