Rakott krumpli másképp

4 ellenállhatatlan variáció

A rakott krumplit nem lehet megunni. Könnyű elkészíteni, és az egész család kedvence. Íme, 4 újabb imádnivaló változat! Elő a jénait!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Klasszikus rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1,5 kg héjában főtt krumpli
  • 3 főtt tojás
  • 10 dkg szeletelt kolbász
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • olaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

A hagymát vágd apróra, majd pirítsd üvegesre némi olajon, add hozzá a kolbászokat, és kicsit főzd össze. Vedd le a tűzről, és hintsd meg a fűszerpaprikával, majd keverd össze.

Hámozd meg, majd karikázd fel a főtt krumplikat, aztán a tojásokat. Vajazz ki egy tepsit, és sorakoztasd fel a krumplikarikákat, míg be nem fedik a tepsi felületét, sózd meg, rakj rá tojáskarikákat, és oszlasd el rajta a hagymás-kolbászos szaftot. Addig rétegezd a maradék krumpli- és tojáskarikákat, amíg el nem fogynak. A tejfölbe keverd bele a tejet, 2 csipet sót, és öntsd a tetejére, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kis lángon süsd aranybarnára 30 perc alatt.

Francia rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1,5 kg héjában főtt krumpli
  • 2 tojás
  • 0,5 l tejszín
  • 5 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió

Karikázd fel a krumplit, és helyezd hőálló tálba, a rétegek közé rejts el vajdarabkákat. Keverd simára a 2 tojássárgáját a tejszínnel, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Verd habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgasd bele a tejszínes mártásba, majd öntsd nyakon vele a krumplirétegeket. Addig süsd előmelegített sütőben, amíg a mártást magába nem szívta, és a teteje aranybarna színben nem pompázik.

Görögös rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg héjában főtt krumpli
  • 2 db nagyobb padlizsán
  • 5 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg parmezán
  • 250 g sűrített paradicsompüré
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • olívaolaj
  • őrölt fehérbors
  • majoránna
  • oregánó

Karikázd fel a padlizsánokat, és kevés olívaolajon süsd át. Vágd apróra a vörös- és fokhagymát, pirítsd üvegesre, majd öntsd rá a paradicsompürét, édesítsd cukorral, fűszerezed sóval, borssal. Egy kivajazott tepsibe karikázz krumplit, szórd meg majoránnával, oregánóval, ezután helyezz rá padlizsánszeleteket. Rétegezz, míg hozzávalóidból futja, és úgy oszd be a szószt, hogy a legfelső rétegre is jusson belőle. Művedet hintsd meg gazdagon parmezánnal, tedd előmelegített sütőbe, majd várj türelemmel 30 percet.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Dinsztelt káposztás rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg héjában főtt krumpli
  • 0,5 kg savanyú káposzta
  • 2 nagyobb lilahagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál őrölt kömény

Pucold meg a krumplit, és karikázd fel. Karikázd fel a hagymákat is, és párold puhára kevés vajon. Mosd át a káposztát hideg vízben, nyomkodd ki a levét alaposan. Egy nagyobb edényben hevítsd fel a maradék vajat, és forgasd meg benne a káposztát, melyet sózz, borsozz, és ízesíts köménnyel, aztán lefedve, kis lángon párold. Rakj le egy réteg krumplit, néhány hagymakarikát, és borítsd be káposztával. Ismételed a rétegezést, a tetejére rakj tejfölt, és szórd meg reszelt sajttal. Rakd előmelegített sütőbe 30 percre.

Gombás-spenótos rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg héjában főtt krumpli
  • 15 dkg friss vagy fagyasztott spenótlevél
  • 15 dkg gomba
  • 3 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • petrezselyem
  • őrölt fehérbors

Kevés vajon párold meg a szeletekre vágott gombát, adj hozzá pár csipet kakukkfüvet és petrezselymet. A spenótleveleket hosszában szeld ketté, és szintén forgasd át kis vajban, nyomd bele a fokhagymákat, sózd és borsozd. Karikázz egy réteg krumplit kivajazott tepsibe, bolondítsd meg a kakukkfüves gombával, helyezz rá még egy réteg krumplit, melyeket spenóttal színezz, majd krumplikkal fedj be. A rétegezést a burgonyákkal zárd, melyeket végül tejszínnel jutalmazz meg. Told a jó szomszédokat 30 percre előmelegített sütőbe, hogy összesüljenek az ízek.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük