Rakott krumpli másképp
A rakott krumplit nem lehet megunni. Könnyű elkészíteni, és az egész család kedvence. Íme, 4 újabb imádnivaló változat! Elő a jénait!
Klasszikus rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1,5 kg héjában főtt krumpli
- 3 főtt tojás
- 10 dkg szeletelt kolbász
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 dl tej
- olaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
A hagymát vágd apróra, majd pirítsd üvegesre némi olajon, add hozzá a kolbászokat, és kicsit főzd össze. Vedd le a tűzről, és hintsd meg a fűszerpaprikával, majd keverd össze.
Hámozd meg, majd karikázd fel a főtt krumplikat, aztán a tojásokat. Vajazz ki egy tepsit, és sorakoztasd fel a krumplikarikákat, míg be nem fedik a tepsi felületét, sózd meg, rakj rá tojáskarikákat, és oszlasd el rajta a hagymás-kolbászos szaftot. Addig rétegezd a maradék krumpli- és tojáskarikákat, amíg el nem fogynak. A tejfölbe keverd bele a tejet, 2 csipet sót, és öntsd a tetejére, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kis lángon süsd aranybarnára 30 perc alatt.
Francia rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1,5 kg héjában főtt krumpli
- 2 tojás
- 0,5 l tejszín
- 5 dkg vaj
- só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
Karikázd fel a krumplit, és helyezd hőálló tálba, a rétegek közé rejts el vajdarabkákat. Keverd simára a 2 tojássárgáját a tejszínnel, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Verd habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgasd bele a tejszínes mártásba, majd öntsd nyakon vele a krumplirétegeket. Addig süsd előmelegített sütőben, amíg a mártást magába nem szívta, és a teteje aranybarna színben nem pompázik.
Görögös rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg héjában főtt krumpli
- 2 db nagyobb padlizsán
- 5 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg parmezán
- 250 g sűrített paradicsompüré
- 1 teáskanál kristálycukor
- olívaolaj
- só
- őrölt fehérbors
- majoránna
- oregánó
Karikázd fel a padlizsánokat, és kevés olívaolajon süsd át. Vágd apróra a vörös- és fokhagymát, pirítsd üvegesre, majd öntsd rá a paradicsompürét, édesítsd cukorral, fűszerezed sóval, borssal. Egy kivajazott tepsibe karikázz krumplit, szórd meg majoránnával, oregánóval, ezután helyezz rá padlizsánszeleteket. Rétegezz, míg hozzávalóidból futja, és úgy oszd be a szószt, hogy a legfelső rétegre is jusson belőle. Művedet hintsd meg gazdagon parmezánnal, tedd előmelegített sütőbe, majd várj türelemmel 30 percet.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Dinsztelt káposztás rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg héjában főtt krumpli
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 2 nagyobb lilahagyma
- 1 nagy pohár tejföl
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg vaj
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- só
Pucold meg a krumplit, és karikázd fel. Karikázd fel a hagymákat is, és párold puhára kevés vajon. Mosd át a káposztát hideg vízben, nyomkodd ki a levét alaposan. Egy nagyobb edényben hevítsd fel a maradék vajat, és forgasd meg benne a káposztát, melyet sózz, borsozz, és ízesíts köménnyel, aztán lefedve, kis lángon párold. Rakj le egy réteg krumplit, néhány hagymakarikát, és borítsd be káposztával. Ismételed a rétegezést, a tetejére rakj tejfölt, és szórd meg reszelt sajttal. Rakd előmelegített sütőbe 30 percre.
Gombás-spenótos rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg héjában főtt krumpli
- 15 dkg friss vagy fagyasztott spenótlevél
- 15 dkg gomba
- 3 dl tejszín
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 10 dkg vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- petrezselyem
- őrölt fehérbors
- só
Kevés vajon párold meg a szeletekre vágott gombát, adj hozzá pár csipet kakukkfüvet és petrezselymet. A spenótleveleket hosszában szeld ketté, és szintén forgasd át kis vajban, nyomd bele a fokhagymákat, sózd és borsozd. Karikázz egy réteg krumplit kivajazott tepsibe, bolondítsd meg a kakukkfüves gombával, helyezz rá még egy réteg krumplit, melyeket spenóttal színezz, majd krumplikkal fedj be. A rétegezést a burgonyákkal zárd, melyeket végül tejszínnel jutalmazz meg. Told a jó szomszédokat 30 percre előmelegített sütőbe, hogy összesüljenek az ízek.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség