Zamatos meggyszörp falusi keresztanyám konyhájából - Ez régi, bevált recept
Miért választanád a bolti meggyszörpöt, ha az otthoni sokkal finomabb?

Ha meggyhez jutsz, feltétlenül készíts belőle zamatos szörpöt is. Ebbe nem kerül semmi mesterséges színezék és adalékanyag. Ha nem szeretnél tartósítószert se tenni a szörpbe, különösen fontos, hogy fertőtlenített üvegekbe rakd.
A felbontott meggyszörpöt tartsd a hűtőben. Hígíthatod vízzel, kínálhatod jéggel, mentával és gyümölcsökkel, de a limonádét is feldobhatod vele.

Meggyszörp
Hozzávalók:
- 3 kg meggy
- 1,5 kg cukor
- 2 l víz
- 1 citrom
Elkészítés ideje:
Válogasd át a meggyet, a szárrészt szedd le, a nem egészséges szemeket dobd ki. Mosd meg több vízben, csepegtesd le. Készítsd elő az üvegeket, mosd el alaposan, majd csírátlanítsd a mikróban vagy a mosogatógépben, esetleg főzd egy nagy fazékban 15 percig.
Rakd a gyümölcsöt egy nagy fazékba, és szórd meg cukorral. Várj addig, amíg egy kis levet ereszt, majd öntsd hozzá a vizet, és facsard hozzá a citrom levét. Kis lángon kezdd melegíteni, és a forrástól számítva főzd 30 percig. Amikor a meggy puha, botmixerrel pürésítsd, vagy turmixold össze, és kis lyukú szűrőn vagy gézen szűrd le. Töltsd a forró szörpöt felmelegített üvegekbe, jól zárd le, majd állítsd fejre tíz percre. Rakd plédek közé, és várd meg, amíg kihűl. Száraz, hűvös helyen tárold.