Falusi kelt meggyes süti - Keresztanyám kedvenc nyári receptje szerint
A klasszikus kelt meggyes sütit generációk imádják.

Keresztanyám a nagyi után még mindig "kőtt" meggyesként emlegeti az omlós tésztájú, friss gyümölccsel megszórt sütit. Mindenki megtanulta, és így készíti a családban.
Ha eddig rettegtél a kelt tészta készítésétől, ezzel akkor is bátran próbálkozhatsz, hiszen könnyű vele bánni. A friss meggy az édes, könnyű tésztában igazán pazar. Ha szereted a fahéjat, azt is feltétlenül szórj a gyümölcsre.

Kelt meggyes süti
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 5 dl tej
- 4 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 evőkanál zsír
- 2 tojás
- fél citrom
- csipet só
A tetejére
- 35 dkg meggy
- 5 dkg cukor
Elkészítés ideje: 1 óra, kelesztés: 1 óra
A tej felét langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot. Morzsold bele az élesztőt, és várj körülbelül tíz percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik.
A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a maradék cukrot és tejet, a tojást, a citrom reszelt héját, a zsírt és az élesztőt. Jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Addig dagaszd, amíg fényes és hólyagos nem lesz. Rakd egy tálba, takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül 50 percig.
Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át a kezeddel, és rakd egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe. A meggyet mosd meg, csepegtesd le, magozd ki, és szórd a tészta tetejére. Hintsd meg cukorral, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Ha kihűl, szeleteld fel tetszés szerint.