Csirkecombok sűrű, vörösboros szaftban: francia recept alapján készül a coq au vin
A francia vörösboros csirkecomb, vagyis a coq au vin igazi konyhaművészeti mestermű.

A franciák vörösboros pörköltje, a coq au vin, ahogy a neve is mutatja, eredetileg kakasból készül, de a legtöbb helyen már a könnyebben kezelhető és több helyen kapható csirkecombot használják hozzá. A pörkölt szaftjába a gomba mellett krumpli és sárgarépa is kerül, az egészet pedig friss zöldfűszerek fogják össze.
Francia vörösboros csirkepörkölt (coq au vin)
Hozzávalók 2 személyre
- 20 dkg krumpli
- 10 dkg gomba
- 10 dkg gyöngyhagyma
- 4 dl vörösbor
- 3.5 dl alaplé
- 3 szelet bacon
- 2 egész csirkecomb
- 2 szál kakukkfű
- 1 sárgarépa
- 1 szál rozmaring
- 1 hagyma
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A csirkecombokat a forgóknál vágd ketté. A bacont vékonyan szeleteld fel, a gombákat vágd félbe, a hagymát aprítsd fel. A krumplit és a sárgarépát is pucold meg és vágd szeletekre.
Egy fazékban hevíts kevés olajat. A csirkecombokat szórd meg sóval, és pirítsd őket át az olajon. Ha egy kis színt kaptak, vedd ki őket a lábosból és tedd félre. Ugyanabban az edényben olvaszd fel a vajat. Dobd rá a hagymát, párold üvegesre, majd add hozzá a gombát, a répát és a krumplit. Pirítsd két-három percig, közben szórd meg sóval és borssal. Forgasd össze a sűrített paradicsommal és a bor felével. Gyöngyöztesd öt percig, amíg az alkohol elpárolog, és a szósz besűrűsödik. Ekkor öntsd bele a maradék bort és az alaplevet, majd pakold a szaftba a megpirított combokat. Tedd mellé a babérlevelet, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és lefedve főzd össze 45 perc alatt. Az utolsó negyedórában add hozzá a lecsepegtetett gyöngyhagymát is.
Amikor az egész megpuhult, a keményítőt keverd el egy kevés vízzel, és ezzel sűrítsd be a szaftot. Forralj rajta egy-kettőt, majd tálald.
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
A magyar gulyásról úgy tartják, hogy nincs párja a világon. Noha párja talán tényleg nincsen, más nemzetek is előszeretettel készítik.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: WS photography / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- paprika
- paradicsom
Ínyenc francia lecsó sok szafttal: másnap még finomabb lesz

- csirke
- csirkeszárny