Csirkecombok sűrű, vörösboros szaftban: francia recept alapján készül a coq au vin

A francia vörösboros csirkecomb, vagyis a coq au vin igazi konyhaművészeti mestermű.

Vörösboros csirkepörkölt: coq au vin
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A franciák vörösboros pörköltje, a coq au vin, ahogy a neve is mutatja, eredetileg kakasból készül, de a legtöbb helyen már a könnyebben kezelhető és több helyen kapható csirkecombot használják hozzá. A pörkölt szaftjába a gomba mellett krumpli és sárgarépa is kerül, az egészet pedig friss zöldfűszerek fogják össze.

Francia vörösboros csirkepörkölt (coq au vin)

Hozzávalók 2 személyre

  • 20 dkg krumpli
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg gyöngyhagyma
  • 4 dl vörösbor
  • 3.5 dl alaplé
  • 3 szelet bacon
  • 2 egész csirkecomb
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 sárgarépa
  • 1 szál rozmaring
  • 1 hagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkecombokat a forgóknál vágd ketté. A bacont vékonyan szeleteld fel, a gombákat vágd félbe, a hagymát aprítsd fel. A krumplit és a sárgarépát is pucold meg és vágd szeletekre.

Egy fazékban hevíts kevés olajat. A csirkecombokat szórd meg sóval, és pirítsd őket át az olajon. Ha egy kis színt kaptak, vedd ki őket a lábosból és tedd félre. Ugyanabban az edényben olvaszd fel a vajat. Dobd rá a hagymát, párold üvegesre, majd add hozzá a gombát, a répát és a krumplit. Pirítsd két-három percig, közben szórd meg sóval és borssal. Forgasd össze a sűrített paradicsommal és a bor felével. Gyöngyöztesd öt percig, amíg az alkohol elpárolog, és a szósz besűrűsödik. Ekkor öntsd bele a maradék bort és az alaplevet, majd pakold a szaftba a megpirított combokat. Tedd mellé a babérlevelet, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és lefedve főzd össze 45 perc alatt. Az utolsó negyedórában add hozzá a lecsepegtetett gyöngyhagymát is.

Amikor az egész megpuhult, a keményítőt keverd el egy kevés vízzel, és ezzel sűrítsd be a szaftot. Forralj rajta egy-kettőt, majd tálald.

 

Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka

A magyar gulyásról úgy tartják, hogy nincs párja a világon. Noha párja talán tényleg nincsen, más nemzetek is előszeretettel készítik.

Elolvasom

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: WS photography / Getty Images

Ezt is szeretjük