4 könnyű nyári egytálétel
Irány a piac, vásárolj be a finomabbnál finomabb zöldségekből, majd süsd meg egyszerű, könnyű, mégis laktató ételeinket. Mindenkinek ízleni fog.
Gombás-juhtúrós cukkíni
Hozzávalók:
- 4 db kisebb cukkíni
- 30 dkg gomba
- 2 paradicsom
- 10 dkg juhtúró
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál olaj
- zsemlemorzsa
- só
- bors
A megmosott cukkínit hosszában vágd ketté, majd lobogó, sós vízben 10 percig főzd elő. Ezután alaposan csepegtesd le, vájd ki a magjait, és egy keveset a húsából is, amit tegyél félre.
Egy evőkanál olajon pirítsd meg a vékonyra szeletelt gombát, majd, ha levet eresztett, mérsékeld a hőfokot, és add hozzá a meghámozott, darabolt paradicsomot, a kivájt padlizsánhúst, a vágott petrezselymet, valamint a zúzott fokhagymát. Ízlésed szerint sózd, borsozd, majd fedő alatt párold puhára. Tedd a négy cukkínit egymás mellé egy kiolajozott tepsibe, szórj a mélyedésbe juhtúrót, majd töltsd meg a gombás töltelékkel, hintsd meg zsemlemorzsával, locsold meg a tejföllel, és süsd 10-15 percig a 180 fokra előmelegített sütőben. Forrón tálald.
Töltött padlizsán
Hozzávalók:
- 2 közepes nagyságú padlizsán
- 1 evőkanál só
- 10 dkg vaj
- 1 kis fej hagyma összevágva
- 30 dkg friss zsemlemorzsa
- 3 tojás
- negyed teáskanál bors
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál vágott petrezselyem
- 2 dl besamel mártás
Alaposan mosd meg a padlizsánokat, vágd ketté őket, majd kapard ki a belsejüket, de ne maradjon túl vékony a padlizsán. 5 dkg vajban párold puhára a hagymát, tedd bele a padlizsán belsejét, főzd további 5 percig, majd add hozzá a zsemlemorzsát, a 2 tojást, 10 dkg sajtot, a borsot, a petrezselymet és a fél kanál sót. Töltsd a keveréket vissza a felezett padlizsánokba. Készítsd el a besamelt, adj hozzá 4 evőkanál sajtot és egy tojást. Öntsd rá a már megtöltött padlizsánra, morzsold a tetejére a maradék vajat, és szórd meg a maradék sajttal. Fedő nélkül, középmeleg sütőben körülbelül 20 percig süsd, illetve, míg a teteje barnulni nem kezd.
Görög töltött kel
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 40 dkg sertéshús
- 2 fej vöröshagyma
- 3 dkg rizs
- 6 dkg mazsola
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- a rizs mennyiségétől függően 2-3 dl víz vagy csirkeleves
- 1 tojás
- 2 csokor kapor
- 8 érett paradicsom
- 1 joghurt
- 1 citrom
- só
- kakukkfű, bazsalikom, törött feketebors
A hagymát és a fokhagymát apróra vágva pirítsd meg egy evőkanál olajban, és megmosva tedd bele a rizs felét, és a forró vízben felforralt, leszűrt mazsolát. Forrósítsd meg, öntsd fel forró vízzel vagy csirkehúslevessel, és tedd bele a kapor kivételével az összes fűszert. Párold 20 percig fedő alatt, majd lehűtve dolgozd össze a darált hússal, a tojással és az összevágott kaporral. Sós vízben főzd 5 percig a kelfejet. Hűtsd le, és szedd leveleire. Göngyöld bele a tölteléket úgy, mintha töltött káposztát készítenél. Forrósíts 3 evőkanál olajat, tedd bele a töltelékeket, a darabokra vágott paradicsomot, és lassú tűzön, fedő alatt körülbelül 1 óráig párold. Utána a töltelékeket vedd ki, és a szétfőtt paradicsomokat keverd össze a joghurttal és az ételízesítővel. Néhány percig forrald, és ismét tedd bele a töltelékeket. A maradék rizst külön párold meg, és azzal meg a citromkarikákkal körítsd a kelt.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Nyári hússaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej karalábé
- 2 szál sárgarépa
- fél gerezd fokhagyma
- 20 dkg grillezett csirkemell
- 1 pohár paradicsomlé
- 2 kávéskanál mustár
- 1 kávéskanál citromlé
- törött bors
- 1 evőkanál joghurt
- petrezselyem
A karalábét, a sárgarépát, a fokhagymát nyersen vágd metéltre. A csirkehúst is csíkozd fel, és keverd a zöldséghez. A paradicsomlét keverd össze a mustárral, a citromlével, a törött borssal és a joghurttal, majd öntsd a vagdalékra. Jól keverd el, és hagyd állni legalább egy órát.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség