Nyálkás a mosógéped?
Házi szerek, melyek eltüntetik a vízkövet és a penészt is
Könnyen elbánhatsz a makacs szennyeződésekkel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha van olyan háztartási eszköz, amit komplikált takarítani, akkor az a mosógép. Nem csupán azért, mert nehezen hozzáférhető zugok találhatók benne, de azért is, mert penészesedik, vízkövesedik, és sokszor nyálkás is lesz a használat során.

Senki nem szeretné, ha ruhái egy piszkos mosógépből kerülnének ki - úgymond tisztán -, ezért érdemes kipróbálni egy-egy jól bevált házi praktikát, hogy makulátlan legyen a berendezés.

Miért szennyeződik be a mosógép?

A mosógép a ruhák mellett használat közben csak meleg vízzel és mosóporral érintkezik, mégis piszkos lesz egy idő után. Ez furcsának tűnhet, mégis így van, és sok vesződséget okoz a tulajdonosnak.

A mosógép gumitömítésénél kialakuló nyálkás lerakódás a mosógél és az öblítő miatt jön létre, ezek a folyadékok ugyanis sűrűek, és nem mindig oldódnak jól a vízben. Érdemes ezért őket vízben előre oldani.

A vízkövesedés pedig a kemény víz miatt alakul ki, és amellett, hogy nem túl esztétikus, sajnos tönkre is teheti a mosógép alkatrészeit. Vízlágyítóval azonban késleltethető, megakadályozható a vízkövesedés, emellett például az ecetes üres mosás is tökéletes megoldás.

A penész előbbi kettőnél sokkal makacsabb szennyeződésnek számít, ettől ugyanis nagyon nehéz, szinte nem is lehet megszabadulni.

Kialakulásának elsődleges oka, hogy a mosógépben rendszeresen víz van, és a nedvesség, ha nem tud jól kiszáradni a gép, kiváló táptalaja a gombáknak. Érdemes a mosások között hosszan nyitva hagyni a mosógépet, hogy kiszáradjon, így késleltethető, elkerülhető a penészesedés. Mindemellett fontos, hogy minden mosás után kitöröld a mosógép belsejét, amennyire lehetséges.

Házi tisztítószerekkel a szennyeződések ellen

Ha mosógéped vízköves, az ecet kiváló megoldás lehet. A baktériumok ellen teafaolajjal is küzdhetsz, a trisó pedig segíthet a mosógép általános tisztításában.

Ha az ecetet választod, tegyél egy litert a mosógépbe, és indítsd el a 90 fokos programot! Ugyanezen a hőfokon indítsd el a gépet, ha a teafaolajat hívod segítségül. Tegyél hat-nyolc cseppet a gépbe vízben oldva.

Több százezer forint járna a házimunkáért
Pénzügyi szakemberek kiszámolták, pénzben kifejezve mennyi lenne az otthon végzett munka értéke. Kattints ide, és olvasd el, mit gondoltak erről az olvasók!

Ha trisóval takarítod a mosógépet, öntsd a szokásos mosóporadag felének megfelelő mennyiséget az adagolóba, és szintén 90 fokon indíts el egy üres mosást. Egy nap múlva indíts el egy tiszta vizes mosást, hogy kiöblítsd a gépből a szereket.

A gumiszigetelést egy direkt erre a célra fordított fogkefével tudod alaposan letakarítani, mivel egyes részei nehezen hozzáférhetők. A fent felsorolt szerek bármelyikéből tegyél a kefére valamennyit, és azzal súrold át a felületet.

Ezt is szeretjük