Több százezer forint járna a házimunkáért: nagyon sokan kiakadtak
Mennyit ér a házimunka, és egyáltalán kinek a dolga? Olvass el néhány véleményt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Több alkalommal is írtunk már arról, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásáért tett számos lépés ellenére sok esetben még mindig elszomorító a helyzet, elég csak a férfiak és nők munkaerő-piaci különbségeire vagy a családon belüli erőszakra gondolni.

De a probléma olyan, egyszerűbbnek tűnő kérdésekben is vitára ad alkalmat, mint amilyen az otthon végzett, háztartásbeli munka becsületének témája. Korábban megjelent cikkünkre például, amely azt járta körül, ha pénzben kellene kifejezni a házimunka értékét, mennyit kaphatnának a nők, számos fórumhozzászólás érkezett.

A cikk szerint, amely egy pénzügyi elemzők által elkészített listára hivatkozott, egy otthon tevékenykedő nő fizetsége akár 460 ezer forint is lehetne annak alapján, hivatalos alkalmazotti jogviszonyban mennyit kaphatna ugyanazokért a munkákért, amelyeket családja miatt végez. A cikkben említettük, hogy a család iránti szeretetnek és elkötelezettségnek nincs pénzbeli mértékegysége, a számítások célja pedig csupán az volt, hogy felhívja a figyelmet a házimunka értékére és az otthon dolgozó nők elismerésére. Ennek ellenére fórumunkon komoly vita tárgya lett mindez. Összegyűjtöttük a legjellemzőbb véleményeket.

Azért nem szakadnak meg a mai nők

Picur12 igen határozott véleményt fogalmazott meg a témával kapcsolatban, úgy véli, a mai nők önbizalma túlnőtt, emellett erőteljesen bírál bizonyos nőtípust:

- Azért a mai fiatalasszonyok nem szakadnak meg a házimunkában!!!!!! Igazi tiszta, rendes, meleg otthont kevesen képesek csinálni!!! Inkább barátnőzés, sörözés, cigizés, gyerek meg egyedül kúszik-mászik köztük a földön!!!!!
Picur12 felteszi azt a kérdést is, mikor pihenhet az a férfi, akinek a munkából hazaérve még a gyereket is tisztába kell tennie.

Biztos vannak nők, akik a barátnőkkel söröznek, miközben a férfi otthon a gyerekkel foglalatoskodik, azonban szinte biztos, hogy nem ez az általánosabb, sokkal inkább az olyan nő, aki nyolc vagy több órában dolgozik, munka után pedig újabb műszak várja, gyereket nevel, háztartást vezet, vacsorát főz, tisztába teszi a kicsit, és ahogy pihenni, háborogni sincs túl sok ideje.

A kiegyensúlyozott kapcsolat a lényeg?

Emmersson kissé árnyaltabban fogalmazott, véleménye szerint a háztartási munkák java ma már gépesített, ha pedig jól működik egy kapcsolat, a házimunka kérdése szóba sem jön: - Egy boldog, kiegyensúlyozott nő, anya, feleség nem fog panaszkodni. Az ilyen nő vasárnap délután egyszer csak felpattan, és süt egy tepsi pogácsát vagy 30-40 palacsintát. Mert szereti a családját és őt is szeretik!
Emmersson szerint, ha a pasi szereti a nőt, sok dologra hajlandó.

A legtöbb fiatalnak nincs saját lakása
Egy felmérés szerint a fiatal felnőttek többsége szüleivel él. A kényelem az oka vagy az anyagiak? Kattints ide, és megtudod!

Ebben van is igazság, jobb lenne viszont, ha az egyenlő munkamegosztás a világ legtermészetesebb dolga volna - a társadalom, és nem csupán a család szintjén -, függetlenül attól, mennyire boldog egy kapcsolat, és kiben van éppen hajlandóság.

Megkérdeztük az utca emberét is!

Járókelőket kérdeztünk arról, szerintük kinek a feladata a háztartás vezetése. Nézd meg a videót!

A mai pasik mások

Olvasóink egy része a munkamegosztás lelkes híve, úgy tartják, a pasinak sem olyan nagy nehézség porszívózni, felmosni vagy éppen bepakolni a mosógépet. Trixy29 szerint például a mai világban egy normális pasi már nem úgy áll a dolgokhoz, hogy hazamegy, felteszi a lábát az asztalra, sört és vacsorát követel, és kész.

Ez nem hobbi, hanem munka!

A fórumozók többsége azzal ért egyet, hogy fontos lenne felismerni, milyen kemény munka a háztartás vezetése, függetlenül ugyanis attól, ki mennyire érzi ezt kötelességének, és ki mennyire szereti a családját, felháborító, hogy vannak, akik úgy beszélnek erőfeszítéseikről, mintha nem is csinálnának semmit. Keltalady szerint például, míg a férfiak véleménye szerint az otthoni munka nem számít rendes munkának, annál még jóval keményebb is, hiszen nincs vége a munkaidőnek, és szabadnapot sem lehet kivenni.
- Ha a házimunka meg kötelesség, akkor a férfiaknak is kötelességük eltartani a családjukat! Ja, hogy ez nem megy??? - írja.

A legutálatosabb házimunka
Vannak a házimunkának kedveltebb részei, és olyanok is, amiket alig akad, aki szívesen csinál. Kattints ide, és tudd meg, melyek ezek!

Ennek egy részével ért egyet bagoly76 is, aki szívesen lenne háztartásbeli:
- Szerintem jó élet lenne ez, ha olyan fizetése lenne egy férfinak, hogy képes lenne így eltartani a családját.

Mindez ideális is lenne, legalábbis, ha valaki erre vágyik. Mindenkinek szíve joga eldöntenie, hogy karriert épít, vagy a családjának szenteli az életét, másokat megítélni aligha lehet joga bárkinek. Ahogy azonban Emmersson is írja, fontos, hogy az ember mindehhez megfelelő társat válasszon, olyat, akinek megfelel az adott életforma, és egyenlően részt vállal a feladatokból.

Szemléletváltásra van szükség

Alibanya szerint szemléletbeli változásra van szükség:
- Valóban itt az ideje, hogy a társadalmi megítélése megváltozzon a háztartási munkának. Az sincs rendjén, hogy sokan automatikus és értéktelen szolgáltatásnak tekintik ezt, és elvárják legtöbb esetben, mind a mai napig a feleségüktől, vagyis a nőktől.
Véleménye szerint maguk a nők is lenézően beszélnek róla, pedig kemény és értékteremtő munka.
- Mindig egy angol nyelvtankönyv példáját hozom a szemléleti különbség ábrázolására - írja -, ahol is felteszik a kérdést, hogy mit dolgozik a feleséged. Itthon a megszokott válasz: semmit, otthon van a gyerekekkel. Míg az angol példamondat: otthon dolgozik a háztartásban, és neveli a gyerekeket. Óriási különbség!

Ezt is szeretjük