Zsíroldó készítése házilag
3 egyszerű és hatékony változat
Az üzletekben kapható erős vegyszerek helyett magad is készíthetsz zsíroldót.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-egy zsírosabb étel után hagyományos mosogatószerrel nehéz tisztává varázsolni az edényeket, ahogy a tűzhelyet és a sütőt sem egyszerű letakarítani.

Különféle erős, zsíroldó szerekkel könnyebb orvosolni a problémát, a boltban kapható termékek azonban a legagresszívebb vegyszerek közé tartoznak, a zsír lemosásához ugyanis komoly tisztítóerőre van szükség.

Ha szeretnél természetesebb megoldásra váltani, házi készítésű zsíroldó keverékekkel is próbálkozhatsz. Például a következő hárommal.

Citromos-sós keverék mosogatáshoz

A házi szer használatához mindenképp ajánlott a gumikesztyű, mert a citromlé és a feloldódó só csípheti a kezed. Mégis jobb választás, mint bármely boltban kapható súrolószer, mivel a citrom és a só is alkalmas emberi fogyasztásra, így a keverékkel elmosott edény sem érintkezik egészségre káros vegyszerrel.

A házi zsíroldó elkészítéséhez vájd ki a citrom húsát, és szórj rá néhány evőkanál sót! Nyomkodd össze a két összetevőt, majd egy kicsit a kezedbe véve dörzsöld át vele a zsíros edény felületét.

Almaecetes keverékek

Az almaecet fertőtlenítő hatású, visszaadja a fémes felületek fényét, ráadásul zsíroldónak sem utolsó. Készíthetsz vele tisztítófolyadékot, mellyel például a konyhapultot vagy a tűzhelyet takaríthatod le főzés után: ehhez fele-fele arányban vízzel keverd ki az almaecetet, majd egy szivacs segítségével törölgesd át a felületet.

Súrolószer-alapanyagként is használhatod. Néhány kanál cukrot és némi almaecetet keverj össze súrolószer állagúra, majd ezzel a keverékkel dörzsöld át a tűzhely belsejét. A sütés közben felfröccsent zsírfoltokat könnyebben eltávolíthatod vele.

Ecet a tűzhelyhez

Az ecet az egész házban, így a konyhában is sokoldalúan használható tisztítószer. Fertőtlenít, kiváló fegyver a vízkő ellen, és a zsíroldás szempontjából is hatékony. Ha a sütő belülről csúnyán zsíros lett, az ecet segíthet kitakarítani még a legnehezebben hozzáférhető sarkokban is.

Az egész sütő belsejét törölgesd át alaposan hígítatlan ecettel, majd, ha ezzel végeztél, várj tíz percet, hogy hatni tudjon. Végül töröld át a felületet tiszta vizes szivaccsal.

Ezt is szeretjük