A legerősebb házi tisztítószer: így használd a citromot vízkő ellen és takarításhoz

A citrom erejét évszázadok óta bevetik a háziasszonyok. Hogyan?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Habár számtalan jobbnál jobb vegyszert hirdetnek a reklámok, azért a házi kincstárban is akad olyan, ami bármilyen makacs szennyeződéssel elbír.

A citrom nem csak fertőtlenítőként állja meg a helyét, de szagtalanít is, sőt, a vízkő ellen is hatásos ellenszer. Ismerd meg minden titkát!

Szagtalanítás

Sem a hűtőben, sem magában a konyhában nem túl szerencsés, ha furcsa szagok bukkannak fel. Persze ezzel nem a takarítási képességeidet illeti kritika, hiszen még a legragyogóbb konyhában is előfordulnak olykor-olykor az orrfacsaró furcsaságok.

A hűtő érdekességei

A hűtőben általában az elfelejtett maradék okoz furcsa szagokat, de a hagyma, vagy a füstölt hús is egészen érdekes illatokat áraszthat magából. Ilyenkor érdemes a hűtőbe tenni egy félbevágott citromot, illetve, ha takarítod a hűtőt, akkor facsard egy citrom levét a vízbe, így egyúttal fertőtlenítesz is.

Vágódeszkára is

A vágódeszkák is előszeretettel szívják magukba a hal- és hagymaszagot, amelyek aztán az egész konyhában terjengenek. Ilyekor hatásos segítség lehet, ha citrommal átdörzsölöd a felületet.

Azért praktikus különösen ez a módszer, mert így a fa vágódeszka rostjait is fertőtlenítheted, egészen kicsire csökkentve a szalmonellafertőzés kockázatát.

Ütközet a szennyeződésekkel

A citrom kiváló segítség, ha zsíros szennyeződésekről van szó, melyeket egyébként csak a zsíroldó távolítana el.

14 filléres csodaszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben az esetben vágj félbe egy gyümölcsöt, és dörzsöld át alaposan a kérdéses felületet, meglátod, a foltokat fellazítja a citrom kicsit savas leve, és így sokkal könnyebb lesz őket eltüntetni.

A fürdőszobában

És ha már a maró hatásáról van szó, a citrom segítségével a vízkövet is eltüntetheted a mosdókagylóról és csapról. Keverj össze három evőkanál szódabikarbónát egy citrom kifacsart levével és súrold át vele a felületeket, majd mosd le. Így még a lefolyóból áradó szagoknak is véget vethetsz.

A múlt csillogása

A fényét vesztett kád és csempe fertőtlenítésére is kiváló szer a citrom. Szintén kend fel a területre, és 20 perc után mosd le. Csillogni-villogni fog minden. Ezt a módszert porcelánok és üvegfelületek, például tükrök, poharak és ablakok esetében is bevetheted, de króm- és alumíniumfelületek kapcsán is hasznos lehet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Foltok ellen

A fürdőszobánál maradva, citrommal eltüntetheted a zuhanyfüggönyön ékeskedő penészfoltokat. Ugyanakkor a szövetekbe ivódott szennyeződések esetén is bátran használhatod a citromot. Fű-, tea-, tinta-, paradicsom-, kisebb rozsda-, vörösbor-, gyümölcs- és csokoládéfolt esetében egyszerűen dörzsöld bele az anyagba a friss citromlevet, majd az anyagnak megfelelő programon mosd ki a ruhadarabot. 

Te szoktad a citromot takarításnál használni?

Ezt is szeretjük