A legerősebb házi tisztítószer: így használd a citromot vízkő ellen és takarításhoz

A citrom erejét évszázadok óta bevetik a háziasszonyok. Hogyan?

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Habár számtalan jobbnál jobb vegyszert hirdetnek a reklámok, azért a házi kincstárban is akad olyan, ami bármilyen makacs szennyeződéssel elbír.

A citrom nem csak fertőtlenítőként állja meg a helyét, de szagtalanít is, sőt, a vízkő ellen is hatásos ellenszer. Ismerd meg minden titkát!

Szagtalanítás

Sem a hűtőben, sem magában a konyhában nem túl szerencsés, ha furcsa szagok bukkannak fel. Persze ezzel nem a takarítási képességeidet illeti kritika, hiszen még a legragyogóbb konyhában is előfordulnak olykor-olykor az orrfacsaró furcsaságok.

A hűtő érdekességei

A hűtőben általában az elfelejtett maradék okoz furcsa szagokat, de a hagyma, vagy a füstölt hús is egészen érdekes illatokat áraszthat magából. Ilyenkor érdemes a hűtőbe tenni egy félbevágott citromot, illetve, ha takarítod a hűtőt, akkor facsard egy citrom levét a vízbe, így egyúttal fertőtlenítesz is.

Vágódeszkára is

A vágódeszkák is előszeretettel szívják magukba a hal- és hagymaszagot, amelyek aztán az egész konyhában terjengenek. Ilyekor hatásos segítség lehet, ha citrommal átdörzsölöd a felületet.

Azért praktikus különösen ez a módszer, mert így a fa vágódeszka rostjait is fertőtlenítheted, egészen kicsire csökkentve a szalmonellafertőzés kockázatát.

Ütközet a szennyeződésekkel

A citrom kiváló segítség, ha zsíros szennyeződésekről van szó, melyeket egyébként csak a zsíroldó távolítana el.

14 filléres csodaszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben az esetben vágj félbe egy gyümölcsöt, és dörzsöld át alaposan a kérdéses felületet, meglátod, a foltokat fellazítja a citrom kicsit savas leve, és így sokkal könnyebb lesz őket eltüntetni.

A fürdőszobában

És ha már a maró hatásáról van szó, a citrom segítségével a vízkövet is eltüntetheted a mosdókagylóról és csapról. Keverj össze három evőkanál szódabikarbónát egy citrom kifacsart levével és súrold át vele a felületeket, majd mosd le. Így még a lefolyóból áradó szagoknak is véget vethetsz.

A múlt csillogása

A fényét vesztett kád és csempe fertőtlenítésére is kiváló szer a citrom. Szintén kend fel a területre, és 20 perc után mosd le. Csillogni-villogni fog minden. Ezt a módszert porcelánok és üvegfelületek, például tükrök, poharak és ablakok esetében is bevetheted, de króm- és alumíniumfelületek kapcsán is hasznos lehet.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Foltok ellen

A fürdőszobánál maradva, citrommal eltüntetheted a zuhanyfüggönyön ékeskedő penészfoltokat. Ugyanakkor a szövetekbe ivódott szennyeződések esetén is bátran használhatod a citromot. Fű-, tea-, tinta-, paradicsom-, kisebb rozsda-, vörösbor-, gyümölcs- és csokoládéfolt esetében egyszerűen dörzsöld bele az anyagba a friss citromlevet, majd az anyagnak megfelelő programon mosd ki a ruhadarabot. 

Te szoktad a citromot takarításnál használni?

Ezt is szeretjük