Még mindig a szüleivel lakik a fiatal felnőttek nagyobb része

Ismerd meg a valódi okokat!

Nem a kényelem és az önállótlanság a döntő szempont.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Munka- és önmegvalósítási lehetőségeikben bizakodóbbak voltak a 19-29 éves városi fiatalok az idei harmadik negyedévben, de az önálló élet megteremtéséhez a körülményeket és lehetőségeiket nem látják kedvezőnek a pályakezdők - derül ki a K&H-nak a fiatalok elégedettségét és jólétét vizsgáló pályakezdők index felméréséből, melyet 2013. harmadik negyedévében készítettek.

A K&H az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a fiatalok az önmegvalósítási lehetőségek tekintetében és a munkakörülményekben kismértékű pozitív előremozdulást éreztek az előző negyedévhez képest, így a K&H pályakezdők index +7 ponton állt 2013. harmadik negyedévében.

A fiatalok nem bíznak a lakáshoz jutásban

Az önálló élet megteremtéséhez a körülményeket és lehetőségeiket nem látják kedvezőnek a pályakezdők, ez a részindex hosszabb távon is csökkenő tendenciát mutat.

A 19-29 éves városi fiataloknak csak kevesebb mint fele költözött el szüleitől, saját lakással csak 19%-uk rendelkezik. Bár lakáskörülményeivel alig több mint egyharmaduk elégedett, lakásvásárlást csupán 13% tervez a következő három évben, további 24% nyilatkozott úgy, hogy talán belevág az ingatlanvételbe. A lakáshoz jutási lehetőségeikkel kapcsolatban a fiatalok majd fele gondolja, hogy ez nem fog változni a következő egy évben.

Nem hisznek az állam segítségében

A fiatalok inkább magukban hisznek, nagyon kis részük - 4%-uk - gondolja azt, hogy az állam mindent megtesz azért, hogy segítse a fiatalokat az önálló élet megkezdésében.

A munkanélkülieknek pedig csak 8%-a gondolja, hogy az állam minden tőle elvárhatót megtesz, hogy a munkanélküliek újra munkába állhassanak.

Nem érzik az anyagi biztonságot sem

Nem hozott jobb értékeket a felmérés az anyagi biztonsággal kapcsolatban sem: a K&H pályakezdők jóléti indexét meghatározó részindexek közül tartósan ez áll a legalacsonyabb szinten.

700 ezer forint az államtól
A lakástakarék segítségével akár 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatsz az államtól. Kattints ide, és tudj meg többet!

Az anyagi helyzetével mindössze a megkérdezettek 10%-a inkább vagy teljesen elégedett, előrelépésre ezen a téren 63%-uk vár az elkövetkező években.

A szocpol komoly támogatást jelenthet

A fiatalok lakáshoz jutását segíti a szociálpolitikai kedvezmény is. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

A háztartása jövedelmével kapcsolatban csökkenésre számít 16%, 17% legfeljebb az infláció mértékével megegyező növekedést, 31% pedig ezt meghaladót vár. Ezen a téren a nyugat-magyarországi fiatalok voltak a leginkább bizakodóak, az infláció feletti jövedelememelkedést 38%-uk említette, szemben a keleti országrész 25%-os értékével.

A növekvő kiadások miatt nem könnyű spórolni, van azonban egy eszköz, ami sokat segíthet: kattints ide, és töltsd le a háztartási naplót!

Ezt is szeretjük