Még mindig a szüleivel lakik a fiatal felnőttek nagyobb része

Ismerd meg a valódi okokat!

Nem a kényelem és az önállótlanság a döntő szempont.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Munka- és önmegvalósítási lehetőségeikben bizakodóbbak voltak a 19-29 éves városi fiatalok az idei harmadik negyedévben, de az önálló élet megteremtéséhez a körülményeket és lehetőségeiket nem látják kedvezőnek a pályakezdők - derül ki a K&H-nak a fiatalok elégedettségét és jólétét vizsgáló pályakezdők index felméréséből, melyet 2013. harmadik negyedévében készítettek.

A K&H az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a fiatalok az önmegvalósítási lehetőségek tekintetében és a munkakörülményekben kismértékű pozitív előremozdulást éreztek az előző negyedévhez képest, így a K&H pályakezdők index +7 ponton állt 2013. harmadik negyedévében.

A fiatalok nem bíznak a lakáshoz jutásban

Az önálló élet megteremtéséhez a körülményeket és lehetőségeiket nem látják kedvezőnek a pályakezdők, ez a részindex hosszabb távon is csökkenő tendenciát mutat.

A 19-29 éves városi fiataloknak csak kevesebb mint fele költözött el szüleitől, saját lakással csak 19%-uk rendelkezik. Bár lakáskörülményeivel alig több mint egyharmaduk elégedett, lakásvásárlást csupán 13% tervez a következő három évben, további 24% nyilatkozott úgy, hogy talán belevág az ingatlanvételbe. A lakáshoz jutási lehetőségeikkel kapcsolatban a fiatalok majd fele gondolja, hogy ez nem fog változni a következő egy évben.

Nem hisznek az állam segítségében

A fiatalok inkább magukban hisznek, nagyon kis részük - 4%-uk - gondolja azt, hogy az állam mindent megtesz azért, hogy segítse a fiatalokat az önálló élet megkezdésében.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A munkanélkülieknek pedig csak 8%-a gondolja, hogy az állam minden tőle elvárhatót megtesz, hogy a munkanélküliek újra munkába állhassanak.

Nem érzik az anyagi biztonságot sem

Nem hozott jobb értékeket a felmérés az anyagi biztonsággal kapcsolatban sem: a K&H pályakezdők jóléti indexét meghatározó részindexek közül tartósan ez áll a legalacsonyabb szinten.

700 ezer forint az államtól
A lakástakarék segítségével akár 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatsz az államtól. Kattints ide, és tudj meg többet!

Az anyagi helyzetével mindössze a megkérdezettek 10%-a inkább vagy teljesen elégedett, előrelépésre ezen a téren 63%-uk vár az elkövetkező években.

A szocpol komoly támogatást jelenthet

A fiatalok lakáshoz jutását segíti a szociálpolitikai kedvezmény is. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

A háztartása jövedelmével kapcsolatban csökkenésre számít 16%, 17% legfeljebb az infláció mértékével megegyező növekedést, 31% pedig ezt meghaladót vár. Ezen a téren a nyugat-magyarországi fiatalok voltak a leginkább bizakodóak, az infláció feletti jövedelememelkedést 38%-uk említette, szemben a keleti országrész 25%-os értékével.

A növekvő kiadások miatt nem könnyű spórolni, van azonban egy eszköz, ami sokat segíthet: kattints ide, és töltsd le a háztartási naplót!

Ezt is szeretjük