Még nem vagy 35? Egy állami támogatás, ami neked is jár
A Fészekrakó program sokak életét megkönnyítheti. Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el cikkünket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Önerő nélkül lakást vásárolni ma csaknem lehetetlen, ezért érdemes körülnézni, milyen lehetőségek léteznek állami támogatás igénybevételére. Az egyik ilyen a Fészekrakó program.

Mit kell tudni a Fészekrakó programról?

A Fészekrakó program lényege, hogy segítse a fiatalokat saját lakáshoz jutni, éppen ezért használt vagy új lakás vásárlásához, illetve házépítéshez lehet igénybe venni.

A Fészekrakó program keretében a Magyar Állam a központi költségvetés terhére készfizető kezességet vállal a fiatal pár hitelfelvételekor.

35 év alatti párok vagy gyermeküket egyedül nevelők igényelhetik a Fészekrakó támogatást, akik így minimális önerővel juthatnak hozzá állami kezességvállalás mellett, akár kiegészítő fedezet nélkül egy ingatlanhoz.

A támogatás részletei

A lakásvásárlás és a házépítés ára vagy ház vásárlásakor a telekár nélkül számított, általános forgalmi adót tartalmazó építési költség nem haladhatja meg Budapest vagy megyei jogú város esetén a 12 milliót - használt lakásnál -, illetve a 15 millió forintot - új lakásnál.

Így juthatsz 700 ezer forintos támogatáshoz
A lakástakarékkal több mint 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatsz. Kattints ide, és tudj meg többet!

Más településeken használt lakásnál nem lehet több 8 milliónál, új lakás esetében pedig a 12 millió forintnál.

Az állami készfizető kezesség a fedezetként szolgáló lakóingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-át meghaladó részére, de legfeljebb 100%-áig terjedhet ki. Az állami kezességvállalás sem jelenti azonban azt, hogy megmenekülnél az adósság egy részétől, amennyiben bedől a hitel. Kattints ide, és tudd meg, mit jelent mindez konkrétan, és hogyan hajtja be a NAV.

Jó, ha tudod

Az egyes bankok más és más feltételeket szabhatnak a Fészekrakó hitel igénybevételére, noha alapjaiban a program minden intézmény esetében ugyanaz. Nem egyforma ugyanis például a minimálisan felvehető hitel összege, és változó lehet a futamidő is. Általánosságban azonban elmondható, hogy az igényelhető hitelösszeg alsó határa körülbelül 1-2 millió forint, maximális összege pedig a fedezetül szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékének 100%-a is lehet.

Mielőtt bankot választasz, érdemes körülnézned, hol a legkedvezőbbek a feltételek.Tájékozódj az interneten, vagy a bankokban személyesen!

Ezt is szeretjük