Közel 3 millió forintot kaphatsz az államtól?

Visszaállítanák az eltörölt rendszert

Az előrejelzések szerint már nem kell sokat várni az új szocpolra.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A korábban megszüntetett szocpol, vagyis a szociálpolitikai kedvezmény 2012 januárja óta újra igényelhető, bár az eredetihez képest korlátozottabb formában.

A kormány azonban a híradások szerint tervezi, hogy kibővíti, illetve a korábban megszűnt félszocpol rendszerét is visszaállíthatja.

Ilyen a szocpol most

A gyermekes, illetve gyermeket tervező, fiatal családok otthonteremtését elősegíteni kívánó szocpolt a kormány vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja, jelenleg azonban csak új lakás vásárlására vagy építésére fordítható.

Összege a gyermekek számától és a lakás méretétől is függ: két gyermek esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között mozog, három gyermek esetén 1,2 és 2 millió forint között, míg négy vagy több gyermek esetén akár 1,6-2,5 millió forintos támogatást is lehet igényelni. Energiatakarékos lakások építése esetén magasabb szorzókkal számolnak.

Mindemellett a szocpolt meg is előlegezhetik, amennyiben még nincs gyerek a családban, de a pár tervezi: egy gyermek esetén ezt négy, két gyermek esetén nyolc éven belül kell teljesíteni.

Feltétel továbbá, hogy a pár tagjai házasok legyenek, mindkét fél fiatalabb legyen negyven évesnél, emellett legalább egyiküknek 180 nap biztosítási idővel kell rendelkeznie, valamint köztartozása sem lehet az igénylőnek.

És ilyen lenne az új

Ahogy arról az MTI is beszámolt a Portfolio.hu információira hivatkozva, a kormány a szocpol bővítését tervezi a Matolcsy György által is jóváhagyott nemzetgazdasági minisztériumi előterjesztés alapján, mely szerint nemcsak új, hanem használt lakáshoz és bővítéshez is igénybe vehető lenne az állami támogatás.

A portfolio.hu cikke szerint emelnék a lakásépítési támogatás mértékét úgy, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt, például két gyermek esetén a hárommillió forintot is. Az előterjesztés szerint a jelenlegi legalább kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás, és a lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne.

Ezenkívül használt lakás vásárlásához is bevezetnék a félszocpolt, ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének a fele. Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a félszocpolt meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50%-a erejéig.

A lakásvásárlás lépései

Ha lakásvásárlás előtt állsz, de nem vagy tisztában, pontosan mivel jár mindez, nézd meg a videót!

Az MTI megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium annyit közölt: kormánydöntést megelőzően a cikkre nem kíván reagálni. Az új szocpolról ezidáig még nem született végleges döntés, ugyanakkor, mivel a tervezet elfogadása esetén a hatályba lépés eredeti dátuma 2013. április 1-je volt, vélhetően nem kell rá sokáig várni.

Ezt is szeretjük