A legjobb természetes fertőtlenítőszer: így használd a lakásban a teafaolajat!

A teafaolaj szagtalanít, fertőtlenít, és penész ellen is kiváló.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyre közkedveltebb és egyre szélesebb körben használt teafaolajat az ausztrál Melaleuca alterifolia fa leveleiből készítik. Az ausztrál őslakosok régóta ismerik jótékony hatásait, ma pedig a természetgyógyászat számos területén veszik hasznát antibakteriális és antiszeptikus hatásának, valamint 80-nál is több szerves alkotóelemének.

Jótékony tulajdonságait a háztartás több területén is kifejtheti, jóval erősebben fertőtlenít, mint a szokványos termékek, ugyanakkor környezetbarát, nem beszélve arról, hogy ha illóolajokkal takarítasz, kellemes, átható, ugyanakkor természetes illat lengi majd be a lakást.

Tisztítószer a konyhába és a vizeshelyiségekbe

Ha szeretnéd természetes módszerrel fertőtleníteni otthonod egyes részeit, a teafaolajnál aligha találhatsz tökéletesebb segítőtársat. Érdemes vele végigtörölnöd a kényes területeket: az ajtókilincstől az asztallapon és a munkapadon át a vágódeszkáig és a fa konyhai eszközökig bármit áttörölhetsz vele.

Ehhez cseppents szivacsra, vattapamacsra vagy rongyra néhány cseppet, vagy készíts általános lemosót fél liter víz, valamint három-négy csepp teafaolaj keverékéből.

A felmosóvízbe is tehetsz belőle, emellett hígítva a kád, a mosdókagyló és a WC áttörlésére is alkalmazhatod. A mosogatót is áttörölheted vele, emellett a vízzel hígított mosogatószerhez is adagolhatsz belőle néhány cseppet.

Mosáshoz is kiváló

Ha szeretnéd fertőtleníteni az olyan textíliákat, mint a fehérneműk, a törülközők, a konyharuhák, a zoknik vagy épp a gyermekek és a kisbabák ruhái, csepegtess hat-nyolc csepp teafaolajat az öblítőtartályába. Még hatékonyabb, ha 10%-os ecetet is öntesz ugyanide. A módszer nem csupán általános mosásnál alkalmazható, de hasznos lehet különösen szennyezett ruhák esetében, vagy például akkor, ha betegség után mosod ki valakinek a ruháit.

Remek szagtalanító

Ha kedveled a teafaolaj illatát, általános szagtalanítóként is nagy hasznát veheted, például, ha szórófejes flakonba vizet töltesz, majd ebbe csöppentesz egy keveset, és légfrissítőként használod. Amellett, hogy eltávolítja a kellemetlen szagokat, a szoba levegőjét is tisztítja, segít például megszabadulni az allergén anyagoktól. A WC-t is felfrissítheted, ha belecsöpögtetsz egy keveset, de gyakorlatilag bármit áttörölhetsz vízzel hígított olajjal a szagok megszüntetése érdekében.

Káros tárgyak a lakásban

Ha harmonikus otthont szeretnél, ne csak a természetes takarításnak szentelj figyelmet. Tudd meg, mely tárgyak lehetnek károsak a feng shui szerint!

Penész és kártevők ellen

A teafaolajnak gombaölő hatása is van, így penész ellen is bevetheted. Megelőzésként töröld át vízzel hígított olajjal a potenciális veszélyforrást jelentő területeket, ha pedig már megjelent a penész, használj teafaolajas kefét. Ha például a fürdőszoba sarkaiban vagy a fugákon telepedett meg a penész, csepegtess egy keveset oda az olajból, majd várj fél órát a leöblítés előtt.

Az erőteljes illat mindemellett az olyan kártevőket is távol tartja, mint a hangyák vagy éppen az atkák. Ha pedig már megjelentek, hamar eliszkolnak, ha megjelenési területeiket vagy útvonalukat teafaolajjal átitatott vattapamaccsal kened át.

Ezt is szeretjük