50 forintos, természetes tisztítószerek
Ismered a 3 legjobbat?
Nem drágák, nem károsak az egészségre, mégis rendkívül hatékonyak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A takarítás során biztosan te is találkoztál már olyan foltokkal, amelyeket nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudtál eltüntetni. A bolti szerek között persze találni megoldást a legmakacsabb szennyeződések ellen is, csakhogy ezek közül sok az egészségre es a környezetre káros összetevőket tartalmaz, és még drága is.

Van azonban három ötletünk, mellyel mindkét problémát kiküszöbölheted. Használd ezeket a természetes tisztítószereket, hogy lakásod ragyogó, mégis vegyszermentes legyen, és a pénztárcád se ürüljön ki.

Citrom

A citrom nemcsak illata, íze és a benne lévő C-vitamin miatt hasznos gyümölcs, de takarításra is használható. Ára változó, kilója többnyire 5-700 forint, darabja azonban mérettől függően már 50-100 forintért is kapható.

A citrom nagyon jó zsíroldó szer, ezért például tűzhelytisztításra is alkalmazható. Vágj ketté egy citromot, és dörzsöld át vele a szennyeződött felületet! Ez fellazítja a zsíros lerakódást, amit könnyebben le tudsz majd törölni.

A fürdőben is használhatod a citromot, a zuhanyfüggöny penészfoltjait tudod vele például eltüntetni, de a ruhákból is segíthet kiszedni az olyan makacs foltokat, mint a fűfolt vagy a tintafolt. Bele kell dörzsölni a citromlevet a textíliába, majd normál módon kimosni.

Végül, de nem utolsósorban, a citrom vízkőoldásra, fényesítésre is kiváló eszköz. Visszaadhatod vele például a csapok régi fényét, ragyogóvá varázsolhatod vele a tükröt és az ablakokat is. Tegyél egy kis citromlevet meleg vízbe, és ezzel takarítsd le az adott felületet. Ha szeretnéd tudni, még miként használhatod a citromot a háztartásban, kattints ide!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna legalább olyan hasznos szer, mint a citrom, és nem is drága, mindössze 400 forint. Mivel egy csomag többször is elég, takarításonként körülbelül 50 forintot fizetsz érte.

Jól jöhet például, ha eldugul a mosogató lefolyója. Ilyenkor tegyél a lefolyóba egy-két evőkanál szódabikarbónát, egy pohár ecetet, majd egy kis idő elteltével önts egy liter vizet a lefolyóba. A dugulás könnyen és vesződségek nélkül eltűnhet.

A szódabikarbóna segítségével a mosogatószered is hatékonyabb lehet: tegyél a folyadékhoz pár teáskanállal, és a zsírosabb edényeket sokkal könnyebben el tudod majd mosogatni.

Ha a hűtőt takarítod, a szódabikarbónát akkor is segítségül hívhatod. Tegyél a tisztításhoz engedett vízbe pár kanál szódabikarbónát, így a hűtőd tiszta és szagmentes lesz tőle. Ha szeretnéd tudni, még mi mindenre jó, kattints ide!

Ecet

Az ecet az egyik legsokoldalúbb tisztítószer, és csak 200 forintba kerül. Használhatod a lakás minden helyiségében valamire. Egy üveggel legalább négyszer elég, így 50 forintra ez is kijön egy alkalommal.

Jobb az ecet a bolti szernél? Kipróbáltuk!
Rengetegen esküsznek az ecetre, és állítják, hogy jobb, mint a bolti vegyszerek. Mi is leteszteltük. Kattints ide az eredményért!

Beszürkült, esetleg bebüdösödött csipke- vagy modern függönyeidet könnyedén kitisztíthatod vele. Tegyél a függöny öblítővizébe egy kis ecetet, így érheted el a kívánt fehérítő hatást. Nem kell aggódnod, a színes függönyöket nem fakítja ki, sokkal inkább felerősíti a színüket.

A nő dolga lenne a házimunka?

Még ma is sokan gondolják úgy, kizárólag a nő feladata minden, ami a háztartással kapcsolatos. Az utca emberét is megkérdeztük a témában.

Faasztalodról is könnyedén eltávolíthatók a pohárnyomok az ecet segítségével: adagolj hat evőkanál ecetet fél pohár vízhez, és egy törlőruha segítségével töröld le a nyomokat!

Veszélyes is lehet az ecet
Az ecet enyhe sav, ezért nem árt vele vigyázni, bármilyen természetes is. Íme, a szabályok, amiket fontos betartanod: kattints ide!

A konyhában is hasznos lehet az ecet, például, ha a kávéfőződ vagy a vízforralód vízköves, az ecetnek ugyanis vízkőoldó hatása is van. Tegyél a tartályba ecetes vizet, és indítsd el a gépet! Ha kész, ismételd meg egyszer, majd egyszer végezd el ugyanezt tiszta vízzel is. Ha szeretnéd tudni, még mi mindenre jó, kattints ide!

Ezt is szeretjük