Egyetlen edény, ami sok ezer forintot megspórol a konyhában: így használd kuktát
A kukta nemcsak könnyű, de olcsó főzést is biztosít.
![Egyetlen edény, ami sok ezer forintot megspórol a konyhában: így használd kuktát](https://kep.index.hu/1/0/4699/46996/469968/46996860_3583462_dac71ec661b75dee7d1bb7f144280411_wm.jpg)
Manapság, amikor az energiatakarékosság még fontosabbá vált az emberek számára, sok kérdés felmerül a konyhában: hogyan érdemes melegíteni? Mivel éri meg kávét főzni? Hogyan a legolcsóbb elkészíteni a mindennapi ebédet?
Az utóbbi kérdésre kiváló választ jelent a kukta, egy vastagabb falú, speciális zárral ellátott fedővel rendelkező edény, melyben energiatakarékos, ráadásul gyorsabb is a főzés.
A kukta előnyei
Volt idő, hogy a kukta gyakoribb eszköz volt a háztartásokban, de idővel kissé kikopott, és kevesebben alkalmazták az ételkészítésben. Pedig a kukta nagyon hasznos és praktikus főzőedény, és a városi legendával ellentétben nem hajlamos felrobbanni. A modern darabok, ha a mellékelt használati utasítás szerint használják, biztonságosak.
![GettyImages-999821396](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4699/46996/469967/46996784_b6448bc4f9d0b2905855dd4d010bd5fd_wm.jpg)
A több évszázados találmány - Denis Papin 1679-es ötlete - működésének kulcsa az erősen záródó fedél. A vastag fal egyenletesen átmelegszik, az edényben pedig magas hő keletkezik, az azonban nem tud kiszökni, sem a főzés közben keletkező vízgőz. Ennek köszönhetően az ételek gyorsabban készülnek el kevesebb energia felhasználásával, azaz jóval csekélyebb összegből.
A kuktának gasztronómiai előnye is van, ugyanis, miután az edény teteje légmentesen záródik, az étel illata, íze nem szökik ki a főzés közben, hanem sokkal intenzívebb marad.
Mit és hogyan érdemes főzni benne?
Ilyen edényben leveseket, főzelékeket, pörkölteket érdemes készíteni, valamint kiváló eszköz párolásra is. A kukta a több idő alatt elkészülő húsokhoz, például libához vagy marhához is nagyszerű. Kevesebb mint egy óra alatt elkészülhetnek benne. Az edényt a belül látható jelzésig vagy 2/3-ig szabad tölteni az alapanyagokkal.
![](https://kep.index.hu/1/0/6022/60224/602246/60224663_a8e69a7f46b88fa7bfa01b8219ec944e_wm.jpg)
DOGZ Farsangi Falkaséta a Városligetben
Regisztrálj és vegyél részt ingyenesen február 22-én a Városligetben a DOGZ Farsangi Falkasétán! A közös sétálás mellett számos izgalmas programmal, köztük fotózással és nyereményjátékokkal is készülünk. Űzzük el együtt a telet több száz kutyus társaságában!
falkaseta.hu
Promóció
Jó tudni, hogy a fedelet csak akkor szabad eltávolítani, amikor az étel már kihűlt. Előbb a nyomásjelzőt kell kitekerni, majd amikor a nyomásjelző jelzése szerint az edény nyitható, csak akkor leemelni a fedőt.
Így spórolj a konyhában
Ha elektromos tűzhelyed van, sokat spórolhatsz, amennyiben betartod a korábbi cikkünkben összefoglalt tippeket. Érdemes megfogadni őket.
Kevesebb lesz a rezsi: 5 jó trükk, hogy az elektromos tűzhely kevesebbet fogyasszon
Próbáld ki a rezsicsökkentő trükköket főzés közben!
Elolvasom