Rezsicsökkentés saját kezűleg: 5 egyszerű módszer, ami csökkentheti a fűtésszámlát

A fűtésszámla alacsonyabb lehet, ha ezekkel az egyszerűen megvalósítható trükkökkel próbálkozol.

GettyImages-1130316669

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsicsökkentést érintő változások miatt anyagi értelemben nem lesz könnyű a tél: egyre közeleg a fűtésszezon, ami a gáz megnövekedett ára miatt egekbe szökő számlákkal fenyeget.

Érdemes már a hideg beállta előtt gondoskodni róla, hogy a lakás megfelelő melegen tartása - amennyire lehet - könnyebb legyen. Ebben egyszerű házi megoldások is segíthetnek, mint a szigetelés vagy a hő szökése ellen tett megelőző lépések. A következőkben pár ötlettel segítünk a rezsicsökkentésben, saját kezűleg.

Házi rezsicsökkentő módszerek

Hőtükörfólia - a radiátorok mögötti fal szó szerint elnyeli a fűtőtestből származó meleg jó részét, amennyiben a radiátor utcai oldalra eső falon helyezkedik el. Ezt egy egyszerűen a falra tapasztható hőtükörfóliával lehet megakadályozni, amely megfogja, és a szoba irányába tereli vissza a radiátor hőjét. A fóliát pontosan a fűtőtest mögé kell felhelyezni. Ilyen eszközt barkácsüzletekben lehet beszerezni.

A nyílászárók szigetelése - ablakcserére nem mindig van lehetőség, különösen, ha emelkednek a rezsiárak, de a rosszul szigetelő nyílászárókkal így is lehet, és kell is kezdeni valamit. Sokan nem is hinnék, mennyi hő vész el rosszul záró, szigeteletlen ablakok, ajtók esetén, és mennyi hideg jut be rajtuk. Barkácsboltokban kapható öntapadós szigetelőcsíkkal a nyílászárók saját kezűleg szigetelhetők. Ehhez csupán le kell takarítani a kereteket, és a megfelelő helyre illeszteni a szigetelést. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk róla, pontosan hogyan kell eljárni.

Szőnyeg leterítése - amennyiben földszinti vagy magasföldszinti a lakás, rengeteg hideg érkezhet alulról a lakásba. Érdemes beszerezni egy-egy vastagabb szőnyeget, amelyek megakadályozzák ezt.

Megfelelő ruhaszárító eszközök beszerzése - sok háztartásban szokás a kimosott ruhát a fűtőtestre teregetni, pedig a kiterített pólók, pulóverek és egyebek nagy felületet igényelnek, és megfogják a radiátor melegét. A mosott ruhákat soha nem szabad a fűtőtestre tenni, ezek számára elegendő ruhaszárítót kell biztosítani. Ha kicsi a hely, akkor olyat érdemes választani, mely keskeny, és felfelé nyitható, de jó ötlet a fregoli is, amennyiben megoldható.

A szoba újragondolása - érdemes végiggondolni, optimális-e a szoba kialakítása. A radiátor elé ne kerüljenek vastag, hosszan lelógó függönyök. Ezek ugyanis akadályozhatják a meleg szétterjedését. Mivel az felfelé száll, a függöny lehetőleg legyen mögé tűzve. Ugyanebből az okból arra is oda kell figyelni, nem csúszik-e a radiátor fölé egy asztallap, vagy nem hajlik-e rá egy bútor, mondjuk a kanapé vagy karosszék háttámlája.

Energiaspórolás a konyhában

Sütés-főzés közben kevesebb energia fogy, ha ezekre az apróságokra odafigyelsz.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük