Így használj kevesebb energiát sütés-főzés közben: egyszerű, spóroló tippek a konyhába

A lakásban a konyha az a helyiség, ahol a legtöbb energia fogy.

Energiaspórolás a konyhában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sütés-főzés rengeteg háztartásban mindennapos, de legalábbis hetente többször előforduló tevékenység, ami elkerülhetetlenül energiafogyasztással jár.

Szerencsére kis tudatossággal mindenki tehet azért, hogy a konyhában végzett feladatok miatt ne ugorjon még magasabbra a rezsiváltozások miatt amúgy is borsos villanyszámlája.

Energiaspórolás a konyhában

Amikor a sütés-főzéshez készülődsz, egyszerre pakold ki a hűtőből a hozzávalókat, és minél gyorsabban. Ha a hűtőszekrény ajtaja sokáig nyitva van, sok meleg és párás levegő áramlik be, így a gép több energiát használ fel a hideg fenntartására.

Ha a főzéshez forró vízre lenne szükséged, azt ne a tűzhelyen melegítsd meg, hanem egy vízforralóban, mely jóval kevesebb energiát fogyaszt. Ha a víz forr, egyszerűen öntsd át a fazékba, és tartsd fenn a hőmérsékletét.

Csökkentsd a főzési és sütési időt úgy, hogy apróbb darabokra, illetve vékonyabb szeletekre vágod a hozzávalókat. Ha rövidebb a készítési idő, kevesebb energia fogy.

Bár a régieket előmelegítették, a modern sütőket nem szükséges előmelegíteni, hiszen egykettőre elérik a kívánt hőmérsékletet. A plusz 10 perc üresjárat teljesen felesleges.

Apropó sütő: ne nyitogasd az ajtaját, hiszen úgy kiszökik a forró levegő, és a gépnek újra el kell érnie a beállított hőfokot. Ha tudod, használd az üveget, és tekints be azon át a tepsire! Ha végképp muszáj kinyitnod a sütőt, zárd vissza mielőbb.

Amennyiben a mosogatáshoz szükséges meleg vizet villanybojlerről nyered, ellenőriztesd rendszeresen a készüléket. Ha ugyanis az vízköves, nehezebben forrósítja fel a vizet, és így több energiát használ fel. Takarékosabb választás lehet a mosogatógép. Bár egyszer muszáj megvásárolni, később sok pénzt takaríthatsz meg vele, mert kevesebb vizet fogyaszt, mint amennyivel azonos mennyiségű tányért és edényt kézi módszerrel elmosogatnál.

További energiaspóroló ötletek a konyhába

Korábbi cikkünkben további tippeket adtunk arra, hogyan használj kevesebb energiát a konyhában.

Sok áramot, sok pénzt spórolhatsz a konyhában ezekkel a trükkökkel: 10 ötlet, amit érdemes követni

Ha valaki pénzt szeretne spórolni, a konyhában is megteheti kis tudatossággal.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük