Egyetlen edény, ami sok ezer forintot megspórol a konyhában: így használd kuktát
A kukta nemcsak könnyű, de olcsó főzést is biztosít.

GettyImages-147722148
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság, amikor az energiatakarékosság még fontosabbá vált az emberek számára, sok kérdés felmerül a konyhában: hogyan érdemes melegíteni? Mivel éri meg kávét főzni? Hogyan a legolcsóbb elkészíteni a mindennapi ebédet?

Az utóbbi kérdésre kiváló választ jelent a kukta, egy vastagabb falú, speciális zárral ellátott fedővel rendelkező edény, melyben energiatakarékos, ráadásul gyorsabb is a főzés.

A kukta előnyei

Volt idő, hogy a kukta gyakoribb eszköz volt a háztartásokban, de idővel kissé kikopott, és kevesebben alkalmazták az ételkészítésben. Pedig a kukta nagyon hasznos és praktikus főzőedény, és a városi legendával ellentétben nem hajlamos felrobbanni. A modern darabok, ha a mellékelt használati utasítás szerint használják, biztonságosak.

A több évszázados találmány - Denis Papin 1679-es ötlete - működésének kulcsa az erősen záródó fedél. A vastag fal egyenletesen átmelegszik, az edényben pedig magas hő keletkezik, az azonban nem tud kiszökni, sem a főzés közben keletkező vízgőz. Ennek köszönhetően az ételek gyorsabban készülnek el kevesebb energia felhasználásával, azaz jóval csekélyebb összegből.

A kuktának gasztronómiai előnye is van, ugyanis, miután az edény teteje légmentesen záródik, az étel illata, íze nem szökik ki a főzés közben, hanem sokkal intenzívebb marad.

Mit és hogyan érdemes főzni benne?

Ilyen edényben leveseket, főzelékeket, pörkölteket érdemes készíteni, valamint kiváló eszköz párolásra is. A kukta a több idő alatt elkészülő húsokhoz, például libához vagy marhához is nagyszerű. Kevesebb mint egy óra alatt elkészülhetnek benne. Az edényt a belül látható jelzésig vagy 2/3-ig szabad tölteni az alapanyagokkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó tudni, hogy a fedelet csak akkor szabad eltávolítani, amikor az étel már kihűlt. Előbb a nyomásjelzőt kell kitekerni, majd amikor a nyomásjelző jelzése szerint az edény nyitható, csak akkor leemelni a fedőt.

Így spórolj a konyhában

Ha elektromos tűzhelyed van, sokat spórolhatsz, amennyiben betartod a korábbi cikkünkben összefoglalt tippeket. Érdemes megfogadni őket.

Ezt is szeretjük