Így spórolj a rezsin, ha home office-ban dolgozol: az áram és a fűtés ára is rád hárul

Ha home office-ban dolgozol, több lehet a rezsid.

GettyImages-1371828696

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos olyan foglalkozás van, amelyet lehet home office-ból végezni. Sokan örülnek ennek, hiszen az otthon kényelmében kellemesebben telik a munkaidő, ráadásul megspórolható az oda-vissza út ideje is.

Azonban, ahogy azt mondani szokták, nem minden fenékig tejfel: ha valaki otthonról dolgozik, akkor napközben a saját kontójára használja a vizet, az áramot, a fűtést, ami pedig - különösen a jelenlegi rezsihelyzetben - alaposan megterhelheti az ember pénztárcáját. Természetesen vannak cégek, ahol beszállnak az otthoni költségekbe, de ez nem általános.

Rezsispórolás home office-ban

Érdemes odafigyelni, és pár praktikával, amennyire lehet, visszaszorítani a home office során adódó pluszrezsiköltségeket.

Spórolj a fűtésen

Bármennyire is kényelmes, a lakást ne fűtsd túl feleslegesen. Viselj meleg zoknit, pulóvert napközben.  Az ellenkezője sem jó: bár sokan azt gondolhatják, jó taktika, ha inkább egész nap be sem kapcsolják a fűtést, hanem két kötött pulóverben fagyoskodnak munka közben, ez tévedés. Ha a lakás lehűl, utána ismét fel kell fűteni, ami extra energiába kerül. Fűts egyenletesen, viselj kényelmes, az évszaknak és hőérzetednek megfelelő öltözetet, és ne kapcsolgasd fel-le a fűtőberendezést.

Takarékoskodj a főzéssel

A főzzéssel is takarékoskodhatsz: ha a munkahelyedre szoktál ebédet rendelni, ezt a szokást otthon is folytathatod. Így nem kell időt szánnod az ételkészítésre, és a főzés sem igényel gázt (vagy áramot). Ha mégis magadnak készítenél ételt, főzz előre, két napra. Így egy napi főzés mindig kimarad, amivel energiát spórolsz.

A vízhasználat visszaszorítása

Sokat hallhattál már arról, hogyan spórolj a vízzel, például, hogy csak addig folyjon a víz, ameddig valóban szükséges.  Amikor például kezet mosol, csak addig tartsd nyitva a csapot, ameddig habos a kezed.  Ezeket a sokat ismételt intelmeket érdemes hatványozottan is észben tartani, amikor otthonról dolgozol, hiszen ezeken a heteken nemcsak reggel és este, valamint hétvégén fogyasztasz otthon vizet, hanem a napközben esedékes vízhasználatodat is te állod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ügyelj a takarékos vízhasználatra akkor is, amikor kávét vagy teát készítesz. Csak annyit önts a tartályba, amennyit valóban szükséges. Jó praktika, ha azzal a bögrével adagolod a vizet, amelyikből inni fogsz. Így egy deciliter sem vész kárba. Ha van mosogatógéped, a mosogatáshoz feltétlenül azt részesítsd előnyben, hiszen a vízhasználata sokkal alacsonyabb, mint a kézi mosogatásnak.

Ami az áramot illeti

Ha laptopod akkumulátora nem működik megfelelően, esetleg már-már "múzeuminak" nevezhető, régi, asztali darabon dolgoznál otthon, számítanod kell arra, hogy nagyságrendekkel több áramot  fogsz fogyasztani munka közben. Apropó, számítógép: telefonod a laptopra csatlakoztatva töltsd, és ne konnektorba dugd be.

Miközben dolgozol, ne működtesd a televíziót háttérzajként. Nemcsak jobban koncentrálsz majd, de elkerülheted a felesleges energiafogyasztást is.

Végül érdemes villanyaid izzóját takarékosra váltani, hogy azokkal is spórolhass. A késő őszi és téli napokon már 16 óra körül is szükséges a világítás, ami ugyancsak extra áramfogyasztást jelent otthon.

Amit a takarékos izzókról tudni érdemes

Hogyan válogass az üzletben, ha takarékos izzót szeretnél? Érdemes elolvasnod korábbi cikkünket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük