Kevesebb lesz a rezsi: 5 jó trükk, hogy az elektromos tűzhely kevesebbet fogyasszon

Próbáld ki a rezsicsökkentő trükköket főzés közben!

GettyImages-1188722580

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miután a rezsicsökkentés módosításával meghatároztak egy fogyasztási limitet, mely alatt a lakosság a rezsicsökkentett árat fogja megfizetni, afelett pedig a lakossági piaci árat, sokan igyekeznek spórolni az elektromos árammal.

A fogyasztási limit ugyanis áram esetén 2523 kWh évente, ez alatt 36 forint fizetendő, ezen felül viszont 70,10 forint/kWh a tarifa.

Energiatakarékos főzés elektromos tűzhelyen

Az MVM számadatai szerint egy négytagú család ebédjét egy hét alatt 20 kWh-ba kerül elkészíteni. Ez egy hónap alatt körülbelül 80 kWh-t jelent, de a 80 kWh-ra még az elektromos fűtés, az elektromos bojler, a mikró, a különböző árammal működő használati eszközök is rátesznek jó néhány lapáttal, így egyáltalán nem nehéz átlépni a fogyasztási limitet.

Azt tudni érdemes, hogy aki nem elég tudatos főzés közben, több áramot is elfecsérelhet főzés közben. A következő tippek abban segítenek, hogy az elektromos tűzhely fogyasztása minél kevesebb legyen.

Tisztítsd gyakran - főzés közben megesik, hogy ez-az ráfolyik a főzőlapra, és mivel felég, a sötét felületen észre sem venni a szennyeződést. Fontos, hogy minél gyakrabban tisztítsd a tűzhelylapot, mert a ráégett ételtől nehezebben adja le a hőt, és azonos ételt több idő alatt fogsz tudni megfőzni rajta.

Főzz könnyen átmelegedő edényben - válassz tudatosan a fazekak, serpenyők és lábasok közül. Ha az anyaguk könnyen átmelegszik, a főzés gyorsabban mehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Számít az edény mérete is - ügyelj a méretre is: az edény átmérője soha ne legyen kisebb, de sokkal nagyobb se, mint a karika, amire ráteszed. Ha a karika nagyobb, sok hő feleslegesen száll el a semmibe, ha viszont túl kicsi, a tűzhelynek tovább kell működnie ahhoz, hogy az étel elkészüljön rajta.

Használj fedőt - az étel felületén sok hő távozik, ezért érdemes fedőt használnod. Ha ráteszed az edényre, az nem engedi ki a hőt, és az étel forróbb marad, tehát hamarabb elkészül.

Állítsd le előbb - az elektromos tűzhelyek karikái nem csak addig tartják a hőt, amíg a tűzhelygomb el van fordítva, hanem jóval tovább. Zárd el a tűzhelyt 5-10 perccel azelőtt, hogy az étel elkészülne, és az ugyanúgy rotyog majd tovább, mintha mi sem történt volna. A karika lassanként bocsátja ki a benne maradt hőt.

Rezsicsökkentés a konyhában

További spóroló tippekért kattints korábbi cikkünkre: így takaríthatsz meg pénzt a konyhában!

Ezt is szeretjük