5 tértágító tipp aprócska konyhákhoz

Ahogy a legzsúfoltabb konyhában is akad tárolóhely, úgy a legkisebb helyiségekből is születhet tágasnak tűnő tér.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Garzonban laksz, így nemcsak a lakás, de vele együtt a konyhád is olyan aprócska, hogy szinte csak cipőkanállal tudsz bármit bepréselni? Ha már nincs hely a fazekaknak, és a bögréidet sem tudod hol tárolni, ideje egy kicsit újragondolni a konyhád elrendezését. A következő tippek segítségedre lehetnek ebben - akkor is, ha van pénzed az átalakításra, és akkor is, ha karácsony előtt nem éppen a konyhádra költenél.

Keress kihasználatlan tárolóhelyeket!

Minden konyha rejt olyan apró zugokat, melyeket sötét homály fed, és amelyekre egyébként nagy szükség lenne. Ilyen például a bútorok alsó elemei alatt található üres lábazat, melyeket általában a szekrény színével és anyagával egyező takaródeszka borít.

Ha ez a homlokzati takaróelem nem üres területet, hanem egy hozzácsavarozott, görgőkön guruló fiókot rejt, egycsapásra megoldódhat például a tepsik tárolóhelye - ez utóbbiak számára egyébként a tűzhelyek alsó kihúzható, és többnyire kihasználatlan fiókjaiban is otthont találhatsz. Reneszánszukat élik a nagyanyáink korában oly népszerű, falra szerelhető fedőtartók is. Ezeket manapság krómozott változatban is kapni, de divatosak a fából készültek is, igen praktikus darabok, főként az apró konyhákban.

Csak praktikusan!

Ha kicsi a konyhád területe, és ezért csupán egy egyetlen tagból álló mosogató elhelyezésére van benne lehetőség, nagy kérdés, hogy hol is találj helyet az edényszárítónak. Jó megoldás a konyhapultra helyezni, hiszen így kéznél van, ám ebben az esetben a munkaterülettől veszel el helyet, amit könnyen megbánhatsz az első nagyobb sütés-főzés alkalmával.

Hogy helyed is maradjon, de az edények szárítására is legyen lehetőséged, a legjobb megoldás felfüggeszteni az edényszárítót a mosogató fölé, a felső konyhaszekrény aljára erősítve. Ilyen felfüggeszthető típust a konyhafelszerelési üzletekben készen is beszerezhetsz, de egy ügyes mesterember rendelésre el is készíti neked.

Válassz okos csaptelepet!

A konyhák többségében komoly gondot jelent, hogy az esetlegesen az ablak alatt elhelyezett, mosogatóra szerelt csaptelep az ablak nyitásakor útban van. Ha a praktikus helykihasználás érdekében mégis az ablak alá szeretnéd elhelyezni a mosogatót, akkor ne az ablakok áthelyezésén gondolkodj!

Éppen ezt a problémát kiküszöbölendő jelentek meg a kereskedelmi forgalomban a zuhanyfejes, flexibilis, dönthető csaptelepek, amelyek egy egyszerű mozdulattal oldalra billenthetők, vagy a pultba süllyeszthetők. Nagy előnyük továbbá, hogy süllyesztett állapotban is működőképesek.

Kényelmesen, rolókkal és tolóajtókkal

Ha a szekrények nyitott ajtaja kevesebb helyet foglal, nagyobb mozgástered marad a konyhában az ínycsiklandó ételek elkészítéséhez és a különféle konyhai teendőkhöz. Ma már egyre divatosabbak a konyhában is a tolóajtók és a rolókkal ellátott szekrények, amelyek nemcsak diszkréten eltakarnak, de praktikusabbak is, mint hagyományos társaik. Sarokszekrényeknél bevált a két tagból álló csuklós zsanérral rögzített ajtó, mely rejthet praktikusan kihajtható rekeszeket, görgőkön sikló fiókokat.

Ezekkel az ötletes záróelemekkel ráadásul elkerülheted azt is, hogy a nyitott szekrényajtók sarkába egy óvatlan pillanatban jól beüsd magad.

Építsd be a szekrényeket és a konyhagépeket!

A gazdaságos helykihasználás érdekében célszerű a beépített szekrényeidnek a plafonig érniük. Természetesen a legfelső traktusba azokat az eszközöket, tárgyakat pakold, melyeket ritkábban használsz - például megbújhatnak itt a kisebb konyhai robotgépek.

A falra szerelhető, mennyezetig érő elemek esetében ajánlatos nyitott vagy üvegezett ajtóval ellátott polcokat használni, így elkerülheted a bezártság érzését. Nem szerencsés ugyanis, ha a praktikum az esztétikum rovására megy: fontos, hogy jól érezd magad a konyhádban, főleg akkor, ha sok időt töltesz benne.
Ha még a berendezés előtt állsz, válaszd a bútorba beépíthető konyhagépeket, így szintén sok helyet megspórolhatsz. Ha azt gondolod, hogy néhány centi úgysem számít, ne felejtsd el: a kis terek esetében is igaz, hogy a sok kicsi sokra megy.

Ezt is szeretjük